Το μένος του Ερντογάν εναντίον των δημοκρατικών δημάρχων προκαλεί τους φτωχούς Τούρκους | Pavel Golovkin/Pool via REUTERS/File Photo
Επικαιρότητα

Πανδημία: Ο Ερντογάν κάνει ανοικτό πόλεμο στους δημάρχους

Ο τούρκος πρόεδρος δεν αφήνει τον Ιμάμογλου της Πόλης και τους άλλους δημοτικούς άρχοντες της αντιπολίτευσης να υλοποιήσουν προγράμματα στήριξης και σίτισης των εκατομμυρίων ανέργων – μία τακτική απαξίωσης που μπορεί να του κοστίσει ακριβά
Protagon Team

Ηταν επικίνδυνη η απαγόρευση κυκλοφορίας της τελευταίας στιγμής που έκανε το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία. Επειδή και καθυστερημένη ήταν και αιφνιδιαστική. Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία σε 31 επαρχίες, στις οποίες περιλαμβάνονταν και οι περιοχές της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας. Ο κόσμος πανικοβλήθηκε και, φοβούμενος τα χειρότερα και πιο αιφνιδιαστικά, ξεχύθηκε μαζικά στους δρόμους και εφόρμησε στα μπακάλικα. Προφυλάξεις; Ποιες προφυλάξεις;

Ο μισητός στον Ερντογάν δήμαρχος της Πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου δεν είχε προειδοποιηθεί, εννοείται. Ετσι αιφνιδιάστηκε και αυτός. Το αποτέλεσμα ήταν να καταγγείλει την απαγόρευση κυκλοφορίας με ένα μήνυμά του στο Twitter, στο οποίο έγραψε ότι «από τη μονομερή απόφαση δημιουργείται μόνο σύγχυση και πανικός».

Το  Foreign Policy γράφει με τη σειρά του για τα εσωτερικά προβλήματα στην τουρκική κυβέρνηση, για την παρά λίγο παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, αλλά και για το πολιτικό παιχνίδι που «η τουρκική κυβέρνηση έχει παίξει εις βάρος των πολιτών της».

Επικεντρώνει μάλιστα στην απροθυμία συνεργασίας του κράτους του Ερντογάν με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία δεν του ανήκει. Το τελευταίο απαγορευτικό, τονίζει, ήταν η εσχάτη κίνηση σε μία πρόσφατη αλυσίδα γεγονότων στα οποία η κυβέρνηση του κόμματος AKP αρνήθηκε να συνεργαστεί με δήμους που διοικούνται από πολιτικούς της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση Ερντογάν έκανε πολιτική για επικοινωνιακούς λόγους και προς το δικό της συμφέρον. «Η έλλειψη συντονισμού περιορίζει την ικανότητα των τοπικών αρχών στην Πόλη και στην Αγκυρα να αντιμετωπίσουν την πανδημία».

Ο Ερντογάν βλέπει τον Ιμάμογλου, ο οποίος νίκησε το ΑΚΡ δύο φορές στις δημοτικές εκλογές πέρσι, ως σημαντική πολιτική απειλή. Το Foreign Policy εκτιμά ότι ο Ιμαμόγλου θα είναι μάλλον ο αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας το 2023, βασιζόμενο στην «παράδοση» που θέλει τον νικητή κάθε αναμέτρησης στην Πόλη και νικητή σε πανεθνικό επίπεδο. Θυμίζει και την ανάλογη πορεία του ίδιου του Ερντογάν.

Δεδομένων των διαφορών μεταξύ των «κοσμικών» της αντιπολίτευσης και των «θρησκολήπτων» του κόμματος του Ερντογάν, η παγιωμένη πόλωση στην κοινωνία και στην πολιτική της Τουρκίας έχει περάσει και στο επίπεδο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Κυρίως αφ’ ότου στις δημοτικές εκλογές του 2019 το AKP έχασε και τους τρεις μεγάλους δήμους της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν εμπόδισε τον Ιμάμογλου να αναπτύξει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο άσκησης των δημαρχιακών καθηκόντων του, να διανείμει κοινωνική βοήθεια σε αναξιοπαθούντες, κυρίως σε άτομα που έμειναν άνεργα εξαιτίας της πανδημίας. Στις 31 Μαρτίου η κυβέρνηση ακύρωσε έρανο που είχε διοργανώσει ο Ιμάμογλου αλλά και ο δήμαρχος της Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, με τον Ερντογάν να ισχυρίζεται ότι οι δυο τους προσπάθησαν να γίνουν κράτος εν κράτει και ταυτόχρονα να ξεκινά τη δική του παντουρκική προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων… Μάλιστα, λίγες ημέρες αργότερα, το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε έρευνα για τον έρανο των δύο ενοχλητικών δημάρχων.

Αλλά και στη μικρή Αττάλεια η αντιπολίτευση που διοικεί τον τοπικό δήμο δέχθηκε πιέσεις από το κράτος που προσπάθησε να την περιορίσει σε ανάλογες περιπτώσεις δραστηριοτήτων με κοινωνικό περιεχόμενο. Εκεί ο Ερντογάν έκλεισε ένα δημοτικό συσσίτιο για ανέργους, το οποίο εξυπηρετούσε περισσότερους από 2.000 Τούρκους.

Σημειωτέον ότι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια τούρκοι υπήκοοι έχουν χάσει τις δουλειές τους εξαιτίας της πανδημίας, όπως λέει η αντιπολίτευση, και ότι το ποσοστό ανεργίας θεωρείται βέβαιον πως θα αυξηθεί. Ο κίνδυνος για τον Ερντογάν υπό τις συνθήκες αυτές προέρχεται από τη δυσαρέσκεια του κόσμου: οι άνθρωποι προσπαθούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους και το κράτος τους εμποδίζει, άρα έπεται η αντίδρασή τους.

Ετσι το Foreign Policy εκτιμά ότι η πανδημία επηρεάζει την τουρκική πολιτική σκηνή. «Είτε η ρήξη και η πόλωση μεταξύ Ερντογάν και αντιπολίτευσης θα ενισχυθούν είτε ο λαός θα στραφεί μαζικά υπέρ της δεύτερης» συμπεραίνει. Επειδή «η αντιπολίτευση εμφανίζεται ως η μόνη που εκπροσωπεί πραγματικά τους φτωχούς, και μάλιστα σε εποχή απόλυτης ανάγκης».