462
Μία ντουζίνα είναι οι αμερικανοί ινφλουένσερ της κακιάς ώρας που επηρεάζουν εκατομμύρια στο web | Shutterstock

Πανδημία: Οι 12 ινφλουένσερ που φλομώνουν το web

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 07:00
Μία ντουζίνα είναι οι αμερικανοί ινφλουένσερ της κακιάς ώρας που επηρεάζουν εκατομμύρια στο web
|Shutterstock

Πανδημία: Οι 12 ινφλουένσερ που φλομώνουν το web

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 07:00

Με τους επαγγελματίες πολεμίους των εμβολίων ασχολήθηκε ρεπορτάζ της ιταλικής Repubblica από τη Νέα Υόρκη. Για τα στοιχεία που δημοσιοποιεί και για τα πρόσωπα που ενοχοποιεί υπεύθυνη είναι η σχετική έρευνα του Center for Countering Digital Hate. Βάσει όλων όσα γράφονται στην ανταπόκριση, δώδεκα προφίλ σε κοινωνικά μέσα ευθύνονται για το 65% της παραπληροφόρησης που αφορά το εμβόλιο και διαχέεται στο web στην Αγγλική.

Τα ευρήματα δεν είναι καινούργια, οι σχετικές καταγραφές των προσώπων με τα προφίλ έγιναν τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο το θέμα πήρε και πάλι έκταση στις ΗΠΑ επειδή οι εμβολιασμένοι δεν υπερβαίνουν το 50% του πληθυσμού ενώ η μετάλλαξη «Δέλτα» εξαπλώνεται. Οσοι ακούν τους παραπάνω υπολογίζονται σε 58 εκατομμύρια άτομα. Γύρω από τις αναρτήσεις τους έχει στηθεί και οικονομικό παιχνίδι, με διαφημίσεις αλλά και χρήμα που οι ίδιοι οι ινφλουένσερ δαπανούν για να προβάλουν τη No Vax εκστρατεία τους, όπως γράφουν οι Ιταλοί.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει στηλιτεύσει το φαινόμενο, ενώ ο εθνικός ιολόγος Αντονι Φάουτσι είπε το εξής: «Αν τα σημερινά fake news διαδίδονταν πριν από μερικά χρόνια, τότε θα παλεύαμε ακόμη με την ευλογιά και την πολιομυελίτιδα».

Περίεργα τα φυράματα

Στη λίστα, λοιπόν, περιλαμβάνονται άτομα που κινούνται με πρόθεση εκμετάλλευσης της ευπιστίας. Το πιο γνωστό πρόσωπο από τους δώδεκα ινφλουένσερ είναι ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, ανεψιός του πρώην προέδρου JFK που δολοφονήθηκε το 1963. Το επώνυμό του τού επέτρεψε να καθιερωθεί ως περιβαλλοντολόγος και κατόπιν ως συγγραφέας. Λέει για τα εμβόλια ότι στα συστατικά τους περιλαμβάνεται και ο υδράργυρος, άρα προκαλούνται νευρολογικά προβλήματα. Επίσης διαδίδει ακραίες θέσεις για το 5G και για τον φιλάνθρωπο Μπιλ Γκέιτς.

Δεύτερος Αμερικανός με περγαμηνές στο σπορ είναι ο λεγόμενος «γκουρού της εναλλακτικής ιατρικής», όπως μας τον συστήνει η Repubblica, κάποιος Τζόζεφ Μερκόλα, συγγραφέας μπεστ σέλερ και συμπληρωμάτων διατροφής που τώρα τα διαθέτει σαν φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου Covid. Ο αμερικανικός ΕΟΦ τον διέταξε να σταματήσει τη διαφήμιση αυτών των προϊόντων του, αλλά αυτός συνεχίζει ακάθεκτος. Επιπλέον είναι ο πιο γενναιόδωρος δωρητής των οργανώσεων No Vax.

Ενα ζεύγος «μποντιμπιλντεράδων», ο Τάι και η Σαρλέν Μπόλιντζερ, πωλούν κάποια «αντικαρκινικά σκευάσματα» σαν «εναλλακτική λύση στη χημειοθεραπεία». Τώρα διαφημίζουν στα σόσιαλ μίντια ότι βρήκαν θεραπεία και για τη νόσο Covid. Πολιτικώς είναι στρατευμένοι στην ακροδεξιά και, όπως λένε οι Ιταλοί, χρηματοδοτούν τον Ντόναλντ Τραμπ και τους συνωμοσιολόγους της ομάδας QAnon.

Αλλοι ινφλουένσερ με αντιεμβολιαστική δράση είναι η Σέρι Τενπένι, ο Ρασίντ Μπούταρ, η κομμένη από το Facebook Εριν Ελίζαμπεθ, η οποία διασπείρει στα σόσιαλ μίντια τη θεωρία ότι τα εμβόλια προκαλούν στειρώσεις, κάποιος Σάγιερ Τζι που προωθεί «εναλλακτικά φάρμακα».

Επίσης, η Κριστιάν Νόρτραπ με τις «θαυματουργές» πιλάτες της, ο ειδικός στις χειρομαλάξεις Μπεν Τάπερ, η πρώην ερευνήτρια Τζούντι Μίκοβιτς και ο μαύρος Ρίτσα Ισλάμ που απευθύνεται σε Αφροαμερικανούς και τους λέει ότι το εμβόλιο τους καθιστά αυτιστικούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...