Η Μόλι Ράσελ αυτοκτόνησε το 2017, σε ηλικία 14 ετών | Metro.co.uk
Επικαιρότητα

Παλεύει να αλλάξει το Διαδίκτυο μετά την αυτοκτονία της κόρης του

Ο Ιαν Ράσελ, μετά τον χαμό της 14χρονης Μόλι, θέλει να βάλει τέλος στην ανάρτηση φωτογραφιών που δείχνουν εικόνες αυτοτραυματισμού, σωματικής βλάβης αλλά και μηνυμάτων που ωθούν σε πράξεις βίας
Protagon Team

Η Μόλι Ράσελ ήταν μια 14χρονη έφηβη που, φαινομενικά, ζούσε ανέμελα την καθημερινότητά της.

Είχε φίλους, παρέες και ενδιαφέροντα.

Ώσπου ένα βράδυ του 2017 αποφάσισε να θέσει η ίδια τέλος στη ζωή της.

Οι γονείς της, μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, σύντομα ανακάλυψαν, μπαίνοντας στους λογαριασμούς που διατηρούσε η κόρη τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως η Μόλι έπασχε από εφηβική κατάθλιψη, αυτοτραυματιζόταν συχνά και μάλιστα αναρτούσε τις φωτογραφίες των τραυμάτων της στο Διαδίκτυο.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το Instagram συνέβαλε στον θάνατο της κόρης μου», είπε ο πατέρας της, Ιαν, λίγο μετά τον θάνατο της.

Και αυτό επειδή διαπίστωσε μετά λύπης του πως το περιεχόμενο πολλών λογαριασμών που ακολουθούσε η κόρη του στο Instagram ήταν απολύτως ακατάλληλο, βάρβαρο, σκληρό για τα μάτια και την ψυχή ενός 14χρονου κοριτσιού.

Ο Ιαν Ράσελ εντόπισε μάλιστα και σχετικά hashtags όπως #suicide, #selfharm, #depression όπου κανείς μπορούσε να βρει φωτογραφικό υλικό και οδηγίες για το πώς να κάνει κακό στον εαυτό του, από το να αυτοτραυματιστεί με κάθε πιθανό τρόπο, μέχρι να βάλει τέλος στη ζωή του.

Και όλα αυτά χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο ή φιλτράρισμα από τους επικεφαλής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ιαν Ράσελ

Και, για αρχή, ο Ράσελ κατάφερε όντως κάτι σημαντικό: την αναθεώρηση των κανόνων γύρω από τις φωτογραφίες που αναρτώνται τουλάχιστον στο Instagram.

Όπως τονίζει δημοσίευμα της ιταλικής Corriere, οι ιθύνοντες του Instagram παραδέχθηκαν ότι δεν έκαναν όσα έπρεπε και επέτρεψαν σε μεγάλο βαθμό να διακινούνται φωτογραφίες που μπορεί να βαρύνουν τη ψυχολογία, ευάλωτων και μη ατόμων.

Κάπως έτσι, η ψηφιακή πλατφόρμα πριν μερικούς μήνες έβαλε τέλος στην ανάρτηση φωτογραφιών που δείχνουν εικόνες αυτοτραυματισμού, σωματικής βλάβης αλλά και μηνυμάτων που ωθούν σε πράξεις βίας είτε προς τρίτους είτε προς το ίδιο το άτομο που κάνει την ανάρτηση.

«Δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε να είμαστε στον εντοπισμό υλικού που παραπέμπει σε αυτοτραυματισμούς και αυτοκτονίες ώστε να προστατέψουμε τις πιο ευαίσθητες ομάδες. Θα γίνουμε καλύτεροι και δεσμευόμαστε στο να αφαιρούμε το συγκεκριμένο υλικό το συντομότερο δυνατό», ήταν τα λόγια του Ανταμ Μόσερι, επικεφαλής περιεχομένου του Instagram.

Και σε ένα δεύτερο βήμα, το Instagram λάνσαρε επίσης τις λεγόμενες «sensitivity screens» θαμπώνοντας τις εικόνες έως ότου ο χρήστης δηλώσει ρητά πως θέλει να τις δει.

Όπως τονίζουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ο πατέρας της Mόλι δεν σταμάτησε εκεί, αλλά μετέφερε τον αγώνα του μέχρι τις ΗΠΑ, όπου γνώρισε οικογένειες με παιδιά που είχαν αυτοκτονήσει.

Μάλιστα, πραγματοποίησε και μια περιοδεία σε τεχνολογικές εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ εκφράζοντας και εκεί τις αγωνίες του για έναν πιο ασφαλή διαδικτυακό κόσμο, ειδικά για τους εφήβους.

Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάνω από 200 έφηβοι αυτοκτονούν ετησίως με την αυτοχειρία να είναι η κύρια αιτία θανάτου της ηλικιακής ομάδας 12-18 ετών.

Η Μόλι λίγο καιρό πριν αυτοκτονήσει