Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ στη συνάντησή τους στο Ουζμπεκιστάν, τον Σεπτέμβριο | EPA/SERGEI BOBYLEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL
Επικαιρότητα

Παγκόσμια ρήξη προ των πυλών: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κίνα να μη δώσει όπλα στον Πούτιν

Επιστροφή στις σκοτεινές δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου, όταν η κούρσα των εξοπλισμών των υπερδυνάμεων είχε φέρει τον πλανήτη στο χείλος του γκρεμού, βλέπουν οι New York Times μετά την αποκάλυψη του Αντονι Μπλίνκεν ότι το Πεκίνο ετοιμάζεται να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στη Μόσχα
Protagon Team

Οι αμερικανοί και οι κινέζοι αξιωματούχοι που παρέστησαν το Σαββατοκύριακο στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, έσπευσαν να τονίσουν ότι οι κυβερνήσεις τους δεν επιθυμούν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Αργότερα, όμως, η προειδοποίηση του Αντονι Μπλίνκεν ότι η Κίνα ετοιμάζεται να προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία θύμισε τις χειρότερες ημέρες της σκοτεινής εκείνης περιόδου που κράτησε δεκαετίες, ανέφεραν οι New York Times.

Τότε ήταν που ΗΠΑ και Σοβιετική Ενωση κυρίως –σε κάποιες περιπτώσεις και η Κίνα– είχαν εμπλακεί σε συγκρούσεις σε όλο τον πλανήτη, από την Κορέα μέχρι το Βιετνάμ και το Αφγανιστάν.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει τον Σι Τζινπίνγκ ότι η πώληση όπλων στη Ρωσία θα είχε σοβαρές συνέπειες.

Αν τυχόν η Κίνα μπει στον πόλεμο με αυτόν τον τρόπο, θα είναι η πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, που και οι τρεις υπερδυνάμεις εμπλέκονται σε μια πολεμική σύγκρουση. Από τη μία η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα και από την άλλη οι ΗΠΑ, η Ουκρανία, οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και άλλοι ασιάτες εταίροι.

Ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε επανειλημμένα δημοσίως ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να δώσει όπλα και πυρομαχικά στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Και αυτό, τονίζει το δημοσίευμα, «δείχνει τον βαθμό απόγνωσης των ΗΠΑ, καθώς προσπαθούν να πείσουν τον Σι να αλλάξει γνώμη».

Στη συνάντηση του αμερικανού ΥΠΕΞ με τον ανώτερο κινέζο διπλωμάτη, ο Μπλίνκεν τόνισε κι αυτός με τη σειρά του τις συνέπειες μίας τέτοιας πράξης.

Τον τελευταίο χρόνο, η Ουάσινγκτον έχει υιοθετήσει αυτή την τακτική, να αποκαλύπτει δηλαδή δημόσια τις πληροφορίες που έχουν οι μυστικές της υπηρεσίες για να προλάβει τις κινήσεις του Πεκίνου. Το ίδιο είχε κάνει και με τη Ρωσία και τις προθέσεις του Πούτιν, πριν την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά σε εκείνη την περίπτωση, η τακτική δεν απέδωσε, παρόλο που οι πληροφορίες των Αμερικανών αποδείχθηκαν σωστές.

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις σε κινεζική εταιρεία που έδωσε δορυφορικές φωτογραφίες στην Ομάδα Βάγκνερ, ενώ οι σχέσεις της με την Κίνα βρίσκονται στο χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες, κάτι που οι ειδικοί δεν προβλέπουν ότι θα βελτιωθεί πριν το καλοκαίρι, τουλάχιστον.

«Ειρηνευτικό σχέδιο» από το Πεκίνο

Παράλληλα, οι χώρες της Δύσης ανησυχούν για το ειρηνευτικό σχέδιο που ετοιμάζεται να ρίξει στο τραπέζι το Πεκίνο, όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες, και δηλώνουν επιφυλακτικοί σε οτιδήποτε προτείνει η Κίνα σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα.

Μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου, ο Γουάνγκ Γι, ανώτερος διπλωμάτης της Κίνας, ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα ξεκινήσει την πρωτοβουλία ειρήνης στην επέτειο της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, και ότι έχει ήδη συζητήσει τις προτάσεις της με τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Ο Γουάνγκ ανέφερε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο θα τονίσει την ανάγκη για διατήρηση των αρχών της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της Χάρτας του ΟΗΕ. Ωστόσο, ταυτόχρονα ανέφερε ότι πρέπει να σεβαστούν «τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας» της Ρωσίας.

Την Τρίτη, ο κινέζος διπλωμάτης αναμένεται στη Μόσχα, σε μία επίσκεψη που ανησυχεί ιδιαίτερα τη Δύση. «Ο κύριος λόγος του ταξιδιού του είναι να αυξηθεί ο ρόλος του Πεκίνου στη διευθέτηση του ουκρανικού ζητήματος», ανέφεραν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει επίσης ότι και ο Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα μέσα στο 2023.

Παράλληλα, ο Σι θα εκφωνήσει μια «ομιλία ειρήνης» κατά την επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών, ενώ ο Πούτιν θα εκφωνήσει ομιλία την Τρίτη.

Η απάντηση του Πεκίνου στον Μπλίνκεν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να διατυπώνουν απαιτήσεις από την Κίνα, υπογράμμισε τη Δευτέρα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν αποδεχόμαστε πιέσεις ούτε καταναγκασμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η Κίνα δεν θα αποδεχθεί επίσης ποτέ τις αμερικανικές επικρίσεις για τις σινορωσικές σχέσεις, πρόσθεσε ο κινέζος εκπρόσωπος.

«Η συνολική στρατιωτική σύμπραξη συνεργασίας της Κίνας βασίζεται στη μη αντιπαράθεση και τη μη στόχευση τρίτων μερών και βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο της κυριαρχίας δύο ανεξάρτητων χωρών», υπογράμμισε ο Γουάνγκ απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση Μπλίνκεν και Γουάνγκ στο Μόναχο.

Οσο για την προμήθεια όπλων στη Μόσχα, ο Γουάνγκ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι διαδίδει ψευδείς πληροφορίες.

«Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σκεφτούν σοβαρά τις δικές τους ενέργειες και να κάνουν περισσότερα για να ηρεμήσουν την κατάσταση, να προωθήσουν την ειρήνη και τον διάλογο, να πάψουν να επιρρίπτουν το λάθος στους άλλους και να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες», είπε.

«Η θέση της Κίνας στο θέμα της Ουκρανίας μπορεί να συνοψιστεί σε μία φράση, η οποία είναι να ενθαρρύνει την ειρήνη και να προωθεί τον διάλογο», πρόσθεσε.