Αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται στις περιοχές του Εβρου, της Θεσπρωτίας, της Πιερίας, της Αρκαδίας, της Φθιώτιδας, της Ροδόπης, των Σερρών, στον βόρειο τομέα της Αττικής και στη Δυτική Αττική, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσίασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.
Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι η αύξηση αφορά κυρίως σε άτομα άνω των 50 ετών, ενώ αύξηση του ποσοστού νέων κρουσμάτων καταγράφεται και στους άνω των 65 ετών. Μάλιστα, στις περιοχές Καρδίτσας, Γρεβενών, Δράμας, Κοζάνης, Πρέβεζας και Τρικάλων, τα μισά από τα κρούσματα αφορούν σε άτομα άνω των 45 ετών και αυτό είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς.
«Με βάση την ηλικιακή κατανομή, αναμένουμε αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου. Μάλιστα, όπως είπε η ίδια, είναι πιθανό ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι μεγαλύτερος, κι αυτό διότι «κάποιοι άνθρωποι κάνουν self test στο σπίτι και όταν βγει θετικό, δεν κάνουν rapid για να δηλώσουν τη νόσηση στα αρχεία του ΕΟΔΥ».
Ταυτόχρονα, καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου σε Αττική, Αγιο Νικόλαο, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ιωάννινα.
Σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας στη χώρας μας, την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αύξηση των νοσηλειών, ενώ στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή στους διασωληνωμένους και στους νεκρούς, υπάρχει μία αργή αποκλιμάκωση. Ο κυλιόμενος μέσος όρος την τελευταία εβδομάδα έχει φτάσει στα 21.000 κρούσματα την ημέρα, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση και στα ενεργά κρούσματα του κορονοϊού, που υπολογίζονται σε 176.000 σε όλη την επικράτεια.
Το θετικό, σύμφωνα με την κα Παπαευγγέλου είναι ότι βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της Ομικρον 2, καθώς η αυξητική τάση φαίνεται να επιπεδώνεται σε σχέση με τις 20 πρώτες μέρες του Μαρτίου.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, τις προηγούμενες δύο εβδομάδες είχαμε αύξηση 24% και 16% αντίστοιχα στα νέα κρούσματα, ενώ την εβδομάδα που πέρασε είχαμε μείωση 6,3%.
Ο κυλιόμενος μέσος όρος της θετικότητας την τελευταία εβδομάδα είναι στο 8%, ενώ πριν από 15 μέρες ήταν στο 5%.
Πλέον, η Ομικρον 2 έχει επικρατήσει και αφορά το 77% των νέων δειγμάτων που εξετάζονται.
«Σύμφωνα με τα μαθηματικά δεδομένα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κορυφωθεί και αυτό το κύμα της πανδημίας», όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.