Πολύ σύντομα, πιθανώς στις 2 Δεκεμβρίου, θα ανακοινωθεί από τις Βρυξέλλες ένα ευρωπαϊκό πρωτόκολλο διαχείρισης της πανδημίας κατά τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων, εφαρμοστέο καθ’ άπασα την επικράτεια της Ενωσης.
Πιθανολογείται ότι η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει τις νέες κατευθύνσεις της προς τις κυβερνήσεις με «απτές» οδηγίες, οι οποίες θα επικεντρώνουν στον τρόπο χαλάρωσης των μέτρων, χωρίς όμως να δημιουργείται και το «έδαφος» για τυχόν μελλοντικά προβλήματα.
Καθώς, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να αποτραπεί η εκδήλωση τυχόν «τρίτου κύματος» της κορονοϊκής πανδημίας, ως απαραίτητες κινήσεις κρίνονται ο συντονισμός των κρατών-μελών και η αποφυγή βεβιασμένων ενεργειών.
Οι χριστουγεννιάτικες κατευθύνσεις της Κομισιόν θα μεταφραστούν σε συγκεκριμένα μέτρα κοινής εφαρμογής, καθώς όλο το ευρωπαϊκό πολιτικό προσωπικό ανησυχεί και μόνο στην ιδέα της δυναμικής επανεμφάνισης του κορονοϊού τον Ιανουάριο αφού τα υγειονομικά δεδομένα του παρόντος έχουν φέρει ήδη τα διάφορα ΕΣΥ στα όριά τους.
- Κρίνεται απίθανο, πάντως, να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ μέσα στις γιορτές.
Ωστόσο είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι συγκεκριμένες κατευθύνσεις θα ορίζουν τα χρονικά όρια των λεγόμενων χειμερινών διακοπών, οι οποίες στη Δυτική Ευρώπη δεν ταυτίζονται με το ορθόδοξο Δωδεκαήμερο (25 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου), αλλά είτε αρχίζουν νωρίτερα είτε επιμηκύνονται και πέραν των Θεοφανίων.
Η «τυποποίηση» αυτών των εποχικών μέτρων ήταν και το ζητούμενο των συνδιαλέξεων που είχε ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και, τέλος, με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Δεν είναι απλή υπόθεση αυτή η «τυποποίηση». Υπάρχουν υγειονομικές συνθήκες διαφορετικές από τόπο σε τόπο, ενώ και οι εποχικές συνήθειες, που ευνοούν τη συγκέντρωση πλήθους, και συνεπώς την ευκολότερη μετάδοση της ίωσης, περιπλέκουν το πρόβλημα.
Πρέπει, λόγου χάρη, να συγκεραστούν η εποχική κατανάλωση (για την οποία καίγονται οι καταστηματάρχες) με την αποφυγή των συνωστισμών στα εμπορικά κέντρα, στους δημόσιους χώρους, κ.λπ. Το άνοιγμα της αγοράς θα είναι, συνεπώς, «μετρημένο».
Αυτό που μάλλον θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε με αυστηρότητα είναι ο έλεγχος των συναθροίσεων στα ορεινά θέρετρα, που αποτελούν παραδοσιακό τόπο χειμερινών διακοπών – για τους Δυτικοευρωπαίους τουλάχιστον. Ετσι τα χιονοδρομικά κέντρα αναδεικνύονται σε μείζον ζήτημα αυτήν την περίοδο, αφού σε αυτά, όταν λειτουργούν υπό κανονικές συνθήκες, συνωστίζονται χιλιάδες άνθρωποι.
- Η ιταλική Repubblica πιθανολογεί ότι ενδέχεται να επιτραπεί η μετακίνηση και η παραμονή στα σαλέ μετά τις 10 Ιανουαρίου, όμως δεν οι σκιέρ δεν θα ικανοποιηθούν: οι πίστες δεν πρόκειται να ανοίξουν.
Οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν, δηλαδή, να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές στα ορεινά χωριά και στα διάφορα καταφύγια, δίχως, όμως, τα πέδιλα του σκι, ενώ περιορισμοί ασφαλώς και θα υπάρξουν στους χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Ελβετικός… πειρασμός
Στις παραμεθόριες περιοχές των κρατών-μελών της Ενωσης ίσως να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με την εφαρμογή των ειδικών περιοριστικών μέτρων των Χριστουγέννων, δεν θα συμβεί το ίδιο ωστόσο και με την Ελβετία, μία χώρα που δεν ανήκει στο ευρωπαϊκό κλαμπ και υπόσχεται, όπως τουλάχιστον γράφουν οι Ιταλοί, «να αφήσει τα πάντα ανοιχτά» και στις πόλεις της και στα χωριά της.
Σε τέτοια περίπτωση η Κομισιόν ενδέχεται να απαγορεύσει τις μετακινήσεις προς τη χώρα των εντελβάις.