Τουρκική περίπολος στο Τελ Αμπγιάντ της Συρίας τον Σεπτέμβριο του 2019. Ο στρατιωτικός επεκτατισμός της Αγκυρας μπαίνει στο στόχαστρο των Ισραηλινών | REUTERS/Rodi Said/File Photo
Επικαιρότητα

Οχι το Ιράν αλλά την Τουρκία θεωρούν μεγαλύτερη απειλή οι Ισραηλινοί

Το Ισραήλ εξέφρασε ανοιχτά τις ανησυχίες του κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των ηγεσιών της Μοσάντ και των αντίστοιχων μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας όπου και έλαβε χώρα η εν λόγω σύσκεψη
Protagon Team

Την Τουρκία υπολογίζει πλέον περισσότερο ως πρόβλημα το Ισραήλ και για τον λόγο αυτόν η ισραηλινή ηγεσία εφαρμόζει μια νέα στρατηγική με σκοπό να αποδυναμώσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επειτα από πολλά χρόνια δεν είναι πια το Ιράν, «μια παρακμάζουσα δύναμη» σύμφωνα με τον επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών Γιόσι Κοέν, «η πραγματική απειλή» αλλά η Τουρκία, μια αναδυόμενη χώρα ο ηγέτης της οποίας συμπεριφέρεται επικίνδυνα προκλητικά.

Η πρόσφατη ιστορική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων άλλαξε αναπάντεχα τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή καθώς αναμένεται πως και άλλα αραβικά κράτη, όπως το Ομάν και το Μπαχρέιν, θα επιδιώξουν την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους με τους Ισραηλινούς.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχει διαρκώς την προσοχή της στραμμένη στην Τουρκία. Ανησυχεί ιδιαίτερα για τις συχνές και στενές επαφές της Αγκυρας με αξιωματούχους της Χαμάς στη Γάζα, με εκπροσώπους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε διάφορες αραβικές χώρες και με ισλαμιστικές οργανώσεις στη Γαλιλαία μεταξύ των Αραβοϊσραηλινών.

Και υπάρχει φυσικά και η Ανατολική Ιερουσαλήμ, το παλαιστινιακό τμήμα της πόλης, «όπου κάποτε στα μαγαζιά και στα εστιατόρια υπήρχαν πορτρέτα του Γιάσερ Αραφάτ ενώ τώρα βλέπει κανείς φωτογραφίες του τούρκου προέδρου», όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Μάρκο Ανσάλντο της Repubblica, σημειώνοντας πως στη Γαλιλαία και άλλες περιοχές του Ισραήλ με έντονη αραβική παρουσία ο Ερντογάν μοιράζει αφειδώς χρήματα μέσω των τουρκικών τεμενών.

Το Ισραήλ εξέφρασε ανοιχτά τις ανησυχίες του κατά τη διάρκεια μιας συνόδου των ηγεσιών της Μοσάντ και των αντίστοιχων μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας όπου και έλαβε χώρα η εν λόγω σύσκεψη.

«Η ισχύς του Ιράν πλέον είναι εύθραυστη. Η στρατιωτική ικανότητα της Τουρκίας είναι κατά πολύ ανώτερη», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γιόσι Κοέν, απευθυνόμενος στους άραβες ομολόγους του, και για τον λόγο αυτό η ισραηλινή κυβέρνηση επιδιώκει να αποδυναμώσει την Αγκυρα, εστιάζοντας σε τρία μέτωπα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ιταλού δημοσιογράφου.

Στόχος των Ισραηλινών είναι να πλαγιοκοπήσουν τον Ερντογάν. Καταρχάς βασίζονται στους Κούρδους, οι μαχητές των οποίων κρατούν εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες απασχολημένους τους Τούρκους στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ανατολίας στο πλαίσιο μιας εξαντλητικής και αιματηρής σύγκρουσης με αμφότερες τις πλευρές να θρηνούν χιλιάδες θύματα. Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και αρκετές αραβικές χώρες θεωρούν πως μπορούν να συμβάλουν στο άνοιγμα νέων κουρδικών μετώπων, στη Συρία και στο Ιράκ, ούτως ώστε να περιορίσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Για την αποδυνάμωση του Ερντογάν οι Ισραηλινοί έχουν υπόψη τους και τη Συρία του Μπασάρ Αλ Ασαντ, άσπονδου εχθρού του τούρκου προέδρου εδώ και χρόνια. Κύρια επιδίωξη της Ιερουσαλήμ είναι να έρθουν οι δυνάμεις του Ερντογάν, που τον περασμένο Οκτώβριο εισέβαλαν στη βορειοανατολική Συρία, αντιμέτωπες με τις δυνάμεις της Τεχεράνης, στενής συμμάχου της κυβέρνησης της Δαμασκού.

Τέλος, υπάρχει και το Ιράκ. Οσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στα βόρεια της χώρας, η Αγκυρα διατηρεί επικερδείς εμπορικές σχέσεις με την κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν. Η νότια ιρακινή επικράτεια, ωστόσο, ελέγχεται από τους φιλοϊρανούς σιίτες. Οι Ισραηλινοί επιδιώκουν να στρέψουν τα κόμματα που εκπροσωπούν τη σουνιτική μειονότητα της χώρας κατά της Αγκυρας, ούτως ώστε να στερηθεί ο Ερντογάν τους συμμάχους του στη χώρα.