Η ιλαρά είναι επικίνδυνη για την ίδια τη ζωή | Shutterstock
Επικαιρότητα

Παγκόσμιο SOS για την ιλαρά, κινδυνεύουν 170 εκατ. παιδιά

«Ο ιός της ιλαράς πάντα θα ανακαλύπτει και θα χτυπάει τα ανεμβολίαστα παιδιά. Οι δύο δόσεις είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει σε όλα τα παιδιά του κόσμου, πριν ξεσπάσει παγκόσμια επιδημία», προειδοποιεί η Unicef. Στην Ελλάδα το 2018 τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου
Γιάννης Δεβετζόγλου

Η νέα έκθεση της Unicef και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού (24-30 Απριλίου), έρχεται να τονίσει την επιτακτική ανάγκη για εμβολιασμό. Κι αυτό διότι μεταδοτικά νοσήματα που ήσαν παρελθόν, τείνουν να μετατραπούν σε επιδημία και να σκοτώσουν χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Περίπου 170 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 10 ετών δεν είναι προστατευμένα από την ιλαρά, καθώς όπως υπολογίζουν οι ειδικοί από το 2010 έως το 2017 δεν έκαναν την πρώτη από τις δύο δόσεις του απαραίτητου εμβολίου.

«Στην Ελλάδα την πρώτη δόση έχει κάνει τουλάχιστον το 90%. Το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν το αποφεύγουν οι έλληνες γονείς. Το 10% των παιδιών που παραμένει ανεμβολίαστο αφορά κυρίως ειδικές ομάδες όπως οι Ρομά», αναφέρει στο Protagon η Μαρία Αλεξάνδρα Θεοδωρίδου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Η ιλαρά είναι επικίνδυνη για την ίδια τη ζωή και η αναζωπύρωσή της οφείλεται αποκλειστικά στα παιδιά που δεν εμβολιάζονται. «Ο ιός της ιλαράς πάντα θα ανακαλύπτει και θα χτυπάει τα ανεμβολίαστα παιδιά. Οι δύο δόσεις είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει σε όλα τα παιδιά του κόσμου, πριν ξεσπάσει παγκόσμια επιδημία», προειδοποιεί η πρόεδρος της Unicef Χενριέτα Φορ.

Μάλιστα, η χώρα μας είναι στατιστικά και σε αναλογία πληθυσμού μία από τις πρώτες στην Ευρώπη σε περιστατικά εκδήλωσης ιλαράς, καθώς το 2018 τακτοποιήθηκαν 2.193 περιστατικά, εκ των οποίων τα τρία κατέληξαν. Η Ουκρανία είναι η χώρα με τους περισσότερους ασθενείς, αφού την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 53.218 άτομα με συμπτώματα, ενώ ακολουθούν η Σερβία με 5.076 και το Ισραήλ με 2.919.

H αναζωπύρωση της ιλαράς οφείλεται αποκλειστικά στα παιδιά που δεν εμβολιάζονται

Εκτός από την Ευρώπη, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στις ΗΠΑ, όπου έως το 2000 δεν είχε καταγραφεί ούτε ένα περιστατικό της νόσου. Χθες, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ανέφερε τουλάχιστον 390 περιπτώσεις από τον Οκτώβριο, κυρίως σε παιδιά στο Μπρούκλιν. Τρόμο έχουν προκαλέσει τα 61 νέα περιστατικά που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στην ίδια περιοχή.

Τα κρούσματα ιλαράς αυξάνονται παγκοσμίως κυρίως λόγω της παραπληροφόρησης σχετικά με το εμβόλιο ΜΜR. Περισσότερες από 110.000 είναι οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αύξηση δηλαδή κατά 300% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα πρώτα συμπτώματα

Μια τυπική περίπτωση ιλαράς ξεκινά με μέτριο πυρετό (37,5 βαθμούς Κελσίου), βήχα, ρινόρροια (ροή από τη μύτη), κόκκινα μάτια, και ερεθισμένο λαιμό. Δύο ή τρεις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, μπορεί να εμφανιστούν μικροσκοπικές λευκές κηλίδες στο στόμα. Τρεις έως πέντε ημέρες μετά την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων, εμφανίζεται ερυθρό εξάνθημα στο σώμα, σαν σπυράκια. Το εξάνθημα είναι αρχικά στο πρόσωπο και προχωρά προς το λαιμό, τον κορμό, τα χέρια και τα πόδια. Όταν εκδηλωθούν τα κόκκινα στίγματα, ο πυρετός μπορεί να φτάσει έως και 40 βαθμούς Κελσίου. Μετά από λίγες ημέρες ο πυρετός υποχωρεί και το εξάνθημα εξασθενεί. «Ωστόσο, η νόσος έχει και σοβαρές επιπλοκές όπως η εγκεφαλίτιδα και βαριές πνευμονίες που μπορούν να προκαλέσουν θάνατο», διευκρινίζει η κ. Θεοδωρίδου.

Μιλώντας στο Protagon ο Θεόφιλος Ρόζεμπεργκ, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), εξηγεί πώς όλοι οι φορείς της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να συστρατευτούν για να αντιμετωπιστούν επικίνδυνες για τη ζωή ασθένειες που μέχρι σήμερα ήταν ξεχασμένες. «Αυτός είναι και ο λόγος που ξεκινάμε όσο είναι νωρίς μία μεγάλη καμπάνια για τον εμβολιασμό που θα περιλαμβάνει όχι μόνο την ενημέρωση του κοινού, αλλά και των γιατρών και άλλων επαγγελματικών υγείας».

Παγκόσμια καμπάνια

Με κεντρικό θέμα της φετινής καμπάνιας «Ας προστατευθούμε όλοι μαζί. Τα εμβόλια σώζουν ζωές» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ως στόχο να αναδείξει τους «ήρωες του εμβολιασμού». Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία του ΠΟΥ, το 2017 ο αριθμός των εμβολιασμένων παιδιών ανήλθε στα 116,2 εκατομμύρια, ο υψηλότερος που έχει αναφερθεί στην Ιστορία. Από το 2010, 113 χώρες έχουν εισαγάγει στα εθνικά εμβολιαστικά τους προγράμματα νέα εμβόλια και πάνω από 20 εκατομμύρια επιπλέον παιδιά έχουν εμβολιαστεί. Παρά την πρόοδο, ο στόχος της εξάλειψης ασθενειών, όπως η ιλαρά, η ερυθρά, ο μητρικός και νεογνικός τέτανος, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί άμεσα καθώς την τελευταία διετία έχουν ξεσπάσει επιδημίες ιλαράς, διφθερίτιδας και άλλων προλήψιμων (δια του εμβολιασμού) νοσημάτων, ανά τον κόσμο.