Πύραυλοι των Φρουρών της Επανάστασης κατά αγνώστων στόχων (φωτογραφία αρχείου) | Twitter
Επικαιρότητα

Πακιστάν: Δύο παιδιά σκοτώθηκαν από ιρανικούς πυραύλους εναντίον σουνιτικής οργάνωσης

Η Τεχεράνη εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών της Τζάις αλ Αντλ, στα σύνορα με το Ιράν, στην επαρχία Μπαλουτσιστάν. Στόχος ήταν ιρανική τρομοκρατική οργάνωση, είπε ο ιρανός ΥΠΕΞ. Σκληρή ανακοίνωση του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών
Protagon Team

Στο Πακιστάν επέκτεινε την Τρίτη τις επιθέσεις του το Ιράν, ενώ την προηγούμενη ημέρα, οι Ιρανοί είχαν επιτεθεί κατά στόχων στο Ιρακινό Κουρδιστάν και στη Συρία.

Δυο παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα τρία τραυματίστηκαν σε «παράνομα» ιρανικά πυραυλικά πλήγματα, σύμφωνα με το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κάλεσε τον επιτετραμμένο της ιρανικής πρεσβείας στο Ισλαμαμπάντ για να του επιδοθεί διαμαρτυρία για την «αδικαιολόγητη παραβίαση του εναέριου χώρου» του Πακιστάν.

Αργότερα, οι Πακιστανοί ανακάλεσαν τον πρεσβευτή της χώρας στην Τεχεράνη.

«Αυτή η παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Πακιστάν είναι εντελώς απαράδεκτη και ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες», προειδοποίησε το υπουργείο,  συμπληρώνοντας πως τα πλήγματα στο πακιστανικό έδαφος το βράδυ της Τρίτης «προκάλεσαν τον θάνατο δυο αθώων παιδιών και τραυμάτισαν (άλλα) τρία μικρά κορίτσια».

Η ανακοίνωσε δεν ανέφερε πού ακριβώς έγιναν τα ιρανικά πλήγματα. Σύμφωνα πάντως με ιρανικά ΜΜΕ και πακιστανούς χρήστες social media, εξαπολύθηκαν επιθέσεις με drones και πυραύλους στην επαρχία Μπαλουτσιστάν, κατά μήκος των συνόρων σχεδόν χιλίων χιλιομέτρων των δύο κρατών.

Νωρίτερα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim έκανε λόγο για πλήγματα που κατέστρεψαν δυο βάσεις χρησιμοποιούμενες από τη σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση Τζάις αλ Αντλ.

Τεχεράνη και Ισλαμαμπάντ αλληλοκατηγορούνται συχνά για ανοχή έναντι ένοπλων οργανώσεων που εξαπολύουν επιθέσεις από το έδαφος της μιας χώρας εναντίον της άλλης. Είναι ωστόσο πολύ σπάνιες οι εμπλοκές των στρατών των δυο χωρών σε επιχειρήσεις στο έδαφος της άλλης πλευράς.

Τα χθεσινά πλήγματα είναι εξέλιξη «ακόμη πιο ανησυχητική» καθώς πέρα από το ότι επρόκειτο για «παράνομη ενέργεια», εξαπολύθηκαν «παρά την ύπαρξη πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας του Πακιστάν και του Ιράν», τόνισε το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Πακιστάν λέει πάντα πως η τρομοκρατία είναι κοινή απειλή για όλες τις χώρες της περιοχής και απαιτεί συντονισμένη δράση. Τέτοιες μονομερείς ενέργειες δεν συμμορφώνονται προς τις σχέσεις καλής γειτονίας και θα μπορούσαν να κλονίσουν τη διμερή εμπιστοσύνη», προειδοποίησε η πακιστανική διπλωματία.

Το Ιράν και το Πακιστάν, που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, είχαν συμμετέχει σε κοινά ναυτικά γυμνάσια.

