H Μπεατρίτσε Βενέτσι σε συναυλία το περασμένο καλοκαίρι. Τώρα έχει άλλα προβλήματα... | Photo by Ernesto Ruscio/Getty Images
Επικαιρότητα

«Οχι φασίστες στην όπερα»: Μαέστρος αντιμέτωπη με αντιδράσεις για τις σχέσεις της με τη Μελόνι

Αρκετές δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από την Οπερα της Νίκαιας όταν η Μπεατρίτσε Βενέτσι διηύθυνε μια παράσταση της «Ζιζέλ» τον περασμένο μήνα. Η Βενέτσι έχει γίνει στόχος των αριστερών στη Γαλλία εν μέρει επειδή ο πατέρας της ήταν υποψήφιος με το δεξιό κόμμα Forza Nuova, αλλά και επειδή η ίδια είναι σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας
Protagon Team

Μια ιταλίδα μαέστρος βρέθηκε αντιμέτωπη με αριστερούς γάλλους ακτιβιστές που διέκοψαν συναυλία της την Πρωτοχρονιά. Η 33χρονη Μπεατρίτσε Βενέτσι, ανερχόμενο αστέρι της κλασικής μουσικής, ετοιμαζόταν να ερμηνεύσει τα βιεννέζικα βαλς του Γιόχαν Στράους στη Νίκαια, όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να φωνάζουν μέσα στην αίσθουσα «όχι φασίστες στην όπερα».

Η Βενέτσι έχει γίνει στόχος των αριστερών στη Γαλλία εν μέρει επειδή ο πατέρας της, Γκαμπριέλε, ήταν υποψήφιος με το δεξιό κόμμα Forza Nuova, αλλά και επειδή η ίδια είναι σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας. Στα μάτια των γαλλικών συνδικάτων, αυτό την καθιστά υποστηρίκτρια της Τζόρτζια Μελόνι, της ακροδεξιάς πρωθυπουργού της Ιταλίας, όπως σχολιάζουν οι Times.

Η ίδια η μαέστρος είπε ότι οι μόνοι εξτρεμιστές στη συναυλία ήταν οι διαδηλωτές. «Ναι, υπήρχαν φασίστες στην όπερα, αλλά ήταν στο αμφιθέατρο, όχι στη σκηνή, επειδή αυτοί ήταν άνθρωποι που προσπαθούσαν να λογοκρίνουν έναν καλλιτέχνη. Αυτό δεν έχει να κάνει με την τέχνη, τον πολιτισμό και τη δημοκρατία. Εχει να κάνει με την προκατάληψη με την οποία κρίνουμε. Αυτή είναι μια προσπάθεια χειραγώγησης των ανθρώπων. Τους απάντησα: “Εσείς είστε οι φασίστες και εγώ είμαι αντιστασιακή”».

Η Βενέτσι αρνήθηκε ότι εμπλέκεται πολιτικά με την κυβέρνηση της Μελόνι, διευκρινίζοντας ότι ο ρόλος της στο υπουργείο είναι αυστηρά τεχνικός και έχει ως αντικείμενο να βοηθήσει στην επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων για τους μουσικούς και τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε όλους τους καλλιτέχνες.

Η Βενέτσι είπε ότι δεν αντιμετώπισε ποτέ διαμαρτυρίες σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, όπου διηύθυνε την ορχήστρα έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, καθώς ο Αντρέα Μποτσέλι, ο ιταλός τενόρος, τραγούδησε το Nessun Dorma του Πουτσίνι στο Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ωστόσο, αρκετές δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από την Οπερα της Νίκαιας όταν η Βενέτσι διηύθυνε μια παράσταση της «Ζιζέλ» τον περασμένο μήνα.

Κάποιοι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, πραγματοποιώντας διαμαρτυρία μέσα στο αμφιθέατρο πριν από την πρωτοχρονιάτικη συναυλία. Η Βενέτσι τούς υποκλίθηκε καθώς πετάχτηκαν επάνω και άρχισαν να φωνάζουν.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Βενέτσι συναντά αντιδράσεις στη Γαλλία. Τον Απρίλιο, περίπου 30 διαδηλωτές προσπάθησαν να αποτρέψουν τους θεατές της όπερας από το να παρακολουθήσουν μια παράσταση της «La Sonnambula» του Μπελίνι στη Λιμόζ της κεντρικής Γαλλίας.

Ο συνασπισμός σωματείων και συλλόγων δήλωσε: «Σε ένα πλαίσιο ομαλοποίησης της Ακροδεξιάς και του φασισμού, η πρόσκληση από τη Νίκαια προς την κυρία Βενέτσι αποτελεί μια πολιτική χειρονομία που αμφισβητούμε και καταγγέλλουμε κατηγορηματικά».