Η υπόληψη των ΗΠΑ πάτωσε εξαιτίας των ανεύθυνων και ανεπαρκών χειρισμών του προέδρου τους Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα του κορονοϊού. Η στάση του χαρακτηρίστηκε, αρχικά, από έντονη απαξίωση του κινδύνου και, κατόπιν, από άμεση μεταβολή, η οποία όμως δεν απέδωσε απτούς καρπούς.
Πλέον από τους διεθνείς εμπειρογνώμονες τους οποίους επικαλείται ο βρετανικός Guardian εκτιμάται ότι η αποτυχημένη πολιτική Τραμπ στην αντιμετώπιση της πανδημίας προστιθέμενη σε όσα άλλα έχει διαπράξει ήδη μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην εικόνα των ΗΠΑ, αφού ο πρόεδρος προσβάλλει κατ΄εξακολούθησιν συμμάχους των ΗΠΑ και υπονομεύει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Ετσι και η φήμη των ΗΠΑ υφίσταται βλάβη: δεν είναι πια η αξιόπιστη ηγέτις του δυτικού κόσμου.
«Η εγωκεντρική, τυχάρπαστη, εθελοτυφλούσα και κωφεύουσα απάντηση της διοίκησης Τραμπ στην πανδημία θα κοστίσει στους Αμερικανούς τρισεκατομμύρια δολάρια και χιλιάδες θανάτους οι οποίοι ενδεχομένως θα είχαν αποσοβηθεί» λέει ο Στίβεν Ουόλτ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Χάρβαρντ. «Μόνο που δεν θα μείνει εδώ η αβαρία μας. Θα επεκταθεί και στη φήμη της Αμερικής, η οποία μέχρι τώρα ήξερε να είναι αποτελεσματική. Βρισκόμαστε πολύ μακριά από το… να κάνουμε την Αμερική μεγάλη».
Ο Ουόλτ επιμένει ότι βλάβη θα είναι μόνιμη. Θυμίζει ότι από το 2017 κιόλας, με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τραμπ «προσέβαλλε τους φίλους της Αμερικής». Θυμίζει και «τις κυρώσεις, τα εμπάργκο, τα μποϊκοτάζ» με θύματα «την Κίνα, το Ιράν και την Ευρώπη» και τις εξ αυτών διενέξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Ουόλτ χαρακτηρίζει τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ «συχνά κακολογούμενη» μα καλοπροαίρετη πολιτικό, η οποία «γύρισε και το άλλο μάγουλο» (στις προσβολές-χαστούκια του Τραμπ) για να μη ταράξει τη σχέση ΗΠΑ – Γερμανίας.
Η αντισυμβατική έως ανάρμοστη συμπεριφορά του παλαιού μπίζνεσμαν και νυν προέδρου των ΗΠΑ ήταν ανεκτή κατά το παρελθόν, πλέον όμως θεωρείται εντελώς επικίνδυνη. Από καιρό στην Ευρώπη, λέει ο Guradian, κανένας δεν εμπιστεύεται τον Τραμπ. Δεν ενοχλούνται μόνο από την αποτυχημένη διακυβέρνησή του, αλλά από τις ανοιχτά εχθρικές, απερίσκεπτες ενέργειές του.
Φαρ Ουέστ στην Ταϊλάνδη
Το βρετανικό Μέσο παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την προσωπική ανάμειξη του Τραμπ στο πρόσφατο περιστατικό της Ταϊλάνδης, δηλαδή στην ιστορία εξαφάνισης ενός φορτίου 200.000 προστατευτικών μασκών που είχαν προορισμό τη Γερμανία. Δεν γνωρίζουμε, γράφει, αν ο Τραμπ ενέκρινε τη ληστεία, όμως είναι κάτι που θα έκανε – ή, τουλάχιστον, αυτό πιστεύουν οι άνθρωποι. Παραθέτει όμως τη γνώμη του σοσιαλδημοκράτη γερμανού πολιτικού Αντρέας Γκάιζελ: «Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί πράξη σύγχρονης πειρατείας. Αυτό δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης των εταίρων. Ακόμα και σε περιόδους παγκόσμιας κρίσης, δεν πρέπει να καταφεύγουμε στην τακτική της Αγριας Δύσης».
Οι Ευρωπαίοι είναι εξοργισμένοι από τις προσπάθειες που κάνει ο Τραμπ για να αποκτήσει μονοπωλιακά δικαιώματα σε ένα εμβόλιο κορονοϊού που δημιουργείται τώρα στη Γερμανία. Είναι το τελευταίο παράδειγμα εθνικιστικού εγωκεντρικού θυμού, λέει ο Guardian. Αλλά η βλάβη της φήμης των ΗΠΑ δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Ο τρόπος που ενοχοποιεί την Κίνα για τον ιό, λέγοντας συνεχώς «ο κινεζικός ιός», ενοχλεί επίσης, ενώ εμποδίζει και τις διεθνείς συνεργασίες. Επιπλέον, και η διεθνής δράση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρεμποδίζεται από τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ σχετικά με την ορολογία.
Ο Τραμπ αγνοεί επιδεικτικά και τις διεθνείς εκκλήσεις για δημιουργία μιας παγκόσμιας ομάδας προς αντιμετώπιση του κορονοϊού. Φαίνεται ότι δεν γνωρίζει την καταστροφή που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τον κατηγόρησε και για μπλοκάρισμα του G7, γράφοντας ότι «ο κορονοϊός καταστρέφει τα τελευταία απομεινάρια της παγκόσμιας τάξης».
Ο σεβασμός προς την αμερικανική ηγεσία υπονομεύεται περαιτέρω από τις σκιαμαχίες του Τραμπ με επιστήμονες ή υγειονομικούς και από τις «σουρεαλιστικές ενημερώσεις» για τον κορονοϊό που κάνει ο ίδιος. Το βρετανικό Μέσο λέει ότι είναι και διπρόσωπος: «Δημοσίως απορρίπτει την εξωτερική βοήθεια, αλλά ιδιωτικώς έχει ζητήσει βοήθεια από τους Ευρωπαίους και από τους Ασιάτες», ενώ «δεν έχει σταματήσει να κηλιδώνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναζητώντας αποδιοπομπαίους τράγους».
Οι ΗΠΑ θυμίζουν αναπτυσσόμενη χώρα και όχι την πρώτη οικονομία του κόσμου, αφού ο κορονοϊός κατέδειξε τα προβλήματα των νοσοκομείων και του συστήματος υγείας, αλλά και υπογράμμισε, δια των θανάτων των πολιτών, τις ταξικές και φυλετικές αντιθέσεις που διατρέχουν το σώμα της αμερικανικής κοινωνίας. Τώρα, την εποχή του ακραίου στρες, οι Αμερικανοί ίσως δεν συνειδητοποιούν τα πλήγματα που δέχονται οι ΗΠΑ. Αργότερα όμως αυτά θα τους δείξουν πόσο αποσταθεροποιήθηκε η Αμερική από τους χειρισμούς του Τραμπ στη διεθνή σκηνή. Το μέλλον θα δείξει αν οι ΗΠΑ μπορούν να ηγούνται του κόσμου.