Η ανάθεση για τη δημιουργία των έργων έγινε από το κίνημα Britain Stronger In Europe (BSIE) το οποίο αποτελεί τον επίσημο φορέα για την εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υποστηρίζεται από τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον.
Το ίδιο κίνημα, πριν από μερικές ημέρες είχε οργανώσει και τη σύνταξη της ανοιχτής επιστολής των βρετανών ηθοποιών και συγγραφέων, κατά του Brexit.
Το κίνημα βάζει τα δυνατά του. Καλεί κάθε προσωπικότητα της χώρας που διαθέτει κοινό, να πάρει θέση στο φλέγον ερώτημα του δημοψηφίσματος «Μέσα ή Εξω;», που θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου, με σκοπό να επηρεάσει όσο τον δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους.
Πολλά θα κριθούν εκείνη την ημέρα, όχι μόνο για το μέλλον των Βρετανών, αλλά και για το μέλλον της ΕΕ, ακόμα και για το μέλλον της Ελλάδας. Αν οι Βρετανοί ψηφίσουν «Εξω» ανοίγει μία νέα σελίδα, άγνωστη για την Ευρώπη, την οποία θα αναγκαστούν να διαβάσουν πολύ προσεκτικά οι ισχυροί αυτής της Ενωσης, που με την τακτική τους ωθούν λαούς στον προβληματισμό και την άρνηση. Τις συνέπειες βέβαια θα τις πληρώσουμε όλοι.
Ας δούμε όμως τι δήλωσαν οι περισσότεροι από τους εικαστικούς που επιστράτευσε το κίνημα BSIE υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Ο εικονογράφος παιδικών βιβλίων Εϊξελ Σέφλερ είπε πως η Εξοδος μπορεί να υπονομεύσει την ειρήνη και την ευημερία. Ο Σέφλερ εξήγησε ότι τα παιδικά βιβλία του (π.χ. Το Γκρούφαλο, στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Παττάκη) μπορούν να διαβαστούν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη επειδή μεταφράστηκαν και εκδόθηκαν σε πολλές χώρες. «Ακούω χρόνια τώρα την προπαγάνδα κατά της Ευρώπης αλλά θα ήθελα να ακούσω και κάτι άλλο, πέρα από οικονομικά επιχειρήματα. Ανησυχώ πολύ για το μέλλον των μικρών αναγνωστών της Αγγλίας».
Ο Μάικλ Μακτίρνι πρόσφατα διακρίθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα νέα ταλέντα, της Γκαλερί Saatchi. Δήλωσε λοιπόν: «Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έφερε η ΕΕ, και την οποία βιώνω από παιδί, είναι η ευκολία με την οποία μπορείς να ταξιδέψεις από χώρα σε χώρα μέσα στην ήπειρο. Πώς είναι δυνατόν κάποιος να ψηφίσει οπισθοδρόμηση σ΄αυτό;».
Η Τάσιτα Ντιν είναι Βρετανίδα αλλά ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Εργα της εκτίθενται σε όλο τον κόσμο και η ίδια υπήρξε υποψήφια το 1998 για το βραβείο Τέρνερ, το σημαντικότερο στα βρετανικά εικαστικά. Το 2013 έλαβε το μετάλλιο του Ιππότη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Δήλωσε για το δημοψήφισμα: «Η ΕΕ είναι εγγύηση για την ειρήνη και προάγει το όραμα του μέλλοντος ‒ δεν είναι επιστροφή στο ραγισμένο και ματωμένο παρελθόν μας. Δεν υπάρχει τίποτα θετικό στον συντηρητισμό. Η ερώτησή μου προς αυτούς που αοριστολογούν είναι η εξής: είναι φίλοι σας ο Ντόναλντ Τραμπ, η Μαρίν Λεπέν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν; Το γεγονός ότι αυτοί υποστηρίζουν το Brexit δείχνει τον εθνικιστικό χαρακτήρα αυτού του δημοψηφίσματος».
