Το αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον Λίβανο, πάνω από τα ισραηλινολιβανικά σύνορα, κοντά στη Χάιφα | REUTERS/Ammar Awad
Επικαιρότητα

Παγκόσμια ανησυχία: Ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, νέοι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Στο κενό οι εκκλήσεις για αποκλιμάκωση. Η μία χώρα πίσω από την άλλη καλεί τους κατοίκους της να εγκαταλείψουν τη Μέση Ανατολή. Δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, το οποίο έπληξε σχολικό συγκρότημα στη Γάζα
Protagon Team

Δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ τη νύχτα του Σαββάτου, ως αντίποινα για τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο τμήμα του Λιβάνου. Οπως ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ, για πρώτη φορά συμπεριέλαβε τον οικισμό Μπέιτ Χιλέλ (στο βόρειο Ισραήλ) στους στόχους της.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι περισσότερες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε νέα επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, βομβαρδίζοντας ένα σχολικό συγκρότημα. Το πλήγμα σκότωσε τουλάχιστον 17 ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ο στόχος τους ήταν κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς, το οποίο ήταν παλαιότερα γνωστό ως σχολείο της Χαμάμα, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. «Από εκεί σχεδιάστηκαν και εξαπολύθηκαν διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτών. Επιπλέον, όπλα της Χαμάς κατασκευάζονταν και αποθηκεύονταν στο συγκρότημα», αναφέρει η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Το Ισραήλ έπληξε το Σάββατο σχολικό συγκρότημα στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για στρατηγείο της Χαμάς. REUTERS/Mahmoud Issa

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει κατ’ επανάληψη τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί μη στρατιωτικές υποδομές ως κέντρα διοίκησης ή κρησφύγετα για τους ηγέτες και τους μαχητές της.

Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και, η μία μετά την άλλη, οι χώρες καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την περιοχή. ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιορδανία, Καναδάς έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να απομακρυνθούν από τον Λίβανο όσο υπάρχει ακόμη αυτή η δυνατότητα και οι πτήσεις εκτελούνται, υπό το φόβο γενίκευσης των συγκρούσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε με τους Γάλλους και Βρετανούς ομολόγους του το Σάββατο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές στην περιοχή.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό προέτρεψε τους Αμερικανούς να φύγουν «με οποιοδήποτε αεροπορικό εισιτήριο είναι διαθέσιμο».

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες να φύγουν «τώρα», προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί  γρήγορα. Το Foreign Office ζήτησε από τους Βρετανούς που θα παραμείνουν στον Λίβανο να το αναφέρουν στις τοπικές προξενικές αρχές και να ενημερώνονται διαρκώς για τις εξελίξεις. γ

Στο ίδιο πνεύμα, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και του Καναδά προειδοποίησαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη Μέση Ανατολή, εκτιμώντας ότι η το επίπεδο ασφαλείας μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν στη μεγαλύτερη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων στη  Μέση Ανατολή από την μεγάλη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον περαμένο Οκτώβριο.

Το Ιράν προειδοποεί ότι θα πλήξει το Ισραήλ σε «βάθος» και δεν θα περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες την ελπίδα πως το Ιράν θα επιδείξει τελικά αυτοσυγκράτηση δεν θα κάνει πράξη τις απειλές του.

Το διήμερο 12 με 13 Αυγούστου, κατά την εβραϊκή θρησκευτική γιορτή Τisha B An, θεωερείται κρίσιμό για πιθανή μεγάλη επίθεση κατά του Ισραήλ, κάποιες πηγές εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει χτύπημα και πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας.