Η Ανούκ Γκαρνιέ σκαρφαλώνει στον Πύργο του Αϊφελ, στον δρόμο για το παγκόσμιο ρεκόρ | REUTERS/Sarah Meyssonnier
Επικαιρότητα

Παγκόσμιο ρεκόρ αναρρίχησης από Γαλλίδα που σκαρφάλωσε με σχοινί στον Πύργο του Αϊφελ

Η 34χρονη Ανούκ Γκαρνιέ ανέβηκε σε ύψος 110 μέτρων από το έδαφος, δηλαδή στον δεύτερο όροφο του εμβληματικού παριζιάνικου μνημείου, σε 18 λεπτά, συγκεντρώνοντας χρήματα για τον καρκίνο
Protagon Team

Μια Γαλλίδα έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ αναρρίχησης με σχοινί, την Τετάρτη, φτάνοντας στον δεύτερο όροφο του Πύργου του Αϊφελ.

Η 34χρονη Ανούκ Γκαρνιέ σκαρφάλωσε 110 μέτρα σε 18 λεπτά για να σημειώσει νέο ρεκόρ και να συγκεντρώσει χρήματα για την πρόληψη του καρκίνου και την στήριξη των καρκινοπαθών.

«Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα. Είναι μαγικό», δήλωσε η Γκαρνιέ, αφού σκαρφάλωσε στο σχοινί που κρεμόταν από τα σίδερα του Πύργου για να φτάσει στο ρεκόρ δύο λεπτά πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. «Αν υπήρχε ένα πράγμα για το οποίο δεν αμφέβαλλα ποτέ, αυτό ήταν ότι θα τα κατάφερνα».

Και πρόσθεσε: «Υπήρχαν πολλά σκαμπανεβάσματα στον δρόμο προς αυτό το ρεκόρ. Ο καιρός δεν ήταν πάντα σύμμαχός μου και έπρεπε να συντονίσουμε το πρόγραμμα όλων όσων συμμετείχαν σε αυτό το μνημειώδες έργο. Αλλά ποτέ δεν σταμάτησα να πιστεύω σε αυτό. Η ικανοποίηση και η χαρά που αντλώ σήμερα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Είναι ένα τρελό όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κατείχε ο νοτιοαφρικανός αθλητής Τόμας βαν Τόντερ, ο οποίος σκαρφάλωσε 90 μέτρα με ένα σχοινί ανάμεσα στους πύργους Σοβέτο στο Γιοχάνεσμπουργκ, το 2020.

Η δανή αθλήτρια Ιντα Ματίλντ Στέενσγκαρντ κατείχε το αντίστοιχο γυναικείο ρεκόρ από τότε που σκαρφάλωσε 26 μέτρα με σχοινί στην Οπερα της Κοπεγχάγης, το 2022.

Η Γκαρνιέ κατέχει πλέον το ρεκόρ για την υψηλότερη αναρρίχηση και για τα δύο φύλα.

Η Γαλλίδα ξεκίνησε την αναρρίχηση με σχοινί το 2022 αφού κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα σε διαδρομή με εμπόδια για την ηλικιακή της κατηγορία και αναζητούσε μια νέα πρόκληση. Είπε ότι εμπνεύστηκε από την επιτυχία της Στέενσγκαρντ.

«Είπα στον εαυτό μου: 26 μέτρα δεν είναι τόσο μακριά, ποιο μνημείο θα μπορούσα να σκαρφαλώσω;», δήλωσε στο AFP.

Πρόσθεσε ότι προετοιμαζόταν επί ένα χρόνο για την πρόκληση της Τετάρτης και ήταν χαρούμενη που είδε την οικογένειά της, όταν επέστρεψε στο έδαφος.

«Ηταν τόσο όμορφο να τους βλέπω τόσο περήφανους. Είναι αυτοί που μου εμφύσησαν αυτή την πειθαρχία του αθλητισμού, να δίνεις πάντα τον καλύτερό σου εαυτό, να προσπαθείς πάντα για την τελειότητα. Χάρη σε αυτούς είμαι σε θέση να κάνω εξαιρετικά πράγματα σήμερα», είπε.

Η Ανούκ Γκαρνιέ, πανευτυχής, ποζάρει με το σχοινί που χρησιμοποίησε – REUTERS/Sarah Meyssonnier

Η ίδια είπε ότι ήθελε επίσης να συγκεντρώσει χρήματα για την Ενωση κατά του Καρκίνου, καθώς η μητέρα της διαγνώστηκε με τη νόσο.

«Την είδα να αγωνίζεται τόσο πολύ. Ηθελα να κάνω κι εγώ κάτι», δήλωσε η Γκαρνιέ, η οποία θα μεταφέρει την Ολυμπιακή δάδα στη Μασσαλία τον Μάιο, ενώ παραδέχτηκε ότι ήδη σκέφτεται τις μελλοντικές προκλήσεις.

«Είμαι σε εξαιρετική φόρμα και σκοπεύω να τη διατηρήσω για τα επόμενα 10 χρόνια», είπε.