Ο Αντονι Γκόρμλι είναι ένας από τους πλέον διάσημους γλύπτες της Βρετανίας. Δήλωσε: «Το ευρωπαϊκό πρότζεκτ είναι δημιουργικό, είναι μια ευκαιρία να εξασκήσουμε τη φαντασία μας. Είναι η σημερινή φόρμα της συνεχιζόμενης δυναμικής που αναπτύσσεται ανάμεσα στη γεωγραφία και στη φυλή. Ημασταν από την αρχή μέρος αυτής της εξελικτικής διαδικασίας και πρέπει να παραμείνουμε. Η Βρετανία έχει ρόλο-κλειδί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Κομισιόν και στα Συμβούλια. Αυτοί οι θεσμοί είναι η ευκαιρία μας να συμμετάσχουμε στο συλλογικό μέλλον, το οποίο κατακτήσαμε με πολλές θυσίες».
Η υπογραφή Bob and Roberta Smith ανήκει σε έναν καλλιτέχνη, τον Πάτρικ Μπριλ. Ο Μπριλ είναι διάσημος για τα χρωματιστά γράμματα που ζωγραφίζει με λάδι πάνω σε καμβά και τα οποία σχηματίζουν λέξεις και φράσεις, πάντα, με πολιτικό μήνυμα. Δήλωσε: «Εμπνευση για τη δημιουργία της ΕΕ ήταν η μεταπολεμική επιθυμία για ειρήνη. Η ΕΕ προωθεί την επιχειρηματικότητα και χτίζει την οικονομική βάση για ευημερία – στοιχεία απαραίτητα για τη διατήρηση της ειρήνης. Το μόνο που έχουμε είναι “ο ένας τον άλλον”. Ψηφίστε να παραμείνουμε στην Ευρώπη».
Ο Τζον Μπέργκερμαν είναι Βρετανός αλλά ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Εχει κερδίσει πολλά βραβεία για τη δουλειά του στη διαφήμιση. Δήλωσε: «Το να μπορώ να ταξιδεύω στην Ευρώπη και να συνεργάζομαι με εταιρείες, δημιουργούς, καλλιτέχνες, εξέλιξε την εικαστική τεχνική μου αλλά και τη ζωή μου. Αυτή η ευκολία να δουλεύεις με κόσμο απ΄ όλες τις χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Θα γίνουμε φτωχότεροι, αν βγούμε από την ΕΕ, πολιτισμικά. Αυτό θα έχει ως συνέπεια και την οικονομική φτώχια».
Ο Τζον Ράνκιν είναι διάσημος βρετανός φωτογράφος μόδας και πορτρετίστας. Αγαπημένα του μοντέλα είναι η Κέιτ Μος και η Βασίλισσα Ελισάβετ και αυτά τον έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο. Δήλωσε για το πόστερ του με τη σκισμένη καρδιά: «Δεν είμαι πολιτικός αλλά θεωρώ πως αν φύγουμε από την Ευρώπη η Βρετανία θα διχαστεί. Η έξοδος δεν θα την ενώσει. Αν παραμείνουμε, θα γίνουμε πιο δυνατοί και θα εξακολουθούμε να είμαστε ανεξάρτητοι. Εξάλλου πάνω απ΄όλα είμαστε Βρετανοί».
Οι εικονογράφοι Dog & Rabbit δουλεύουν στον κινηματογράφο και στη διαφήμιση και έχουν φιλοτεχνήσει τα σκίτσα ενός σκύλου και ενός λαγού που με τις περιπέτειές τους σατιρίζουν διάφορες σκηνές της ζωής. Επίσης, εικονογραφούν την ιστοσελίδα InFacts, η οποία πληροφορεί για τα καλά της Ευρώπης και προτρέπει τους Βρετανούς να ψηφίσουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Δήλωσαν: «Οι νέοι είναι εκείνοι που πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να περάσουν τη ζωή που έχουν μπροστά τους ως Ευρωπαίοι ή όχι. Η απόφαση αυτή δεν πρέπει να ληφθεί από άτομα που δεν τους απομένουν πολλά χρόνια για να ζήσουν».
