Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που προέρχονται από την αποκαλούμενη «Mobility Report» (Αναφορά Κινητικότητας) της Google, μία υπηρεσία που συλλέγει ανώνυμα δεδομένα εκατομμυρίων κινητών τηλεφώνων και καταγράφει τις τάσεις μετακίνησης των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διαπιστώνεται πως η Ευρώπη είναι σίγουρα μία ήπειρος δύο ή μάλλον τριών ταχυτήτων.
Στη μία πλευρά βρίσκονται η Ισπανία, μαζί με τα νησιά της, μεγάλο τμήμα της Γαλλίας και η Ελβετία, οι πολίτες των οποίων μετακινούνται, πλέον, ωσάν να μην υπήρξε ποτέ ή, έστω, ωσάν να ξεπεράστηκε η πανδημία, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λέοναρντ Μπερμπέρι της Corriere della Sera.
Στη μέση υπάρχει μία σειρά από χώρες – από τη Βρετανία, την Ολλανδία, το μεγαλύτερο κομμάτι της Γερμανίας και την Αυστρία έως την Ιταλία και την Ελλάδα – οι κάτοικοι των οποίων βρίσκονται ουσιαστικά σε ακινησία λόγω των όποιων περιορισμών εξακολουθούν να ισχύουν σε κάθε κράτος.
Από την άλλη πλευρά έχουμε τη Σκανδιναβία και την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής, την Κροατία και τα ανατολικά Βαλκάνια που δείχνουν να ξυπνούν λόγω του ερχομού της άνοιξης, παρότι τα νούμερα της πανδημίας παραμένουν ανησυχητικά υψηλά.
Η σχετική ανάλυση (πρωτοδημοσιεύτηκε στην El Pais) όσον αφορά την κινητικότητα των ευρωπαίων πολιτών σε 800 περιφέρειες και είκοσι κράτη δεν επιδέχεται πολλές ερμηνείες: στη χειμαζόμενη από τον κορονοïό Γηραιά Ηπειρο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων κάθε κράτος κινείται κατά το δοκούν και όχι απαραίτητα λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα στη Γαλλία, επισημαίνει ο ιταλός δημοσιογράφος.
Οι Ισπανοί…
Σε αυτό το πανευρωπαϊκό πανόραμα ξεχωρίζει η Ισπανία όπου, εξαιρουμένων των μεγάλων πόλεων (Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Βαλένθια) οι άνθρωποι δεν κάθονται στα σπίτια τους, τουλάχιστον κρίνοντας από τα στοιχεία των κινητών τους τηλεφώνων. Ωστόσο η τάση αντιστράφηκε εν μέρει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης (Μεγάλης για τους καθολικούς) εβδομάδας.
Στην Ιταλία την ίδια περίοδο, ενόψει της αργίας του Πάσχα και της επιβολής καθολικού λοκντάουν σε ολόκληρη τη χώρα από τις 3 έως τις 5 Απριλίου, αυξήθηκαν αισθητά οι μετακινήσεις των πολιτών προς τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.
Το ότι στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοïού τα ευρωπαϊκά κράτη κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες, το αποδεικνύουν και οι τάσεις όσον αφορά την κινητικότητα των πολιτών που καταγράφονται και στην σχετική πλατφόρμα της Apple.
Σύμφωνα με την έκθεση της 4ης Απριλίου οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο και ΜΜΜ στην Ιταλία της πανδημίας μειώθηκαν κατά 65% ενώ οι μετακινήσεις με τα πόδια κατά 72%. Αντιθέτως στην Ισπανία φαίνεται πως οι άνθρωποι μετακινούνται εκ νέου με την ίδια συχνότητα που μετακινούνταν πριν από την πανδημία με τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο να περιορίζονται μόλις κατά 4% και με τα ΜΜΜ κατά 6%.
Λόγω των τουριστών από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία που επέλεξαν να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα στις Βαλεαρίδες, οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο στα ισπανικά νησιά αυξήθηκαν κατά 56% σε σχέση με τον μέσο όρο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας ενώ κατά 4% αυξήθηκαν και οι μετακινήσεις με τα πόδια.
Πασχαλινές πτήσεις
Οσον αφορά τις αεροπορικές μετακινήσεις, τα πρωτεία κατέχει και πάλι η Ισπανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurocontrol, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη, την προηγούμενη Δευτέρα (του Πάσχα των καθολικών) πραγματοποιήθηκαν 1.582 πτήσεις, 486 περισσότερες σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων δύο εβδομάδων, με την αύξηση να είναι της τάξεως του 44%.