Λουκασένκο και Πούτιν στην αίθουσα επιχειρήσεων του Κρεμλίνου επιβλέπουν τις ασκήσεις | Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS
Επικαιρότητα

Παιχνίδια πυρηνικού πολέμου: Επίδειξη ρωσικών πυραύλων από τον Πούτιν στον Λουκασένκο

Με την κατάσταση στην Ουκρανία να κρέμεται από μία κλωστή, ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον λευκορώσο ομόλογό του για να επιβλέψουν από κοινού αυτό που το Κρεμλίνο περιέγραψε ως «στρατηγικές πυρηνικές ασκήσεις»
Protagon Team

Ήταν ένα σαββατιάτικο play-date με πυρηνικά. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε στην αίθουσα επιχειρήσεων του Κρεμλίνου τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, τον σύμμαχο, αν όχι τη μαριονέτα της Μόσχας στη Λευκορωσίας για να παρακολουθήσουν μαζί ασκήσεις με πυρηνικά όπλα —ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα και βεβαίως τη Δύση εν μέσω κρίσης στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε το γραφείο Τύπου της ρωσικής προεδρίας, στο πλαίσιο των στρατηγικών πυρηνικών ασκήσεων που επέβλεψαν οι δύο άνδρες η Ρωσία έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους «κρουζ» θαλάσσιους και χερσαίους στόχους.

Οι ετήσιες ασκήσεις περιελάμβαναν εκτοξεύσεις των υπερηχητικών πυραύλων «Kinzhal» και «Tsirkon» και ορισμένων άλλων όπλων, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Ενας διηπειρωτικός πύραυλος εκτοξεύεται από άγνωστη τοποθεσία στη Ρωσία – τις εικόνες μετέδωσε το ρωσικό υπ. Αμυνας (Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS)
Ενας πύραυλος «Yars» στις ασκήσεις (Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS)
(Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS)
Ο υπερηχητικός πύραυλος «Tsirkon» εκτοξεύεται από τη φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ» (Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS)

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι οι ασκήσεις αυτές εντάσσονται σε μια τακτική διαδικασία εκπαίδευσης και διέψευσε ότι συνιστούν ένδειξη κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης. Αλλά το timing μαρτυρά άλλα.

Την ίδια ώρα, η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι ένα ουκρανικό βλήμα εξερράγη στην περιοχή Ροστόφ της Ρωσίας περίπου 1 χλμ. από τα σύνορα, ανέφερε η υπηρεσία στον ιστότοπό της.

Αναφορές για το περιστατικό μετέδωσαν νωρίτερα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων RIA και TASS, τα οποία επικαλέστηκαν ανώνυμη πηγή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.