«Η επιθυμία να παίξουν ένα βίαιο βιντεοπαιχνίδι εν μέσω του πιο βάναυσου χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να φαίνεται ακατανόητη και αλλοπρόσαλλη, όμως είναι ένας τρόπος να τα βγάζουν πέρα» ήταν το εισαγωγικό σχόλιο των New York Times σε ένα ρεπορτάζ «από την πρώτη γραμμή», το οποίο εστίασε σε εικονικές μάχες – διότι, ως φαίνεται, διεξάγονται και τέτοιες στα μέτωπα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.
Το νεοϋορκέζικο μέσο κατέγραψε δηλώσεις ουκρανών στρατιωτών που ξεδίνουν με τα smartphones και δρέπουν φανταστικές πολεμικές δάφνες σε ψεύτικες αρματομαχίες. Ο ρεπόρτερ ανέφερε ότι είδε δύο φαντάρους του Κιέβου να κάθονται κατάχαμα, μέσα σε δάσος, κοντά στο Μπαχμούτ, και να παίζουν με αφοσίωση το παιχνίδι «World of Tanks». Μάλιστα, τους απαθανάτισε απορροφημένους από την έντασή του. Δίπλα τους, ο κανονικός πόλεμος θέριζε όντως, αφού εκείνος… δεν έπαιζε ούτε παίζει.
Κάποτε –στον Β΄ΠΠ, ανέφερε ο ρεπόρτερ των ΝΥΤ, αλλά και σε μεταγενέστερες συγκρούσεις– τέτοια εικόνα σπατάλης ψυχοσωματικών δυνάμεων με παιδιαρίσματα ήταν αδιανόητη στο οποιοδήποτε στράτευμα, παραβατική και, φυσικά, τιμωρητέα. Αλλά η τεχνολογία άλλαξε τα πάντα, με πρώτον απ’ όλους τον τρόπο που οι νέοι χαλαρώνουν ή ανασυγκροτούνται. Μάλλον οι σημερινές διοικήσεις των λόχων αναγκάστηκαν να ανέχονται τα βιντεοπαιχνίδια.
«Ενας ήρωας πολέμου παραδέχτηκε ότι έπαιζε παιχνίδια. Τον περασμένο Ιούνιο, στο Μπαχμούτ, εκεί όπου δόθηκε μία από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου, εντοπίστηκαν ουκρανοί φαντάροι να παίζουν. Μάλιστα, ένα πλήρωμα άρματος μάχης είχε κολλήσει το λογότυπο του ‘‘World of Tanks’’ στη θωράκιση του τανκ». Ακόμα και αξιωματικοί παίζουν! «“Παίζω πού και πού, όταν έχω λίγο ελεύθερο χρόνο’’ είπε ο υπολοχαγός Ναζάρ Βερνιχόρα, ο οποίος είχε καταστρέψει ένα ρωσικό τανκ έξω από το Κίεβο».
Κλειδί για την ερμηνεία του φαινομένου είναι το δορυφορικό δίκτυο Starlink του Ελον Μασκ. Η πλατφόρμα του αμερικανού Κροίσου, σχολίασε και η Corriere della Sera, απλοποίησε τα πάντα: «Εδώ, από τα χαρακώματα του Ντονμπάς, το Starlink χρησιμοποιείται βασικά για να κατευθύνει τα drones, ωστόσο και οι στρατιώτες το εκμεταλλεύονται για να συνδεθούν και να παίξουν το βιντεοπαιχνίδι. Πρόκειται για μόδα διαδεδομένη στον ουκρανικό στρατό».
Η Corriere έδωσε κάποια στοιχεία για το παιχνίδι: «Μεγάλο μέρος της στρατηγικής του βασίζεται στις αντιδράσεις του επικεφαλής του τανκ. Οσο πιο δυνατό και γρήγορο είναι το άρμα μάχης, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να κερδίσει ο ίδιος». Δεν απέφυγε, δε, την έμμεση πλην σαφέστατη επίπληξη: «Το αποτέλεσμα είναι να διασκεδάζει ένας ουκρανός στρατιώτης παίζοντας πόλεμο, την ίδια ώρα που κάποιος συμπολεμιστής του πολεμά όντως λίγα μέτρα πιο μακριά».
Οι ΝΥΤ έγραψαν επίσης ότι το βιντεοπαιχνίδι το παίζουν και βετεράνοι, όπως και οι ακρωτηριασμένοι. Η αλήθεια είναι ότι το «World of Tanks» ήταν δημοφιλέστατο και προπολεμικά, ενώ το έπαιζαν τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί. Το κλου της ιστορίας έδωσε επιγραμματικά το ιταλικό μέσο, αφήνοντας πολλά υπονοούμενα: «Υπάρχει κίνδυνος το βιντεοπαιχνίδι να χρησιμοποιηθεί για να κατασκοπεύει τα τηλέφωνα των ουκρανών στρατιωτών».
Με τα δημοσιεύματα διακινήθηκε και η εξής πληροφορία, με την όποια τυχόν σημασία της: «Η εταιρεία παραγωγής του βιντεοπαιχνιδιού, Wargaming Group, εδρεύει στη Λευκωσία».