Προ ημερών ο καθηγητής Aντώνης Λιάκος (μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, επί κυβέρνησης Τσίπρα) είχε χαρακτηρίσει «προσβλητική» την πολιτική Μακρόν έναντι του Ισλάμ, κάνοντας λόγο για πολιτική «σύγκρουσης των πολιτισμών» που «προσιδιάζει στην ακροδεξιά, και εξ αντιδράσεως ενισχύει τον ισλαμικό φονταμενταλισμό».
Σε μία δήλωση μετά από εκείνη για τους «νεαρούς Αφγανούς» στη Μόρια που «έπεσαν στα χέρια του Χρυσοχοΐδη», ο κ. Λιάκος ουσιαστικά «δικαιολογούσε» την οργή των μουσουλμάνων ανά τον κόσμο για τα σκίτσα του Charlie Hebdo και ενέτασσε (αν όχι τσουβάλιαζε) στη λογική της «δράσης – αντίδρασης» τους αποκεφαλισμούς αθώων από ακραίους ισλαμιστές (Σαμουέλ Πατί, μακελειό στη Νοτρ Νταμ στη Νίκαια). Πιστός στο ύφος και τη θεματολογία της επιχειρηματολογίας του, o καθηγητής καταλόγισε στον πρόεδρο Μακρόν αποικιακά απωθημένα.
Και αν η τοποθέτηση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε απαρατήρητη για κάποιους (πέραν εκείνων που μπήκαν στον κόπο να του απαντήσουν σε όσα θέλησε να μοιραστεί μέσω Facebook), στη γείτονα Τουρκία έτυχε ευρείας προβολής στον Τύπο, με σχόλια τύπου «απάντηση από την Ελλάδα στο αχόρταγο αποικιοκράτη Μακρόν».
«Μια άλλη αντίδραση απέναντι στον Μακρόν, προήλθε από την Ελλάδα. Ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος, μέλος του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ισχυρίζεται ότι η πολιτική του γάλλου προέδρου Μακρόν έναντι του Ισλάμ είναι προσβλητική», έσπευσαν να σημειώσουν αναπαράγοντας τη δήλωση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.