Είναι θέμα οπτικής γωνίας: πρόκειται απλώς για έκφανση της αναγκαίας διεθνούς συνεργασίας σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία ή για κίνηση με υπόγειες σκοπιμότητες; Πάντως στις ΗΠΑ υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για την εκδήλωση του φαινομένου: διότι, αν το αμερικανικό κράτος δεν είχε απελπιστικά μεγάλη εξάρτηση από την Κίνα σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, τότε δεν θα χρειαζόταν και τη ρωσική χείρα βοηθείας.
Αναλόγως, υπάρχει και έδαφος για αμφισβήτηση των προθέσεων των Ρώσων, όπως έγραψε ο Guardian.
Μάλιστα τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ οι προβλέψεις για την πορεία της ίωσης στις ΗΠΑ χαρακτηρίζονται εφιαλτικές και καθώς έχουν ήδη γίνει εισαγωγές μασκών και γαντιών και από την ίδια την Κίνα!
Το ρωσικό cargo αεροσκάφος Αντόνοφ που απογειώθηκε από τη Μόσχα μεταφέρει στις ΗΠΑ «ανθρωπιστική βοήθεια» προς την Αμερική – μία ευγενική προσφορά του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την οποία αποδέχθηκε ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ.
Το φορτίο είναι μάσκες προστασίας και ιατρικός εξοπλισμός για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Η ρωσική κυβέρνηση ήδη κυκλοφόρησε μέσω των σόσιαλ μίντια ένα βίντεο που δείχνει πλάνα από τη φόρτωση του μεταγωγικού αεροπλάνου και την απογείωσή του, το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Στο κύτος του φαίνεται ότι έχουν στοιβαχτεί εκατοντάδες χαρτόκουτες.
Ο «ανθρωπισμός» της ρωσικής φιλοφροσύνης αμφισβητείται ήδη, ανέφερε το βρετανικό Μέσο, από επικριτές τόσο του προέδρου Τραμπ όσο και των Ρώσων. Αυτοί ισχυρίζονται ότι ο Πούτιν θα εκμεταλλευτεί την όλη ιστορία «για να αποφύγει η Ρωσία τις κυρώσεις από την ανάμειξή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016».
Σημείωσε, επίσης, ότι «κάνοντας προφανώς λάθος, ο Τραμπ δήλωσε την (περασμένη) Δευτέρα ότι η βοήθεια είχε ήδη φτάσει από τη Ρωσία λέγοντας στους δημοσιογράφους του ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου ότι η βοήθεια είχε φθάσει κιόλας – αυτή ήταν και η πρώτη αναφορά σε ρωσική βοήθεια προς τις ΗΠΑ».
Αργότερα, συνέχισαν οι Βρετανοί, «το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν είχε προσφέρει στον Τραμπ τη βοήθεια κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας τους με θέμα τον κορονοϊό». Μάλιστα ο Guardian μνημόνευσε και τη δήλωση του εκπροσώπου του Πούτιν, του Ντμίτρι Πεσκόφ, η οποία έκανε λόγο για «κοινή δράση στο πνεύμα της εταιρικής σχέσης και της αμοιβαίας βοήθειας».
Ο Πέσκοφ είπε ακόμη ότι ο Πούτιν «υποθέτει ότι όταν οι Αμερικανοί κατασκευαστές ιατρικού εξοπλισμού και υλικών μπορέσουν, θα ανταποδώσουν τη χειρονομία, εφ’ όσον αυτό είναι απαραίτητο».