Αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Βρετανίας, απέκλεισαν το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατευμάτων στην Ουκρανία, απαντώντας έτσι στις σχετικές δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν.
Ο γάλλος πρόεδρος είχε πει, μετά τη σύνοδο για το ουκρανικό στο Παρίσι, ότι «δεν υπάρχει συναίνεση για την αποστολή δυτικών στρατιωτών στην Ουκρανία, αλλά τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί».
Οπως σημείωσε το BBC, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έχει προειδοποιήσει για άμεση σύγκρουση εάν αναπτυχθούν εκεί στρατεύματα του ΝΑΤΟ.
Ο Μακρόν φιλοξένησε μια συνάντηση για την υποστήριξη της Ουκρανίας, στην οποία συμμετείχαν αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και εκπρόσωποι των ΗΠΑ και του Καναδά.
Τα σχόλια του γάλλου προέδρου προκάλεσαν άμεσα απαντήσεις από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι ο «δρόμος προς τη νίκη» είναι η παροχή στρατιωτικής βοήθειας «ώστε τα ουκρανικά στρατεύματα να έχουν τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζονται για να αμυνθούν».
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία», πρόσθεσε η ανακοίνωση.
Ο Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη συμφωνηθείσα θέση ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα ή κράτος μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ είπε ότι η χώρα δεν έχει σχέδια για μεγάλης κλίμακας στρατιωτική ανάπτυξη στην Ουκρανία, πέρα από τον μικρό αριθμό προσωπικού που ήδη εκπαιδεύει ουκρανικές δυνάμεις.
Το γραφείο της Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η υποστήριξη της Ιταλίας «δεν περιλαμβάνει την παρουσία στρατευμάτων από ευρωπαϊκά κράτη ή κράτη του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος».
Εκ μέρους του Κρεμλίνου, ο Πεσκόφ χαρακτήρισε την πρόταση του Μακρόν «ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο» προσθέτοντας ότι σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον των μελών του ΝΑΤΟ.
«Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να μιλήσουμε όχι για την πιθανότητα, αλλά για το αναπόφευκτο της άμεσης σύγκρουσης», προειδοποίησε.
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, διέψευσε και αυτός με τη σειρά του το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, τονίζοντας πάντως, ότι η συμμαχία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο.
Το ίδιο επεσήμαναν άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας.
Μία ημέρα μετά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Μαρκόν, την Τετάρτη, ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνού, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του ενώπιον της επιτροπής Αμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, σημείωσε πως ο γάλλος πρόεδρος εννοούσε την αποστολή συμβούλων, εκπαιδευτών, εμπειρογνωμόνων ασφαλείας κυβερνοχώρου και αποναρκοθέτησης, τεχνικών οπλικών συστημάτων κλπ. και όχι στρατευμάτων.
Ο γάλλος υπουργός ανέφερε ότι ο Μακρόν έχει δηλώσει πως «δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ρωσία», αλλά και ότι υπάρχουν στρατηγικές επιλογές που θα μπορούσαν να επανεξεταστούν.
Ενταση στον Λευκό Οίκο
Παράλληλα, την Τρίτη, ο Μπάιντεν προέτρεψε τους ηγέτες του Κογκρέσου να εγκρίνουν το πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ, ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει 60 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο.
Το πακέτο βοήθειας αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, έμεινε σταθερός στις θέσεις του, επιμένοντας πρώτα σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
Ο Τζόνσον είπε ότι η κρίση στα σύνορα είναι η προτεραιότητά του. Παρόλο που ο Μπάιντεν είχε ήδη προσφερθεί να συμπεριλάβει τις μεταρρυθμίσεις στο πακέτο, οι Ρεπουμπλικανοί συνεχίζουν να αντιστέκονται, «κατ’εντολή» του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο αρχηγός της Δημοκρατικής Πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, είπε χαρακτηριστικά ότι ήταν η συνάντηση με την μεγαλύτερη ένταση στην οποία έχει συμμετάσχει ποτέ στο Οβάλ Γραφείο.
Οι ΗΠΑ παρέχουν με διαφορά την περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και είχαν δεσμεύσει 42,2 δισ. ευρώ έως τις 15 Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Κιέλου.
Η Γερμανία κατατάσσεται δεύτερη με δεσμεύσεις 17,7 δισ. ευρώ την ίδια χρονική περίοδο, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο που παρείχε στρατιωτική βοήθεια 9,1 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση της Δευτέρας στο Παρίσι μέσω βίντεο, είπε πως «ό,τι κάνουμε μαζί για να υπερασπιστούμε τη ρωσική επιθετικότητα, προσθέτει πραγματική ασφάλεια στα έθνη μας για τις επόμενες δεκαετίες».