Mη Επανδρωμένο Αεροσκάφος των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων | Reuters
Επικαιρότητα

Παναγιωτόπουλος: Drones για τον Στρατό από ΕΑΣ – ΕΑΒ

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα βρίσκονται ήδη σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες για την κατασκευή τους, ενώ τις διεθνείς εξελίξεις στη σχεδίαση και ανάπτυξη ΣμηΕΑ παρακολουθεί από κοντά και η ΕΑΒ Α.Ε. έχοντας ολοκληρώσει τη συμμετοχή της στο διακρατικό πρόγραμμα συνεργασίας nEUROn
Protagon Team

Για τις προοπτικές εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής drones για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, μίλησε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο υπουργός αναγνώρισε πως  «υφίσταται επιχειρησιακή αναγκαιότητα για προμήθεια ή και ανάπτυξη Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΣμηΕΑ), τόσο αεροσκαφών όσο και ελικοπτέρων».

«Ολες οι προτάσεις κατασκευής νέων ΣμηΕΑ, καθώς επίσης και τυχόν αναβαθμίσεων των υφιστάμενων συστημάτων», ενημέρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος,  «αξιολογούνται από τους αρμόδιους φορείς του ΓΕΣ και εφόσον κριθεί σκόπιμη προγραμματίζεται η υλοποίησή τους με βάση την κείμενη νομοθεσία και τις διατιθέμενες πιστώσεις».

Οσον αφορά την εγχώρια ανάπτυξη και παραγωγή drones, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σημείωσε ότι «τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν προσπάθειες στον τομέα που αφορά το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους, και προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκονται ήδη σε συνεργασία με έτερες ελληνικές εταιρείες, με στόχο τη δημιουργία σχετικών προϊόντων για τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας».

«Συνακόλουθα», πρόσθεσε, «η ΕΑΒ ΑΕ, έχοντας ολοκληρώσει τη συμμετοχή της στο διακρατικό πρόγραμμα συνεργασίας nEUROn (σ.σ. «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μη Επανδρωμένου Μαχητικού Αεροσκάφους -UCAV- Τεχνολογίας Stealth nEUROn») για την επίδειξη state-of-the-art τεχνολογιών στον αεροναυπηγικό τομέα, συνεχίζει να παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στη σχεδίαση και ανάπτυξη ΣμηΕΑ».

«Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων διακρατικών συνεργασιών, προκειμένου να συμμετέχει σε εθνικές ή και διεθνείς κοινοπραξίες υλοποίησης συστημάτων που θα εξυπηρετήσουν τις επιχειρησιακές ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», κατέληξε στην απάντησή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.