Επικαιρότητα

Παναγιωτόπουλος: Στρατοδικεία για τις διαρροές στις Ενοπλες Δυνάμεις

«Στη Βουλή έκανα παρότρυνση προς τους αρχηγούς των Επιτελείων να κάνουν ενέργειες για να ελέγξουν αυτό το φαινόμενο», είπε ο υπουργός Αμυνας, λίγο αφότου περιέγραψε τα Επιτελεία ως «ελβετικό τυρί» με διαρροές διαβαθμισμένων πληροφοριών
Protagon Team

Την αντιμετώπιση των διαρροών διαβαθμισμένων πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων με όρους στρατιωτικής δικαιοσύνης –κάτι αυτονόητο βέβαια, αλλά σε αυτή τη χώρα συχνά το αυτονόητο χάνεται– ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, λίγα 24ωρα αφότου σε παρέμβασή του στη Βουλή είχε περιγράψει τα Επιτελεία ως «ελβετικό τυρί», δηλαδή διάτρητα.

Μιλώντας στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και στον δημοσιογράφο Μάνο Χαραλαμπάκη, ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε πως δεν αναφερόταν αποκλειστικά στο Πεντάγωνο αλλά γενικά στη φιλοσοφία που επικρατεί στις Ενοπλες Δυνάμεις.

«Δεν αναφέρομαι στο Πεντάγωνο ειδικά, αλλά σε όλο το σύστημα της στρατιωτικής ιεραρχίας από το επίπεδο του υπαξιωματικού και άνω», ξεκαθάρισε, για να συμπληρώσει: «Η διαρροή οπουδήποτε και σε ΜΜΕ διαβαθμισμένων πληροφοριών για θέματα ασφάλειας όπως π.χ. αποθέματα και δυνατότητες συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κάτι που με προβληματίζει, ιδιαίτερα αυτή την εποχή».

Ο ίδιος μάλιστα, εξήγησε ότι τέτοιες πρακτικές υπόκεινται, ή πρέπει να υπόκεινται, στον στρατιωτικό ποινκό κώδικα, δηλαδή με απειλή στρατοδικείου.

«Στη Βουλή έκανα παρότρυνση προς τους αρχηγούς των Επιτελείων να κάνουν ενέργειες για να ελέγξουν αυτό το φαινόμενο. Εκτιμώ ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι για να αντιμετωπίζονται με όρους στρατιωτικού ποινικού κώδικα και όχι με χαλαρή αντιμετώπιση. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Θα δώσω κατευθύνσεις άμεσα», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Αμυνας.

Σε άλλο θέμα και στο αν εκτιμά πως είναι πιθανή η επανάληψη του «θερμού» καλοκαιριού του 2020 στα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε:

«Δεν έχουν τόση σημασία οι εκτιμήσεις, τα σενάρια και οι εικασίες, όσο σημασία έχει η εγρήγορση και η ετοιμότητα απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας. Το γεωπολιτικό περιβάλλον δεν είναι απλώς περίπλοκο, έχει γίνει πλέον ρευστό και επικίνδυνο. Απαιτούνται όλη μας η συγκέντρωση, όλες μας οι δυνάμεις για να είμαστε έτοιμοι, αξιόμαχοι και αποτρεπτικοί. Απαιτείται διαρκής εργασία σε πολλά μέτωπα (συμμαχίες, πολυμερή ή διμερή σχήματα, συνεργασίες, εξοπλιστικά, υποδομές) από πολλούς. Εχω όμως εμπιστοσύνη στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, από την ηγεσία μέχρι τη βάση της ιεραρχίας, ότι θα ανταποκριθούν όπως είχαν ανταποκριθεί το καλοκαίρι του 2020 κι όποτε απαιτήθηκε. Εμείς ως πολιτική ηγεσία είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε, να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα».

Σε σχέση εξάλλου με το 2020, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε πολύ καλύτερη θέση, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Μέσα στα δύο αυτά χρόνια έγιναν πάρα πολλά για να ενισχυθούν συνολικά οι Ενοπλες Δυνάμεις» είπε, για να συμπληρώσει: «Κλείσαμε συμφωνίες στρατηγικής σημασίας για αμυντική συνεργασία με ισχυρούς συμμάχους και εταίρους στην περιοχή και όχι μόνο, προχωρήσαμε σε συμφωνίες πρόσκτησης προηγμένων οπλικών συστημάτων αλλά και την υποστήριξη και αναβάθμιση υφισταμένων.

»Αναφέρω, μεταξύ άλλων, τα 24 Rafale, έξι έχουν ήδη παραληφθεί σε χρόνο – ρεκόρ, τα επόμενα έξι μέχρι το τέλος του έτους και συνεχίζουμε, τον εκσυγχρονισμό των F-16 σε Viper που εξελίσσεται, την επικείμενη παραλαβή των πρώτων ελικοπτέρων Romeo, τη σταδιακή παραλαβή των τεθωρακισμένων Μ1117, φυσικά και την πρόσκτηση των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra, την πρόσκτηση σύγχρονων τορπιλών, τα πυραυλικά συστήματα από το Ισραήλ, τη στρατηγική συμφωνία για τη δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου για τους Ικάρους στην Καλαμάτα, τις συμβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης για Apache, Μιράζ 2000-5 και μεταγωγικά C-27 που βελτιώνουν ήδη τις διαθεσιμότητες…

»Δεν έγιναν και λίγα νομίζω, αλλά οι ανάγκες είναι πολλές και μένει να γίνουν κι άλλα. Αυτά που έγιναν πάντως, καλό είναι να θυμόμαστε ότι προχώρησαν όχι εν μέσω κλίματος ηρεμίας και άνεσης, αλλά μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες από την ταυτόχρονη σχεδόν διαχείριση πρωτοφανών κρίσεων, ακόμα και πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος. Δουλέψαμε όμως πολύ σκληρά, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Υπήρχε σοβαρό σχέδιο, πετύχαμε απτά αποτελέσματα και συνεχίζουμε».