Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου δικαιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχώρησει στην κατάργηση ή έστω ελάφρυνση της εισφοράς . | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

«Παγώνει» η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων – 2,5% οι αυξήσεις των συντάξεων

Τα κλιμάκια της εισφοράς θα αναπροσαρμόζονται με το ίδιο ποσοστό, με το οποίο θα αυξάνονται και οι συντάξεις ετησίως, ώστε οι συνταξιούχοι να λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους χωρίς μειώσεις - Πως διαμορφώνεται η νέα κλίμακα - Συνολικα 15.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις σήμερα και 32.500 επικουρικές
Protagon Team

Την απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» την Εισφορά Αλληγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στα σημερινά επίπεδα, έτσι ώστε οι συνταξιούχοι με αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ τον μήνα να πάρουν καθαρή την αύξηση 2,5%, που θα καταβληθεί το Δεκέμβριο, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τσακλόγλου ενημέρωσε ότι τα  κλιμάκια της εισφοράς θα αναπροσαρμόζονται με το ίδιο ποσοστό, με το οποίο θα αυξάνονται και οι συντάξεις ετησίως, ώστε οι συνταξιούχοι να λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους χωρίς μειώσεις.

Αυτό θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών.

Αναλυτικά, οι συντελεστές ΕΑΣ σήμερα είναι:

Για συντάξεις από 1.400 έως 1.700 ευρώ, ποσοστό 3%

Για συντάξεις από 1.700,1 έως 2.000 ευρώ, ποσοστό 6%

Για συντάξεις από 2.000,1 έως 2.300 ευρώ, ποσοστό 7%

Για συντάξεις από 2.300,1 έως 2.600 ευρώ, εισφορά 9%

Για συντάξεις από 2.600,01 έως 2.900 ευρώ, ποσοστό 10%

Μετά την κυβερνητική απόφαση το πρώτο κλιμάκιο της ΕΑΣ θα ξεκινά από τα 1.435 ευρώ, το δεύτερο από τα 1.742 ευρώ, το τρίτο από τα 2.050 ευρώ, το τέταρτο από τα 2.357 ευρώ και το καταληκτικό από 2.972 ευρώ.

Με αυτή τη λύση οι συνταξιούχοι θα λάβουν καθαρή την αύξηση 2,5% στις αποδοχές τους.

Στη συνέντευξή του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης δικαιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχώρησει στην κατάργηση ή έστω ελάφρυνση της εισφοράς λέγοντας πως η Εκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης χρηματοδοτεί το ΑΚΑΓΕ, τον Λογαριασμό για την Αλληλεγγύη των Γενεών, έχοντας συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 16-17 δισ. ευρώ, ώστε μελλοντικά, όταν θα κορυφωθούν οι συνέπειες της δημογραφικής γήρανσης, να μπορούν να πληρώνονται απρόσκοπτα οι συντάξεις.

Οσον αφορά στο ποσοστό της αύξησης των συντάξεων, αυτό, όπως είπε, θα γίνει γνωστό αρχές Δεκεμβρίου όταν κατατεθεί το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2025 στη Βουλή και θα γνωρίζουμε τις τελικές ρυθμίσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό της φετινής χρονιάς.

Οπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, το εύρος της αύξησης θα κυμανθεί πέριξ του 2,5% (το ήμισυ της αύξησης του ΑΕΠ που είναι 2,3% και του πληθωρισμού που κινείται στο 3,2%) κάτι άλλωστε που φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Οι αυξήσεις θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται με τις συντάξεις Ιανουαρίου, δηλαδή στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Πέραν των αυξήσεων στο έκτακτο επίδομα που θα χορηγηθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους και σε ευάλωτες ομάδες τον Δεκέμβριο. Όπως είπε ο κ. Τσακλόγου το έκτακτο βοήθημα αφορά όσους λαμβάνουν κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, αναπήρους, οικογένειες με παιδιά και συνταξιούχους με κύρια σύνταξη έως 1.600 ευρώ που έχουν «προσωπική διαφορά» στη σύνταξή τους.

15.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις και 32.500 επικουρικές

Για το φλέγον ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, είπε πως το 2019 όταν πρωτοανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις (δηλαδή αυτές που ήταν σε εκκρεμότητα για πάνω από τρεις μήνες) ήταν εκατοντάδες χιλιάδες- νούμερο που αυτή τη στιγμή έχει περιοριστεί στις 19.500 ενώ, περιλαμβάνει και υποθέσεις σε δικαστική εκκρεμότητα ή και φακέλους που δεν είναι πλήρεις.

Σε εκκρεμότητα είναι και η αναπροσαρμογή 80.000 συντάξεων που καταβλήθηκαν μετά το 2016 (με το νόμο Κατρούγκαλου) και οι δικαιούχοι συνέχισαν να εργάζονται.

Σημαντική μείωση καταγράφεται και στο στοκ των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων, οι οποίες έχουν περιοριστεί στις 32.500. Τα δυο μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον e-ΕΦΚΑ, δηλαδή η κατασκευή ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού όλων των ασφαλισμένων αναμένεται να επιλύσουν οριστικά το πρόβλημα των «εκκρεμών συντάξεων».