Μερικές ώρες πριν από το πλήγμα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ανουάρ-ουλ-Χακ Κακάρμ είχε συναντηθεί με τον ιρανό ΥΠΕΞ στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία.

Η οργάνωση Τζάις αλ Αντλ έχει στο παρελθόν αναλάβει την ευθύνη για σειρά επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στο νοτιοανατολικό Ιράν, στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν. Διεκδικεί την ανεξαρτησία της περιοχής.

Η συγκεκριμένη οργάνωση χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» τόσο από το Ιράν, όσο και από τις ΗΠΑ.

Η Τζάις αλ Αντλ («Στρατός της Δικαιοσύνης») κατηγόρησε τους Φρουρούς της Επανάστασης για τα πλήγματα σε ορεινή περιοχή στη μεθόριο μέσω Telegram. Ανέφερε πως τα παιδιά που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, ήταν μέλη οικογενειών μαχητών της και ότι βομβαρδίστηκαν τα σπίτια τους.

«Αυτοσυγκράτηση» συνιστά η Κίνα

Το Πεκίνο, το οποίο διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το Ισλαμαμπάντ και την Τεχεράνη, απηύθυνε σήμερα έκκληση «για αυτοσυγκράτηση» έπειτα από την ιρανική επίθεση.

«Καλούμε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις εντάσεις και να εργαστούν από κοινού για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας», σχολίασε η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, Μάο Νινγκ.

Η Κίνα «θεωρεί το Ιράν και το Πακιστάν στενούς γείτονες και σημαντικές ισλαμικές χώρες», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ιράν όπως και το Πακιστάν είναι μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, μια περιφερειακή δομή, μεταξύ των ιδρυτικών μελών της οποίας βρίσκονται η Κίνα και η Ρωσία.

Η επίσημη θέση της Τεχεράνης

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι η χώρα του πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στο Πακιστάν με στόχο «μια ιρανική τρομοκρατική οργάνωση» και όχι πακιστανούς αμάχους.

«Στοχοθετήσαμε μόνο ιρανούς τρομοκράτες στο πακιστανικό έδαφος», δήλωσε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Η δήλωση του Αμίρ-Αμπντολαχιάν είναι η πρώτη επίσημη δήλωση ιρανού αξιωματούχου που επιβεβαιώνει τις επιθέσεις στο Πακιστάν.

«Κανένας άμαχος από τη φιλική και αδελφική χώρα του Πακιστάν δεν έγινε στόχος ιρανικών πυραύλων και drones. Η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση Τζάις αλ Αντλ («Στρατός της Δικαιοσύνης») η οποία είναι μια ιρανική τρομοκρατική ομάδα, ήταν ο στόχος», συμπλήρωσε ο ιρανός ΥΠΕΞ.

«Αυτή η οργάνωση έχει βρει καταφύγιο σε ορισμένες τοποθεσίες στην επαρχία Μπαλουτσιστάν», στο δυτικό Πακιστάν, που συνορεύει με το Ιράν, ανέφερε. «Έχει ηγηθεί πολυάριθμων επιχειρήσεων εντός του Ιράν, ιδιαίτερα εκείνη στο αστυνομικό τμήμα Ρασκ», κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 11 ιρανοί αστυνομικοί τον Δεκέμβριο».

Ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν τόνισε ότι αυτή η υπόθεση είχε συζητηθεί «σε πολλές περιπτώσεις με πακιστανούς αξιωματούχους».

«Σεβόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Πακιστάν», αλλά «δεν δεχόμαστε να απειλείται η εθνική μας ασφάλεια και δεν έχουμε καμία επιφύλαξη ή δισταγμό όταν πρόκειται για τα εθνικά μας συμφέροντα», τόνισε.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας δεν σχολίασε την απόφαση του Ισλαμαμπάντ να ανακαλέσει τον πρεσβευτή του Ιράν στο Πακιστάν.