Ο καύσωνας που πλήττει το Βόρειο Ημισφαίριο αναμένεται να ενταθεί αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας αύξηση των νυχτερινών θερμοκρασιών και οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και θανάτων, τόνισε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.
Ο ΠΜΟ προειδοποίησε πως ο καύσωνας είναι στις αρχικές του φάσεις, λέγοντας πως αναμένει πως οι θερμοκρασίες στη Βόρεια Αμερική, την Ασία, τη βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο θα υπερβαίνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου «για έναν παρατεταμένο αριθμό ημερών αυτή την εβδομάδα καθώς ο καύσωνας εντείνεται».
Αυτό μπορεί να σημαίνει πως οι θερμοκρασίες τα μεσάνυχτα μπορεί να κυμαίνονται πέραν των 35 βαθμών σε μερικές περιοχές αυτή την εβδομάδα, ανέφερε.
«Οι επαναλαμβανόμενες υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια της νύχτας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, επειδή το σώμα δεν μπορεί να ανακάμψει από τη συνεχή ζέστη. Αυτό οδηγεί σε αύξηση των καρδιακών προσβολών και των θανάτων», δήλωσε ο Τζον Νάιρν, ανώτερος σύμβουλος του Οργανισμού για την ακραία ζέστη, στους δημοσιογράφους στη Γενεύη.
Ο Πάνου Σααρίστο από τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) είπε πως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο.
Περισσότεροι από 60.000 Ευρωπαίοι μπορεί να έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του καύσωνα το 2022, σύμφωνα με ειδικούς, παρά την ύπαρξη ορισμένων από τα καλύτερα στον κόσμο συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης.
Ο ΔΕΕΣ τηλεφωνεί στους ηλικιωμένους στην Ιταλία για να δει αν είναι καλά, διανέμει εμφιαλωμένο νερό στην Ελλάδα και δημιουργεί ξενώνες για ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές στο ισπανικό νησί Λα Πάλμα, είπε ο Σααρίστο.
Η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες είναι πιθανόν να καταγραφούν νέα ρεκόρ ζέστης. Το προηγούμενο ευρωπαϊκό υψηλό ήταν οι 48,8 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκαν στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021 και το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν οι 56,7 βαθμοί Κελσίου στην Κοιλάδα του Θανάτου (Death Valley) τον Ιούλιο του 1913, σύμφωνα με τον WMO.
«Ο μεσογειακός καύσωνας είναι μεγάλος αλλά όχι σαν αυτόν στη βόρεια Αφρική», δήλωσε ο Νάιρν. «Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη. Είμαστε στις αρχικές φάσεις αυτού του καύσωνα».
Απαντώντας σε ερώτηση αν ο τωρινός καύσωνας οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, ο Νάιρν χαρακτήρισε τα αργά μετακινούμενα «σταθμευμένα» καιρικά συστήματα ως κάτι ασυνήθιστο. «Δεν είναι τα συνηθισμένα καιρικά συστήματα του παρελθόντος. Θα πρέπει να κάνουμε κλιματική “επισκευή” για να το αλλάξουμε», είπε χαρακτηριστικά.