Την πρωτοκαθεδρία τους σε όλες τις αξιολογήσεις του 2023 διατηρούν τα αμερικανικά πανεπιστήμια , κατέχοντας την πρώτη τριάδα και τις θέσεις 6–10 στη νέα λίστα της μεγαλύτερης ετήσιας αξιολόγησης. Σχεδόν το 60% των κορυφαίων πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν πέσει στην παγκόσμια κατάταξη, καθώς αγωνίζονται να διατηρήσουν τη διεθνή τους θέση.
Η λίστα Times Higher Education World University Rankings του 2023 περιλαμβάνει 1.799 πανεπιστήμια σε 104 χώρες και περιοχές, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη και πιο ποικίλη κατάταξη ΑΕΙ μέχρι σήμερα. Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είναι το κορυφαίο της λίστας, με απόλυτο σκορ, ενώ ακολουθούν το MIT και το Στάνφορντ.
Ο πίνακας βασίζεται σε 13 προσεκτικά βαθμονομημένους δείκτες απόδοσης, που μετρούν τις επιδόσεις ενός ιδρύματος σε τέσσερις τομείς: διδασκαλία, έρευνα, μεταφορά γνώσης και διεθνή προοπτική. Η φετινή κατάταξη ανέλυσε περισσότερες από 121 εκατομμύρια αναφορές σε πάνω από 15,5 εκατομμύρια ερευνητικές δημοσιεύσεις, και συμπεριέλαβε απαντήσεις σε έρευνες από 40.000 μελετητές παγκοσμίως.
Η Οξφόρδη και το Κέμπριτζ διατηρούν τη θέση τους ως το τέταρτο και πέμπτο καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο αντίστοιχα, αλλά δεκάδες άλλα βρετανικά ιδρύματα υποχωρούν, καθώς οι απόφοιτοί τους είχαν λιγότερες προσλήψεις και η ποιότητα της έρευνάς τους έχει πέσει, σύμφωνα με το Κέντρο Παγκόσμιας Κατάταξης Πανεπιστημίων (CWUR), που έχει έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν πέντε αμερικανικά πανεπιστήμια, με τεράστιο ενδιαφέρον από φοιτητές όλων των εθνοτήτων – το Πρίνστον, το πανεπιστήμιο του Σικάγου, το Κολούμπια, το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας.
Αξιόπιστος σε όλο τον κόσμο από φοιτητές, καθηγητές, κυβερνήσεις και ειδικούς του κλάδου, ο φετινός πίνακας αποκαλύπτει πώς αλλάζει το παγκόσμιο τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης για έβδομη συνεχή χρονιά. Οσον αφορά στη Βρετανία, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παραμένει στη πέμπτη θέση και το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην τέταρτη, όπως και πέρυσι.
Η υψηλότερη νέα είσοδος στον πίνακα είναι το Πανεπιστήμιο Humanitas της Ιταλίας, που κατατάσσεται στις θέσεις 201–250. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση συνολικά, με 177 ιδρύματα, και επίσης τη μερίδα του λέοντος μεταξύ των κορυφαίων 200 (με 58 συνολικά πανεπιστήμια).
Η ηπειρωτική Κίνα έχει τώρα τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό ιδρυμάτων στα 200 κορυφαία (11, έναντι 10 πέρυσι), έχοντας ξεπεράσει την Αυστραλία, η οποία έχει πέσει στην πέμπτη θέση (από κοινού με την Ολλανδία). Πέντε χώρες μπαίνουν στην κατάταξη για πρώτη φορά – όλες από την Αφρική (Ζάμπια, Ναμίμπια, Μοζαμβίκη, Ζιμπάμπουε και Μαυρίκιος).
Το αμερικανικό Χάρβαρντ βρίσκεται στην κορυφή του πυλώνα διδασκαλίας, ενώ η βρετανική Οξφόρδη ηγείται του ερευνητικού πυλώνα. Στην κορυφή του πυλώνα διεθνούς προοπτικής βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μακάο στην Κίνα.
Στη λίστα με τα 2.000 καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο υπάρχουν και 11 ελληνικά, με υψηλότερο στον κατάλογο το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που βρίσκεται στην θέση Νο.275 – έντεκα θέσεις χαμηλότερα από την περσινή λίστα. Το δεύτερο στη σειρά ελληνικό πανεπιστήμιο, είναι το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, στη θέση Νο.417, χάνοντας οκτώ θέσεις σε σχέση με πέρυσι.
Οι συγγραφείς της λίστας είπαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχωρήσει λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού από όλο τον κόσμο. Η Κίνα έχει τροφοδοτήσει με επενδύσεις την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το 96% των πανεπιστημίων της ανέβηκε στην κατάταξη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Τσίνγκουα, που βρίσκεται στην 44η θέση.
Ανοδο και νέες εισόδους στη λίστα σημειώνουν τα ιταλικά ιδρύματα. Στις θέσεις 100 – 200, η γειτονική μας χώρα έχει τέσσερις παρουσίες, με υψηλότερη την 113η, που καταλαμβάνει το πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι η Ιταλία είναι η χώρα με τα πιο ανερχόμενα πανεπιστήμια στην Ευρώπη για τη διετία 2022–2023.