Ο Τζέφερσον Χακ είναι εκδότης με έδρα το Λονδίνο. Ο Φερντινάντο Βερντέρι είναι καλλιτεχνικός διευθυντής με έδρα τη Νέα Υόρκη. Μαζί συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός βιβλίου με θέμα το μέλλον των εκδόσεων. Το βιβλίο είναι συλλεκτικό ‒ τυπώθηκε σε 5.000 αντίτυπα, κάθε ένα με διαφορετικό εξώφυλλο. Δήλωσαν: «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί απ΄ότι θα ήταν ο καθένας χωριστά. Ψηφίστε και μην αφήσετε κανέναν να κλέψει το δικαίωμά σας στην επιλογή».
Η Εύα Ρόθτσαϊλντ είναι Ιρλανδή, ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και η δουλειά της περιλαμβάνεται σε μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στη Βρετανία, στην Ιρλανδία και στις ΗΠΑ. Δήλωσε: «Η Βρετανία είναι φυσικό μέρος της Ευρώπης. Γιατί να επιλέξουμε την αποστασιοποίηση από τους πιο κοντινούς γείτονές μας και από μία ολόκληρη κοινότητα με την οποία μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη για την ιστορία και την ταυτότητα; Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στην Ευρώπη αλλά η Βρετανία μπορεί να είναι μέλος της. Μπορούμε να παίξουμε έναν ρόλο στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού μέλλοντος μόνο αν παραμείνουμε στην Ενωση».
Ο Γιούαν Μίτσελ έχει ως βάση του τη Γλασκόβη. Σχεδιάζει βιβλία, γυρίζει ταινίες και κατασκευάζει εγκαταστάσεις, που συνήθως έχουν πολιτικό μήνυμα. Δήλωσε: «Η απόφασή μου να στηρίξω την ψήφο παραμονής έχει δύο παραμέτρους. Πρώτον η ΕΕ γεφυρώνει κενά ανάμεσα σε εκατομμύρια ανθρώπους. Εγώ, προσωπικά, δεν θα γνώριζα τους μισούς από τους σημερινούς φίλους μου αν δεν υπήρχε η δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης μέσα στην ήπειρο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναπτύξουμε, όχι κάτι θα χάσουμε. Η δεύτερη παράμετρος αφορά τους υποστηρικτές της αποχώρησης. Πρόκειται για τις χειρότερες πολιτικές φιγούρες της Δεξιάς. Θέλουν να μας κάνουν να σωπάσουμε κοινωνικά και πολιτικά».
Ο Μάικλ Κρεγκ-Μάρτιν είναι μια σπουδαία φυσιογνωμία για τα εικαστικά της Βρετανίας. Είναι conceptual artist αλλά και επίτιμος καθηγητής στη φημισμένη σχολή εικαστικών Goldsmith’s του Λονδίνου. Ο Κρεγκ-Μάρτιν ήταν ο άνθρωπος που συγκρότησε τους Νέους Βρετανούς Καλλιτέχνες, οι οποίοι υπήρξαν σχεδόν όλοι φοιτητές του και οι οποίοι σήμερα έχουν τα υψηλότερα κασέ στο παγκόσμιο χρηματιστήριο της τέχνης. Ενας από αυτούς είναι και ο Ντάμιεν Χερστ.
Ο δάσκαλος Κρεγκ-Μάρτιν δήλωσε: «με σοκάρει το γεγονός ότι άνθρωποι της γενιάς μου που απόλαυσαν όλα τα οφέλη της ΕΕ τώρα εύχονται να τα στερηθούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Η Ενωση βοήθησε να διατηρηθεί η πιο μεγάλη περίοδος ειρήνης στην Ευρώπη εδώ και αιώνες. Εγγυήθηκε τη δημοκρατία, την ευνομία, την πολιτική ελευθερία τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κάθε κράτος-μέλος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παραπάνω είναι οι αξίες μας. Οι βρετανικές αξίες».