Μια αρκούδα σε καταφύγιο στην Ελβετία, όμοια με αυτή που κατάφερε | REUTERS/Arnd Wiegmann
Επικαιρότητα

Ούτε οι ηλεκτροφόροι φράχτες δεν σταμάτησαν μια αρκούδα-δραπέτη

Η «μετρ των αποδράσεων», όπως την ονόμασαν, κατάφερε ελάχιστες ώρες μετά τη σύλληψή της να επιστρέψει στην ελευθερία, ενώ οι τοπικές Αρχές, στη βόρεια Ιταλία, ζητούσαν ακόμη και τη θανάτωσή της
Protagon Team

Δεν άντεξε παρά λίγες ώρες στην αιχμαλωσία. Πέρασε τρεις ηλεκτροφόρους φράχτες και μετά ένα τοίχο ύψους τεσσάρων μέτρων, αλλά κατάφερε να απολαύσει την ελευθερία της.

Ο λόγος για μια αρκούδα που απέδρασε από καταφύγιο άγριας ζωής στη βόρεια Ιταλία με κατεύθυνση τα δάση της περιοχής.

Το ζώο, που είναι γνωστό με το κωδικό του όνομα M49, είναι μια αλπική καφέ αρκούδα με βάρος 149 κιλά την οποία οι δασοφύλακες ακινητοποίησαν σε παγίδα την Κυριακή, όπως γράφει ο Guardian.

Η «σύλληψη» έγινε έπειτα από αίτημα του περιφερειάρχη του Τρεντίνο, Μαουρίτσιο Φουγκάτι, γιατί το ζώο προκαλούσε προβλήματα σε κατοικημένες περιοχές.

Μετά τη δραπέτευση της αρκούδας, ο Φουγκάτι εξόργισε φιλοζωικές οργανώσεις ζητώντας τη θανάτωσή της. Οπως εξηγεί, ένα ζώο που κατάφερε να περάσει ηλεκτροφόρους φράχτες είναι επικίνδυνο για τους ανθρώπους.

Το υπουργείο εξέφρασε την αντίθεσή του στη θανάτωση, κατακρίνοντας όμως και τους δασοφύλακες για την έλλειψη επαγγελματισμού στον εντοπισμό και τη φύλαξη του ζώου.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το WWF που εκτιμά ότι ένας καλοφτιαγμένος ηλεκτροφόρος φράχτης, με αρκετά ισχυρή τάση, θα μπορούσε να σταματήσει το ζώο. Κάτι που μάλλον δεν συνέβη σε αυτή την περίπτωση.

Μέχρι πριν από το 2000 οι καφέ αλπικές αρκούδες του Τρεντίνο ήταν σχεδόν υπό εξαφάνιση καθώς είχαν μείνει μόνο τέσσερις. Χάρη σε πρόγραμμα της ΕΕ, μεταφέρθηκαν 10 αρκούδες από τη Σλοβενία, που όπως φαίνεται κατάφεραν να ριζώσουν στην περιοχή.

Σήμερα ο πληθυσμός τους υπολογίζεται σε περίπου 50 άτομα.