Χάος επικράτησε το πρωί της Παρασκευής, στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης | REUTERS/Elena Rodriguez
Επικαιρότητα

Παγκόσμιο πατατράκ λόγω «τεχνικού προβλήματος» σε πτήσεις, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες

Τεχνική βλάβη, πιθανώς σε σύστημα εταιρείας κυβερνοασφάλειας, το πρωί της Παρασκευής, επηρέασε σοβαρά τη λειτουργία επιχειρήσεων και εταιρειών σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία, και από την Ισπανία μέχρι την Τουρκία
Protagon Team

Ενα παγκόσμιο «τεχνικό πρόβλημα» σε σύστημα πληροφορικής προκάλεσε χάος σε αεροδρόμια, πτήσεις, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ, σιδηροδρόμους και πολλές ακόμα επιχειρήσεις, το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).

Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας καθήλωσε στο έδαφος για αρκετές ώρες τα αεροσκάφη των αμερικανικών εταιρειών American, Delta, United και Allegiant, διότι δεν λειτουργούσε το σύστημα επικοινωνίας, όπως μετέδωσε το CNN.

H Microsoft ανακοίνωσε ότι έλαβε μέτρα έπειτα από τεχνικό πρόβλημα που έπληξε χιλιάδες επιχειρήσεις.

«Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης», ανέφερε η επιχείρηση σε μήνυμά της στο X.

Σε μήνυμά της με τίτλο «Υποβάθμιση υπηρεσίας», η Microsoft σημείωσε ότι οι χρήστες «ενδέχεται να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες του Microsoft 365».

H εταιρεία πρόσθεσε ότι παρέμενε «κινητοποιημένη για να διαχειριστεί αυτό το συμβάν, δίδοντας την μεγαλύτερη και επείγουσα προτεραιότητα, ενώ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο για τις υπόλοιπες εφαρμογές Microsoft 365 που βρίσκονται σε υποβαθμισμένη κατάσταση».

Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), η Microsoft ανακοίνωσε ότι επιδιορθώθηκε η υποκείμενη αιτία τεχνικού προβλήματος των εφαρμογών και υπηρεσιών της 365, αλλά τα κατάλοιπα των συνεπειών εξακολουθούσαν να επηρεάζουν κάποιους πελάτες.

Το πρωί της Παρασκευής, το βρετανικό Sky News, ένας από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, ανακοίνωσε ότι δεν μπορούσε να εκπέμψει το πρόγραμμά του.

«Το Sky News δεν είναι σε θέση να μεταδώσει απευθείας τηλεοπτικό πρόγραμμα σήμερα το πρωί, δηλώνοντας αυτή τη στιγμή στους τηλεθεατές ότι ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος του δικτύου, Ντέβιντ Ρόουντζ, στην πλατφόρμα Χ.

Επίσης, το σύστημα κρατήσεων του τομέα υγείας που χρησιμοποιείται από γιατρούς στην Αγγλία βρέθηκε εκτός δικτύου, ανέφεραν σε αναρτήσεις τους υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Παράλληλα, ο σημαντικότερος σιδηροδρομικός φορέας της Βρετανίας επηρεάστηκε από τεχνικό πρόβλημα του συστήματος πληροφορικής, κάτι το οποίο θα οδηγούσε πιθανόν σε ακυρώσεις δρομολογίων.

«Αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή εκτεταμένα προβλήματα του συστήματος πληροφορικής στο δίκτυό μας», ανακοίνωσαν με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι τέσσερις σιδηροδρομικές εταιρείες του ομίλου Govia Thameslink Railway.

«Οι ομάδες μας τεχνικών πληροφορικής ερευνούν αυτήν τη στιγμή για να προσδιορίσουν την αιτία του προβλήματος», διευκρίνισαν, προσθέτοντας ότι αναμένονταν «πιθανές ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής», καθώς οι εταιρείες δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα συστήματα που αφορούν τους οδηγούς.

«Αλλα σημαντικά συστήματα, κυρίως οι πλατφόρμες μας ενημέρωσης πελατών σε πραγματικό χρόνο, έχουν επίσης επηρεαστεί», συνέχισαν στην ανάρτησή τους, συνιστώντας στους επιβάτες να αναζητήσουν προηγουμένως πληροφορίες για τα δρομολόγιά τους.

Προβλήματα είχαν ανακοινώσει ακόμα τα αεροδρόμια στην Ιαπωνία, στην Τουρκία και στην Ισπανία.

Η σκανδιναβική εταιρεία SAS επεσήμανε ότι τεχνικά προβλήματα επηρέασαν το σύστημα κρατήσεών της, καθιστώντας αδύνατη την κράτηση εισιτηρίου μέσω του Διαδικτύου.

