Ο υφυπουργός στα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής τη Δευτέρα | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Πάνος Τσακλόγλου για εκκρεμείς συντάξεις: Αυτό είναι το σχέδιο ταχύτερης απονομής

«Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί η πανδημία, έχει εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ώστε ο ΕΦΚΑ να είναι σε θέση να μειώσει περαιτέρω και με ταχύτερους ρυθμούς το πλήθος των εκκρεμοτήτων», τονίζει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Protagon Team

Στο ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης, που είναι ήδη σε εφαρμογή, με στόχο την περαιτέρω μείωση των εκκρεμών συντάξεων, αναφέρθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσακλόγλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, οι συνολικές εκκρεμότητες για κύρια σύνταξη στο τέλος του 2020 ήταν 154.000 αιτήσεις και οι περισσότερες εξ  αυτών (περίπου 45.000) αφορούν το ΙΚΑ, 31.000 τον ΟΓΑ, 28.000 τον ΟΑΕΕ και περίπου 22.000 το Δημόσιο.

Το σύνολό των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων ανέρχεται στις 119.694, εκ των οποίων οι 55.000 είναι ληξιπρόθεσμες.

«Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί η πανδημία και τις πρωτοφανείς πιέσεις που ασκούνται σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού, έχει εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από την κυβέρνηση και κατατέθηκαν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε ο ΕΦΚΑ να είναι σε θέση να μειώσει περαιτέρω και με ταχύτερους ρυθμούς το πλήθος των εκκρεμοτήτων», διαβεβαίωσε ο κ. Τσακλόγλου.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, «το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν είναι κάτι που προέκυψε τους τελευταίους μήνες, ούτε καν τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα ζήτημα που υφίσταται εδώ και σχεδόν μία δεκαετία».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το σχέδιο για το αμέσως τρέχον και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα περιλαμβάνει:

•   τη δυνατότητα προσωρινής στελέχωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ με πρώην υπαλλήλους των Ταμείων που έχουν συνταξιοδοτηθεί, οι οποίοι είναι έμπειρα στελέχη στο θέμα της απονομής συντάξεων,

•   τη συγκρότηση κλιμακίων εργαζομένων, με παροχή επιπλέον αμοιβών βασισμένων στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων,

•   αποσπάσεις από άλλους φορείς του Δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ για χρονικό διάστημα 6 μηνών,

•   την προσωρινή διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια,

•   προσλήψεις νέων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ ώστε να απελευθερωθούν στελέχη με εμπειρία στην απονομή συντάξεων που τώρα απασχολούνται σε άλλες δραστηριότητες,

•   αλλά και αγορά φορητών υπολογιστών ώστε οι απασχολούμενοι μέσω τηλεργασίας υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να μπορούν να εκτελούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους. 

Επιπρόσθετα, όπως επανέλαβε ο κ. Τσακλόγλου, η κυβέρνηση μελετά την πρόσληψη ενός project manager από τον ιδιωτικό τομέα με αποκλειστικό αντικείμενο την επιτάχυνση της απονομής εκκρεμών συντάξεων.

Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση για την οικονομική ενίσχυση και των φορτοεκφορτωτών, ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε ότι η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας προωθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, η οποία θα καλύπτει και τους φορτοεκφορτωτές και η αποζημίωση θα ανέρχεται στο ποσό των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (534,00€) ανά μήνα.

Πανελλαδικοί έλεγχοι ΣΕΠΕ σε 6.259 επιχειρήσεις

Ο υφυπουργός ενημέρωσε εξάλλου ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, οι επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας του ΣΕΠΕ «είχαν ελέγξει προληπτικά κατά το χρονικό διάστημα από τις 11 Μαΐου ως τις 30 Νοεμβρίου 2020 συνολικά 6.259 επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις. Σε συνέχεια των ελέγχων επέβαλαν 51 διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) και μία 15ήμερη αναστολή λειτουργίας επιχείρησης για διαπιστωθείσες παραβάσεις».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, κ. Μουλκιώτη, σχετικά με τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων ειδικά για την περιφερειακή ενότητα της Βοιωτίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας, διευκρίνισε ότι «από το σύνολο των 345 ελέγχων σε όλη την περιφέρεια της Βοιωτίας, οι 280 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στον Δήμο Τανάγρας, δηλαδή κυρίως στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων. Οι δε 135 από τους ανωτέρω ελέγχους, εκ των οποίων 115 στον Δήμο Τανάγρας, πραγματοποιήθηκαν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου του 2020».