Δεκάδες άνθρωποι έξω από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες από την επίθεση στο Μπαλουτσιστάν | Shaheed Nawab Ghous Bakhsh Raisani Memorial Hospital Mastung/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Πακιστάν: Τουλάχιστον 57 νεκροί από εκρήξεις σε δύο τεμένη

Η πρώτη σημειώθηκε από βομβιστή-καμικάζι στο Μπαλουτσιστάν, σε εορταστική συγκέντρωση για τα γενέθλια του Μωάμεθ, και είχε τουλάχιστον 52 θύματα και 58 τραυματίες, ενώ η δεύτερη την ώρα της προσευχής στην επαρχία Χιμπέρ Παχτούνκα
Protagon Team

Τουλάχιστον 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 58 τραυματίστηκαν το πρωί της Παρασκευής σε επίθεση αυτοκτονίας σε θρησκευτική συγκέντρωση για τον εορτασμό της γέννησης του Μωάμεθ στο Μπαλουτσιστάν του νοτιοδυτικού Πακιστάν.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει έως τώρα την ευθύνη για την επίθεση, που σημειώνεται εν μέσω κλιμάκωσης των επιθέσεων από οργανώσεις μαχητών στο δυτικό τμήμα της χώρας, αυξάνοντας τις πιέσεις στις δυνάμεις ασφαλείας ενόψει των εθνικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο.

«Ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε επάνω του κοντά στο όχημα του αναπληρωτή επιτρόπου της αστυνομίας», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας Μουνίρ Αχμεντ στο Reuters, λέγοντας ότι η έκρηξη έλαβε χώρα κοντά σε τέμενος όπου είχε συγκεντρωθεί κόσμος για να τιμήσει τη γέννηση του προφήτη Μωάμεθ, ημέρα δημόσιας αργίας.

Η οργάνωση Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP), που συγκεντρώνει διάφορες σκληροπυρηνικές σουνιτικές ισλαμικές ομάδες, αρνείται ότι πραγματοποίησε την επίθεση.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στην γειτονική πόλη Μάστουνγκ. Ο υπουργός Εσωτερικών Σαρφράζ Μπουγκτί έκανε λόγο για «ιδιαίτερα αποτρόπαιη ενέργεια».

Εκρηξη και σε δεύτερο τζαμί

Στο μεταξύ, τουλάχιστον πέντε νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την έκρηξη που σημειώθηκε σε τζαμί της επαρχίας Χιμπέρ Παχτούνκα στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής.

Νωρίτερα, το ειδησεογραφικό δίκτυο GEO επικαλούμενο την αστυνομία, μετέδωσε ότι από την έκρηξη κατέρρευσε το τζαμί, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στα συντρίμμια του 30 με 40 πιστοί.

Και οι δύο επαρχίες συνορεύουν με το Αφγανιστάν και έχουν αποτελέσει στόχο επιθέσεων τα τελευταία χρόνια από ισλαμιστές μαχητές που θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Πακιστάν και να εφαρμόσουν τη δική τους αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου.

Η έκρηξη στο Μπαλουτσιστάν αποτελεί μια ασυνήθιστη επίθεση εναντίον αμάχων, καθώς οι ισλαμιστές μαχητές γενικά τα τελευταία χρόνια στοχοθετούν τις δυνάμεις ασφαλείας.