Η έξαρση του κορονοϊού είναι πλέον πανδημία.
Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεέσους, εξηγώντας ότι τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 118.000 σε 114 χώρες, ενώ συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 4.291 άνθρωποι.
Οπως εξήγησε, «ο όρος πανδημία δεν είναι λέξη που μπορεί να χρησιμοποιείται με ελαφρότητα ή χωρίς την απαιτούμενη προσοχή.
»Εάν γίνει κακή χρήση του, μπορεί να προκαλέσει παράλογο φόβο ή αδικαιολόγητη παραδοχή ότι ο αγώνας μας έχει τελειώσει, προκαλώντας περιττό πόνο και θάνατο.
»Η περιγραφή της κατάστασης ως πανδημίας δεν αλλάζει την εκτίμηση του ΠΟΥ για την απειλή που συνιστά ο κορονοϊός. Δεν αλλάζει όσα κάνει ο ΠΟΥ και δεν αλλάζει αυτό που πρέπει να κάνουν τα κράτη».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δημιουργήσει μια εξαβάθμια κατάταξη που περιγράφει τη διαδικασία με την οποία ένας νέος ιός κινείται από τις πρώτες λοιμώξεις στον άνθρωπο σε μια πανδημία.
Η πανδημία ξεκινά με τη μόλυνση ζώων από τον ιό, με λίγες περιπτώσεις στις οποίες τα ζώα μολύνουν ανθρώπους, και στη συνέχεια φτάνει σε ένα στάδιο στο οποίο ο ιός αρχίζει να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και τελειώνει με μια πανδημία, όταν λοιμώξεις από τον νέο ιό έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του ΠΟΥ, πανδημία σημαίνει ότι ένας ιός προκαλεί «διατηρήσιμα επίπεδα επιδημίας» σε τουλάχιστον δύο περιοχές και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό το όριο έχει ξεπεραστεί προ πολλού, καθώς ο κορονοϊός αρχικά εμφανίστηκε στην Κίνα και πλέον εξαπλώνεται σε τέσσερις περιοχές του πλανήτη, έχει φτάσει σε όλες τις ηπείρους πλην της Ανταρκτικής και η περαιτέρω διάδοσή του θεωρείται αναπόφευκτη.
«Πιστεύω ότι είναι πανδημία και δεν ξέρω γιατί ο ΠΟΥ επιμένει να το αρνείται», αναρωτιόταν προ 24ώρου από την πλευρά του ο Μάικλ Οστερχολμ, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Λοιμωδών Νόσων και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.