320
Ανοικτό το εστιατόριο, πελάτες χωρίς μάσκες στη Στοκχόλμη | TT News Agency/Janerik Henriksson via REUTERS

Κορονοϊός: Πανευρωπαϊκή πρωτιά κρουσμάτων για τη Σουηδία

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 17:33
Ανοικτό το εστιατόριο, πελάτες χωρίς μάσκες στη Στοκχόλμη
|TT News Agency/Janerik Henriksson via REUTERS

Κορονοϊός: Πανευρωπαϊκή πρωτιά κρουσμάτων για τη Σουηδία

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 17:33

Έναν και πλέον χρόνο από την πρώτη εμφάνιση της Covid-19 και ενώ ήδη έχει αρχίσει η εκστρατεία εμβολιασμού, η Σουηδία καταγράφει τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό νέων περιστατικών στην Ευρώπη.

Την περασμένη εβδομάδα, η χώρα αυτή είχε 625 περιστατικά ανά ένα εκατομμύριο ανθρώπους, μέσος όρος αναλογικά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της Πολωνίας (521), της Γαλλίας (491) και της Ελλάδας (275), όπως και των γειτόνων της (65, 111 και 132 σε Φινλανδία, Δανία και Νορβηγία, αντίστοιχα).

Επιπλέον, τη Δευτέρα, 392 άνθρωποι νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, αριθμός υψηλότερος από αυτόν του δεύτερου κύματος (389 το μέγιστο), αλλά σημαντικά μικρότερος από το πρώτο κύμα, της άνοιξης του 2020, όταν 558 άνθρωποι ήταν στην Εντατική.

Μέχρι σήμερα, από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί πάνω από 13.000 θάνατοι στη χώρα, δηλαδή 1,3 στους 1.000 πολίτες. Ο αριθμός αναλογικά είναι μεγαλύτερος από αυτόν των γειτονικών χωρών, αλλά πάντως μικρότερος από τον αριθμό ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών που επέλεξαν να πάνε σε αυστηρά lockdown.

Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι τα νέα περιστατικά και οι ασθενείς στην Εντατική αυξάνονται σημαντικά, ο αριθμός των θανάτων δεν έχει αντίστοιχα μεγάλη άνοδο, κυρίως γιατί άτομα σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι φιλοξενούμενοι οίκων ευγηρίας, είναι πλέον εμβολιασμένα.

Αν και η Σουηδία είχε επενδύσει σε χαλαρότερα μέτρα, χωρίς να καταφύγει σε ένα καθολικό lockdown όπως άλλες  ευρωπαϊκές χώρες, στην πορεία αναθεώρησε τη στάση της. Τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση Λέβεν θα έληγαν στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο τώρα φαίνεται ότι θα παραταθούν ως τις 3 Μαΐου, χωρίς πάντως να χρειάζεται, όπως επιμένει η κυβέρνηση, να γίνουν αυστηρότερα.

Έτσι, τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά, ενώ υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των πελατών. Τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι επίσης ανοικτά, αλλά υπάρχουν περιορισμοί στις ώρες λειτουργίας και στην πώληση αλκοόλ. Τα σχολεία είναι σε γενικές γραμμές ανοικτά και ισχύουν κατά τόπους περιοριστικά μέτρα.

Και, όμως οι έρευνες, όπως σημειώνει ο Guardian, καταγράφουν τις τελευταίες εβδομάδες την κόπωση των πολιτών από τα μέτρα, χωρίς να λείπουν οι εκκλήσεις για την τήρησή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...