Φωτογραφία Αρχείου | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ IntimeNews
Επικαιρότητα

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Ανακοινώθηκαν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επεξεργάζονται το μηχανογραφικό τους δηλώνοντας τις προσωρινές τους προτιμήσεις και στη συνέχεια, να προχωρούν στην οριστικοποίησή του μέσω της τελικής υποβολής του
Protagon Team

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ), που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι ΕΒΕ είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα υποβολής μηχανογραφικών δελτίων, στον σύνδεσμο https://michanografiko.it.minedu.gov.gr, στην επιλογή «Χρήσιμα Έγγραφα» από το κεντρικό μενού.

Μετά και την ανακοίνωση των βαθμών στα ειδικά μαθήματα, ξεκινά η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 18/7.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, θα είναι ορατά στους υποψηφίους μόνο τα τμήματα, στα οποία έχουν εξασφαλίσει την ΕΒΕ.

Πώς υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου [ΜΟ=ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4]

Το υπουργείο καθορίζει το εύρος για το ποσοστό Χ%.

Ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ορίστηκαν οι τιμές 0,80 και 1,20 αντιστοίχως.

Ως συντελεστής της ΕΒΕ μπορεί να οριστεί αριθμός με έως δύο δεκαδικά ψηφία, ο οποίος βρίσκεται εντός του ανωτέρω διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή της ΕΒΕ εισήχθη κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, με βάση σχετική Υπουργική Απόφαση.