Μέχρι και την Τετάρτη 6 Απριλίου, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δεχόταν ισχυρές πιέσεις, τόσο από τον βρετανικό Τύπο όσο και την αντιπολίτευση, για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την εμπλοκή του θανόντος πατέρας του, Ιαν, σε εταιρεία offshore, καθώς συνεχίζονται αμείωτες οι αντιδράσεις από τις αποκαλύψεις των Panama Papers.
Την Τρίτη, 5 Απριλίου, ο βρετανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει: «Εχω έναν μισθό ως πρωθυπουργός και κάποιες αποταμιεύσεις, από τις οποίες λαμβάνω κάποιον τόκο και έχω ένα σπίτι, στο οποίο ζούσαμε και τώρα ενοικιάζουμε καθώς ζούμε στη Ντάουνινγκ Στριτ – και αυτά είναι όλα όσα έχω», και συμπλήρωσε: «Δεν έχω μετοχές, ούτε εξωχώρια τραστ, ούτε εξωχώρια κεφάλαια, τίποτα τέτοιο», όπως δηλώνει στο παρακάτω βίντεο, που μετέδωσε το δίκτυο του BBC.
Από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως στα αρχεία που διέρρευσαν υπήρχε το όνομά του, οι επιτελείς του έσπευσαν να δώσουν εξηγήσεις. Βέβαια τα… έμπλεξαν κάπως, καταλήγοντας σε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές για την υπόθεση, που καμία δεν καθησύχασε την κοινή γνώμη.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες η πίεση επί του πρωθυπουργού συνεχίστηκε, καθώς θεωρήθηκε ότι απέφευγε να απαντήσει στο ακριβές ερώτημα που του είχε τεθεί. Ετσι το βράδυ της Πέμπτης, 7 Απριλίου, σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV, παραδέχθηκε πως πράγματι η οικογένειά του κατείχε μετοχές σε εταιρεία offshore πριν εκείνος αναλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Το βράδυ της Πέμπτης, λοιπόν, δήλωσε μπροστά σε κάμερες πως η οικογένειά του «είχε πράγματι στην κατοχή της 5.000 μετοχές της εταιρείας Blairmore Investment Trust», που πούλησαν πριν από περίπου έξι χρόνια, τον Ιανουάριο του 2010. Κατά τα λεγόμενα του βρετανού πρωθυπουργού, το ποσό που απέσπασε η οικογένειά του από την πώληση των μετοχών φτάνει τις 30.000 λίρες, για τις οποίες, όπως επεσήμανε, «έχει καταβληθεί και η νόμιμη φορολογία».
Τις κατηγορίες που ακούστηκαν για την επιχειρηματική δράση της οικογένειάς του τις χαρακτήρισε μια «τραγική παρανόηση», καθώς η δραστηριότητά τους στις Μπαχάμες δεν απέβλεπε στο να γλιτώσουν τη φορολογία, όπως τόνισε. Συνέχισε εξηγώντας πως τα κέρδη, που οι γονείς του εξασφάλισαν, ήταν απολύτως νόμιμα και φορολογήθηκαν σύμφωνα με τους βρετανικούς κανονισμούς.
Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν παραδέχτηκε εξ αρχής την εμπλοκή του, τόνισε, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως, πως θέλει να είναι ξεκάθαρος για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συμπληρώνοντας πως δεν έχει τίποτα να κρύψει.
«Είμαι περήφανος για τον πατέρα μου, για όσα έκανε, και την επιχειρηματική του δράση. Δεν αντέχω να βλέπω το όνομά της οικογένειάς μου να διασύρεται και, όπως βλέπετε, για τον εαυτό μου διάλεξα έναν διαφορετικό δρόμο. Ο πατέρας, ο παππούς και ο προ-πάππους μου ήταν όλοι χρηματιστές. Δεν έχω να κρύψω τίποτα και απαντώ με μεγάλη προθυμία σε όλες τις ερωτήσεις».
Η Guardian, που αφιερώνει όλη την πρώτη σελίδα σε άρθρα από το υλικό των Panama papers, σε ένα εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο σημειώνει η παραδοχή έρχεται τελικά μετά τρεις ημέρες και τέσσερις μισές παραδοχές.
H Telegraph και η Daily Mail δίνουν έμφαση στην παραδοχή ότι πράγματι είχε χρήματα σε offshore ενώ η Telegraph συνδέει στον υπέρτιτλο το ζήτημα με την έκδοση ενός φυλλαδίου υπέρ της ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος του Ιουνίου με χρήματα των φορολογούμενων.
Από την πλευρά τους οι Times επισημαίνουν και αυτοί ότι η παραδοχή έρχεται την πέμπτη φορά που του τέθηκε το εν λόγω ερώτημα. Επιτέλους το παραδέχτηκε, γράφει και η Daily Mirror, επιλέγοντας να γράψει με κεφαλαία το «finally» που λίγο ως πολύ είναι η λέξη στην οποία εστιάζουν όλα τα άρθρα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, έχει την σημασία της και η πρόβλεψη του Εντουαρντ Σνόουντεν ότι ο Κάμερον δεν είναι πολύ μακριά από την παραίτηση-ίσως λίγες ημέρες μόνο.
Θα επιβεβαιωθεί; Ιδωμεν…