Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν την αεροπορική εταιρεία Air France/KLM με ένα πακέτο βοήθειας που φτάνει τα 9 δισ. ευρώ και ίσως ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αερομεταφορών εξαιτίας του κορονοϊού.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, η κυβέρνηση Μακρόν δεν εξετάζει την πιθανότητα κρατικοποίησης της εταιρείας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι TF1, ο Λεμέρ διευκρίνισε την Παρασκευή ότι η βοήθεια θα δοθεί με τη μορφή δανείων. Τέσσερα δισ. ευρώ σε τραπεζικά δάνεια με κρατική εγγύηση και άλλα 3 δισ. απευθείας από το κράτος. «Πρέπει να σώσουμε την εθνική εταιρεία μας», είπε, χαρακτηρίζοντας «ιστορικό» αυτό το σχέδιο διάσωσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα, που ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να στηρίξει την KLM, με ποσό που θα φτάνει τα 2 με 4 δισ. Ευρώ.
Αν και οι λεπτομέρειες είναι ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας, πιθανότατα η χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό τραπεζικών δανείων και κρατικών εγγυήσεων.
Με τη μία χώρα μετά την άλλη να έχει απαγορεύσει τις διεθνείς πτήσεις, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν περιορίσει δραστικά το πτητικό τους έργο. Ωστόσο τα έξοδα συντήρησης των αεροσκαφών εξακολουθούν να «τρέχουν» ενώ τα έσοδα έχουν σχεδόν μηδενιστεί.
«Τα αεροσκάφη της Air France είναι καθηλωμένα στο έδαφος, για αυτό πρέπει να την στηρίξουμε», τόνισε ο Λεμέρ, προσθέτοντας ότι η βοήθεια θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι ο όμιλος «θα γίνει η πιο φιλική προς το περιβάλλον αεροπορική εταιρεία στον πλανήτη».
Οι εταιρείες συγχωνεύτηκαν το 2005. Διαθέτουν στόλο 550 αεροσκαφών που πετά σε 116 χώρες του κόσμου.