Το αεροδρόμιο του Βερολίνου ανακοίνωσε την αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα πληροφορικής.

Νωρίτερα η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου σε ανακοίνωσή της στο Χ ενημέρωσε τους επιβάτες ότι παρατηρούνταν καθυστερήσεις στο check -in λόγω τεχνικού προβλήματος.

Οι επιβάτες στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα αυτόματα μηχανήματα καρτών επιβίβασης, ενώ οι οθόνες έδειχναν μήνυμα που ανέφερε ότι «ο σέρβερ είναι εκτός διαδικτύου», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Το αεροδρόμιο Σίπχολ στο Αμστερνταμ, από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης, ανέφερε ότι είχε επίσης επηρεαστεί από την παγκόσμια τεχνική βλάβη, σημειώνοντας ότι οι επιβάτες που ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψουν σήμερα, θα έπρεπε να επικοινωνήσουν πρώτα με την αεροπορική τους εταιρεία.

«Η βλάβη έχει επηρεάσει τις πτήσεις από και προς το Σίπχολ», εξήγησε εκπρόσωπος του αεροδρομίου, προσθέτοντας ότι δεν ήταν ξεκάθαρο πόσες πτήσεις αφορά το πρόβλημα.

Προβλήματα ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει και το αεροδρόμιο της Πράγας στο σύστημα check-in που χρησιμοποιεί μεγάλος αριθμός αεροπορικών εταιρειών, σημειώνοντας ότι κάποιες αναχωρήσεις θα καθυστερούσαν.

Στο μεταξύ, δύο νοσοκομεία στη βόρεια Γερμανία, στις πόλεις Λίμπεκ και Κίελο, ακύρωσαν τις μη επείγουσες επεμβάσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα, επικαλούμενα προβλήματα στο σύστημα πληροφορικής που συνδέεται με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Crowdstrike.

Στη μία το μεσημέρι της Παρασκευής (τοπική ώρα), οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η κατάσταση σταδιακά εξομαλύνεται, αλλά προειδοποίησαν για πιθανά προβλήματα περιορισμένης έκτασης και τις επόμενες ώρες.

«Ευρείας κλίμακας τεχνική βλάβη» επηρέασε δεκάδες επιχειρήσεις και στην Αυστραλία -από τράπεζες, εταιρίες τηλεπικοινωνιών ως μέσα ενημέρωσης- η οποία συνδεόταν με προβλήματα που αντιμετώπιζε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας Crowdstrike, δήλωσε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Downdetector, η βλάβη επηρέασε πολλές τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

«Εχω ενημερωθεί για μια μεγάλης κλίμακας τεχνική βλάβη που επηρεάζει αριθμό επιχειρήσεων και υπηρεσιών σε όλη την Αυστραλία σήμερα το απόγευμα», επεσήμανε μέσω Χ η Μισέλ ΜακΓκίνες, της αυστραλιανής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας.

«Οι τρέχουσες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η βλάβη αυτή συνδέεται με τεχνικό πρόβλημα της πλατφόρμας λογισμικού που χρησιμοποιούν οι εταιρείες που έχουν επηρεαστεί», πρόσθεσε η ίδια.

Η ΜακΓκίνες τόνισε ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υπονοούν ότι πρόκειται για περιστατικό συνδεόμενο με την κυβερνοασφάλεια».

Η κρατική ραδιοτηλεόραση της Αυστραλίας ABC ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει «μεγάλη τεχνική βλάβη», χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Από την πλευρά της, η Crowdstrike ανέφερε σε προηχογραφημένο μήνυμά της ότι ήταν ενήμερη για αναφορές περί προβλήματος στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft.

Γερμανία: Δεν πρόκειται για κυβερνοεπίθεση

«Δεν τίθεται ζήτημα κυβερνοεπίθεσης» εναντίον της Γερμανίας, διαβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών, αναφερόμενο στα τεχνικά προβλήματα.

«Μία αιτία για τα προβλήματα στα δίκτυα πληροφορικής παγκοσμίως -και στην Γερμανία- είναι προφανώς η πλημμελής ενημέρωση ενός συστήματος ασφαλείας του κατασκευαστή Crowdstrike», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο και προσθέτει ότι, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια στην Πληροφορική (BSI), ο κατασκευαστής έχει κοινοποιήσει μια προτεινόμενη λύση, η οποία θα πρέπει τώρα να εφαρμοστεί από όσους έχουν πληγεί από την βλάβη.

«Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν υπάρχουν στοιχεία κυβερνοεπίθεσης. Τα περιστατικά αξιολογούνται συνεχώς και η BSI βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εξέλιξη της κατάστασης», τόνισε το υπουργείο.