Μερικές από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, οι οποίες είχαν θεωρηθεί οι καλύτερα προετοιμασμένες σε μια ενδεχόμενη πανδημία, τελικά αποδείχθηκε ότι υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα με τους περισσότερους νεκρούς κατ΄αναλογία πληθυσμού.
Αυτό σημαίνει ότι ο κορονοϊός ήρθε για να αποδείξει ότι η ετοιμότητα επιβάλλει παγκόσμιο συντονισμό. Επίσης, ότι τα στοιχεία που δίνει η κάθε χώρα δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα ή ότι οι στρατηγικές που θεωρούνται άρτιες, είναι τελικά ελλιπείς.
Στην αναλυτική έκθεση 350 σελίδων World Health Preparedness Report που είχαν συντάξει το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η Πρωτοβουλία Πυρηνικής Απειλής και η ειδική υπηρεσία του Economist, η Intelligence Unit πριν από την πανδημία, καταγραφόταν η ετοιμότητα της κάθε χώρας για την αντιμετώπιση μίας παγκόσμια απειλής για την υγεία.
Η χώρα που βρισκόταν πρώτη στην κατάταξη ήταν οι ΗΠΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δημοσιεύονται στο Worldometers, από τις 153 χώρες που εξετάζονται, μόνο οι δέκα έχουν χειρότερα ποσοστά θανάτων από τις ΗΠΑ.
Δεύτερη στη λίστα ετοιμότητας ήταν η Βρετανία, της οποίας τα ποσοστά θανάτων από Covid-19 είναι ακόμη υψηλότερα από αυτά των ΗΠΑ και βρίσκεται στην 5η αρνητική θέση με τους περισσότερους θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους.
Η Ταϊλάνδη και η Σουηδία, που στη λίστα του 2019 εμφάνιζαν ίδια ποσοστά ετοιμότητας, έχουν τελείως διαφορετικά ποσοστά θανάτων. Η πρώτη έχει μόνο ένα θάνατο ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους και βρίσκεται στην 195η θέση και η δεύτερη 1.078 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους και βρίσκεται στην 23η θέση.
H Ελλάδα βρίσκεται αρκετά υψηλά, στην 37 θέση της λίστα των καλά προετοιμασμένων χωρών και είναι στην 50η θέση στη λίστα της θνησιμότητας από Covid-19.
Οι Κινέζοι και ο Τραμπ
Σύμφωνα με το Axios.com, στην εξάπλωση του ιού συνετέλεσαν δύο παράγοντες: ο πρώτος είναι ότι η κινεζική κυβέρνηση απέτυχε να συγκρατήσει το πανδημικό κύμα και επιπροσθέτως επιχείρησε να το καλύψει και ο δεύτερος ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να αναλάβουν παγκόσμιο ηγετικό ρόλο, όπως περίμεναν οι περισσότεροι ειδικοί.
Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και θα ηγηθούν της παγκόσμιας προσπάθειας για την ασφάλεια και την υγεία, με τη δημιουργία πρωτοκόλλων για τον συντονισμό όλων των χωρών σε περίπτωση μελλοντικής πανδημίας.
Η σειρά των φτωχών…
Σύμφωνα με τον Ανγκους Ντίτον, οικονομολόγο του Πανεπιστήμιου του Πρίνστον, στο μέλλον οι θάνατοι αναμένεται να αυξηθούν στις φτωχές χώρες, ειδικά εάν οι πλούσιες εμβολιάζουν πρώτα τους πολίτες τους. Προς το παρόν όμως, ο ιός έπληξε δυσανάλογα τα πλουσιότερα και καλύτερα προετοιμασμένα έθνη.
Και η έκθεση ετοιμότητας κατέστησε σαφές ότι οι περισσότερες χώρες δεν ήταν καλά προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Αυτό όμως που κανείς δεν είχε προβλέψει, είναι ότι οι καλά προετοιμασμένοι, θα κατέληγαν να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου.