Πολυμελή συνεργεία εξακολουθούν να απολυμαίνουν τους δημόσιους χώρους στη Γουχάν, κοιτίδα του κορονοϊού | China Daily via REUTERS
Επικαιρότητα

Πανδημία: Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έβλεπαν από το 2018 τον κίνδυνο από τη Γουχάν

Με δύο επίσημες αναφορές τους, αμερικανοί διπλωμάτες προειδοποιούσαν τον Τραμπ ότι οι Κινέζοι ήταν ανεπαρκείς για να εκτελέσουν με ασφάλεια τα εργαστηριακά πειράματα στο περιβόητο ινστιτούτο της πόλης όπου εκδηλώθηκε το πρώτο κρούσμα και ότι υπήρχε πιθανότητα εκδήλωσης επιδημίας τύπου SARS
Protagon Team

Τι συμβαίνει όταν οι συνήθως αποκρουόμενες σαν φαιδρές και ακροδεξιάς λογικής «θεωρίες συνωμοσίας» αποδεικνύονται αληθείς, ωμή πραγματικότητα και όχι επινοημένη θεωρία, γεγονός και όχι παραμύθι; Δεν υπάρχει στάνταρ απάντηση, εξαρτάται από το θέμα.

Στην ιστορία μας, πάντως, καθώς το θέμα είναι, πρώτον, η προέλευση του κορονοϊού και, δεύτερον, η πιθανή εγκληματική αμέλεια ή ο ενδεχόμενος δόλος στη διάδοσή του, μάλλον αναμένονται εξελίξεις. Δεν γίνεται να «πνιγεί» τέτοιο σκάνδαλο, που αποσταθεροποιεί την παγκόσμια τάξη και αναπροσαρμόζει την οικονομικοπολιτική ισχύ. Κυρίως επειδή τα αποδεικτικά στοιχεία έρχονται στο φως από ένα έγκυρο αμερικανικό Μέσο και είναι κάτι παραπάνω από επίσημα: φέρουν τη σφραγίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την ώρα, λοιπόν, που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άλλαζε στάση στο ζήτημα, καταπίνοντας τη φράση του «κινεζικός ιός» έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Σι Τζινπίνγκ και στρέφοντας τα βέλη του κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (βλέπε εδώ), η Washington Post δημοσίευσε άρθρο το οποίο αποδεικνύει με διπλωματικά έγγραφα ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχούσε για τα πρότυπα ασφαλείας στο περιβόητο εργαστήριο της πόλης Γουχάν, κοιτίδας της φονικής ίωσης.

Οι αμερικανοί διπλωμάτες ανησυχούσαν συγκεκριμένα για την πορεία των πειραμάτων που έκαναν εκεί οι Κινέζοι, διαβλέποντας ότι κάποια ωραία πρωία θα δραπέτευε  κ ά τ ι  από το κινεζικό εργαστήριο και θα γινόταν ο εφιάλτης του πλανήτη. Θα είχαμε, τουτέστιν, πανδημία.

Ο συντάκτης της εφημερίδας της Ουάσινγκτον επικαλείται έγγραφα του 2018 που καλούν σε συναγερμό για το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν και τις έρευνές του πάνω σε κορονοϊούς ζώων. Το εν λόγω κινεζικό ίδρυμα, έχοντας το ανώτατο πιστοποιητικό έρευνας βιοασφαλείας (επιπέδου 4, όπως λέγεται), ασχολούνταν με τους κορονοϊούς και τις νυχτερίδες.

Χαλαρότητα και ανεπάρκεια

Το εργαστήριο επισκέφθηκαν οι αμερικανοί διπλωμάτες στις αρχές του 2018 και διαπίστωσαν χαλαρότητα στην τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας. Ετσι συνέταξαν και απέστειλαν στην Ουάσινγκτον δύο «ευαίσθητες αλλά μη διαβαθμισμένες» αναφορές, απαριθμώντας τις διάφορες ανεπάρκειες των Κινέζων. Στο έγγραφο, με ημερομηνία 19 Ιανουαρίου 2018, αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια συναντήσεων με επιστήμονες στο εργαστήριο WIV διαπιστώσαμε ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη κατάλληλα εκπαιδευμένων τεχνικών και ερευνητών οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την ασφαλή λειτουργία του εργαστηρίου». Η αναφορά αυτή εντοπίζει και το είδος των ανησυχητικών πειραμάτων (ήταν εκείνα με τις νυχτερίδες) τα οποία «εγκυμονούν τον κίνδυνο μιας νέας πανδημίας τύπου SARS».

Στα δύο έγγραφά τους οι αμερικανοί διπλωμάτες ανέφεραν ότι το έργο των κινέζων ερευνητών «υποδηλώνει έντονα ότι οι κορονοϊοί τύπου SARS από νυχτερίδες μπορούν να μεταδοθούν σε ανθρώπους και να προκαλέσουν ασθένειες που μοιάζουν με SARS», προσθέτοντας ότι «από την άποψη της δημόσιας υγείας, αυτό καθιστά τη συνεχή παρακολούθηση του SARS κρίσιμη για τη μελλοντική πρόβλεψη και πρόληψη εμφάνισης εστιών κορονοϊού».

Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη κινεζική εκδοχή για τη διάδοση της αρρώστιας είναι ότι προήλθε από μία αγορά κρεάτων του Γουχάν. Επίσης, ότι ορισμένοι διπλωμάτες της Κίνας κατηγόρησαν τις ΗΠΑ πως αυτές ευθύνονται για την πανδημία, «επειδή ο αμερικανικός στρατός έφερε τον κορονοϊό στη Γουχάν»…

Ο κινεζικής καταγωγής ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, Σιάο Τσιάνγκ,δήλωσε στη Washington Post ότι το εργαστηριακό ατύχημα δεν είναι θεωρία συνωμοσίας και ότι είναι υψίστης σημασίας να κατανοηθεί πώς προήλθε η πανδημία, ώστε να αποτρέψουμε ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.