Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση αυστηρών νέων μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού (εδώ), και ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 στη χώρα μας συνεχίζουν να αυξάνουν –για μια εβδομάδα είναι διαρκώς τριψήφια–, οι επιστήμονες συμφωνούν: η κατάσταση είναι δύσκολη και παρά τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών τα μέτρα είναι απαραίτητα, ίσως να χρειάζονται και άλλα.
Χαρακτηριστικά τα όσα είπε το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία διάβασε τόσο στα κρούσματα όσο και στην αύξηση των διασωληνώσεων ασθενών, μια οριακή στιγμή για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.
«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν είναι δύσκολο να πάμε σε τετραψήφιο αριθμό. Υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί, οι οποίοι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, καθώς δεν είναι εύκολη η ιχνηλάτηση», τόνισε, αναφερόμενη στον συγχρωτισμό στα κέντρα διασκέδασης και απαντώντας στις ενστάσεις των επιχειρηματιών της εστίασης που προειδοποιούν για χαμένες θέσεις εργασίας επειδή σε κάποιες περιοχές τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν τα μεσάνυχτα.
Μιλώντας σε δραματικούς τόνους, η κυρία Παγώνη τόνισε πως πρέπει να πάψει ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι αποστάσεις. «Αυτό πρέπει να κατανοήσουμε όλοι και να σωθούμε», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε φτάσει μέσα σε μία βδομάδα τόσα κρούσματα και να μην έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι μας τι πρέπει να κάνουμε».
Η ίδια παρατήρησε με τα μέτρα που πάρθηκαν τώρα μπορούν οι νέοι και να διασκεδάσουν και να πάνε τις διακοπές τους και να βγουν.
Βατόπουλος: Εχουμε δύο Ελλάδες, των ηλικιωμένων και των νέων
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, είπε ότι η απόφαση για τα μπαρ-εστιατόρια ίσως να βοηθήσει τη νεολαία να συνειδητοποιήσει τι γίνεται με τον κοροναϊό ως προς τη σοβαρότητα του θέματος.
«Εχουμε δύο Ελλάδες: την Ελλάδα των ηλικιωμένων που έχουν καταλάβει, φοβούνται και πειθαρχούν και την Ελλάδα της νεολαίας που… δεν έχει πάρει χαμπάρι», είπε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στο Mega.
Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι έχουμε μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού και εύκολα μπορεί ξαφνικά η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη, σημείωσε.
Όλη η προσπάθεια που γίνεται είναι για να πειστούν όλοι για την αναγκαιότητα των μέτρων και να μην χρειαστεί να πάμε σε γενικό «lockdown». «Κλείνουμε τα μπαρ για να μην γίνει γενικό «lockdown». Αν αυτό το μέτρο αποδειχθεί επιτυχημένο δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα» είπε.
Γώγος: Χρειάζονται κι άλλα μέτρα
Πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ενώ σημείωσε πως ο δέικτης R0 στην χώρα μας αυτή την στιγμή είναι πάνω από 1.
Όπως ο ίδιος ανέφερε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι απαραίτητα αυτή την στιγμή και ακολουθούνται μετά από πολλά τοπικά lockdown σε αρκετές περιοχές ώστε να προχωρήσουμε με αυτά τα ηπιότερα μέτρα σε σχέση με τα οριζόντια μέτρα που όπως ο ίδιος αποκάλυψε είναι στο τραπέζι και μπορεί να ακολουθήσουν.
Όπως σημείωσε τα οριζόντια μέτρα είναι η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση αλλά για όλη την χώρα μας
Παράλληλα, ένα άλλο περαιτέρω μέτρο που συζητείται όπως ο ίδιος ανέφερε είναι ο περαιτέρω περιορισμός του αριθμού των ανθρώπων που συγκεντρώνεται σε μια περιοχή ενώ ανάλογα την πορεία της επιδημία υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλα μέτρα που φτάνουν σε πιο επώδυνες καταστάσεις.
Οπως ο κ. Γώγος επεσήμανε οι νοσηλευόμενοι είναι πάνω από 100 και διάσπαρτοι σε όλες τις μονάδες της χώρας μας δηλαδή υπάρχουν παντού στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη κλπ. Επομένως υπάρχει μια έξαρση της νόσου σαφέστατη και με δυναμική επικίνδυνη και πρέπει να προτρέχουμε και όχι να ακολουθούμε τον ιό.
Παράλληλα τόνισε ότι μπήκε η έννοια της υποχρεωτικοτητος σε πολλά από αυτά τα μέτρα και προστέθηκαν και άλλα διότι δεν τηρήθηκαν όπως θα έπρεπε και δεν υπήρξε συμμόρφωση που χρειάστηκε και πως το ζητούμενο αυτή την στιγμή είναι η εφαρμογή των μέτρων καθώς και η ετοιμότητα του μηχανισμού να πάει στο plan B.