Χρειάζεται ριζικό λίφτινγκ η παγκόσμια εικόνα της Ολλανδίας, ως χώρα και τουριστικός προορισμός;
Απ’ ό,τι φαίνεται ναι.
Όπως αναφέρει ο Independent, η κυβέρνηση της Ολλανδίας έλαβε την απόφαση να σταματήσει η χώρα να αποκαλείται έτσι και αντιθέτως να χρησιμοποιείται μόνο το πραγματικό της όνομα, ήτοι «Κάτω Χώρες» (και διεθνώς «Netherlands» ή «Pays Bas») – ως μέρος μιας προσπάθειας αναβάθμισης της παγκόσμιας εικόνας της.
To τοπωνύμιο «Ολλανδία», άλλωστε, δεν είναι καν το επίσημο όνομα της χώρας, αλλά εκείνο μιας επαρχίας της: Holland είναι η επαρχία που περιλαμβάνει τη Χάγη, το Ρότερνταμ και το Άμστερνταμ.
Και εδώ είναι που αρχίζουν τα προβλήματα: η κυβέρνηση θέλει να μετατοπίσει το τουριστικό ενδιαφέρον από συγκεκριμένες πτυχές της ζωής με τις οποίες συσχετίζεται ευρέως η χώρα, όπως η κουλτούρα των «ψυχαγωγικών» ναρκωτικών και η περιοχή με τα «κόκκινα φανάρια» (που όλα εδράζονται στο Άμστερνταμ «της Ολλανδίας»…), σε μια πιο φιλική προς όλους προσέγγιση στο όνομά της, προκειμένου να ενισχύσει τις εξαγωγές, τον τουρισμό, τον αθλητισμό και να εξαπλωθεί ο «πολιτισμός και οι αξίες των Κάτω Χωρών».
Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, οι «Κάτω Χώρες» θα αποτελέσουν την επίσημη ονομασία της χώρας στον επόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που θα διεξαχθεί στο Ρότερνταμ τον προσεχή Μάιο καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το καλοκαίρι του 2020.
Αλλά και η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, η οποία αναφέρεται συχνά στο εξωτερικό ως Ολλανδία, θα ονομάζεται πλέον μόνο Κάτω Χώρες σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις.
Η εθνική αλλαγή ονομασίας έχει υπογραφεί επίσης από τις επιχειρηματικές ενώσεις και από τον οργανισμό τουρισμού.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Χρειαζόμαστε μια πιο ομοιόμορφη και συντονισμένη εθνική διαφήμιση. Θέλουμε να προβάλουμε τις Κάτω Χώρες ως μια ανοιχτή, εφευρετική και χωρίς αποκλεισμούς χώρα. Έχουμε εκσυγχρονίσει την προσέγγισή μας» εξήγησε.
«Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων σχετικά με την εικόνα των Κάτω Χωρών που θέλουμε να παρουσιάσουμε στον υπόλοιπο κόσμο με ουσιαστικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο».
Σύμφωνα με υπολογισμούς, έως το 2030 την χώρα θα επισκέπτονται περί τα 42 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, από 18 εκατομμύρια το 2018.
Όταν οι χώρες αλλάζουν όνομα
Αυτή που μας έρχεται αυτομάτως στο νου ειναι η Βόρεια Μακεδονία ως η πιο πρόσφατη περίπτωση χώρας που άλλαξε την ονομασία της, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το 2018, η Σουαζιλάνδη, μια μικρή χώρα της νότιας Αφρικής, μετονομάστηκε σε Εσουατίνι.
Το Ιράν έως το 1935 ονομαζόταν Περσία, η Ταϊλάνδη ονομαζόταν Σιάμ μέχρι το 1949, η Ναμίμπια έφερε το όνομα Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική (ως αποικία της Γερμανικής Αυτοκρατορίας) ενώ η Μιανμάρ λεγόταν Βιρμανία ή Μπούρμα.
Κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και μετά την ανεξαρτητοποίησή τους, πολλές πρώην αποικίες άλλαξαν τα ονόματά τους: η Κεΰλάνη μετονομάστηκε σε Σρι Λάνκα, η Ροδεσία σε Ζιμπάμπουε, η Ολλανδική Ινδία σε Ινδονησία, η Βρετανική Ονδούρα σε Μπελίζ.
Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, θέλει να αλλάξει την ονομασία της χώρας του, καθώς θυμίζει το αποικιακό της παρελθόν: καθιερώθηκαν ως Islas Filipinas από το 1542 όταν ο ισπανός εξερευνητής Ρουί Λόπεθ ντε Βιλαλόμπος ανακάλυψε τα νέα νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό και τα ονόμασε προς τιμήν του μετέπειτα βασιλιά Φιλίππου του Β’ της Ισπανίας.
Ο Ντουτέρτε προτείνει το Maharlika (Μαχαρλίκα), που ήταν ιδέα του πρώην δικτάτορα Φερντινάντο Μάρκος ο οποίος εκδιώχθηκε από την εξουσία μετά από λαϊκή επανάσταση το 1986. Είχε φέρει μάλιστα και σχετικό νομοσχέδιο για τη μετονομασία της χώρας.
Η λέξη Maharlika προέρχεται από τη γλώσσα των γηγενών, Ταγκάλογκ.
«Μαχαρλίκα» ονομαζόταν πριν αιώνες μια ιδιαίτερη ομάδα πολεμιστών και η λέξη προσδιόριζε τους άνδρες με πλούτο, γνώσεις και επιδεξιότητα.
Και σε άλλες χώρες γίνονται ανάλογες σκέψεις, όπως λόγου χάρη στο Καζακστάν, όπου πολλοί θα ήθελαν να απαλλαγούν από την κατάληξη «-ταν» που συνδέεται συχνά με όμορες χώρες, επιρρεπείς στον πόλεμο και την τρομοκρατία (πχ Αφγανιστάν).
Οι υποστηρικτές της μετονομασίας αντιπροτείνουν το Kasach Eli (Καζάκ Ελι) που σημαίνει «χώρα των Καζάκων».