Καθώς μπαίνουν (εδώ) τα τελευταία κομμάτια στο παζλ των διεκδικητών της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, δυσκολία παρατηρείται στο θέμα της συμφωνίας για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων και δη του τρόπου με τον οποίο πρέπει αυτό να γίνει.
Ο Νίκος Παππάς τάχθηκε εξαρχής υπέρ, προτείνοντας ως πιθανή ημερομηνία την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, τρεις μέρες πριν από τη διαδικασία εκλογής. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φάνηκε αντίθετος, με το επιχείρημα ότι θα ήταν άκαιρη μία τέτοια συζήτηση-αντιπαράθεση, με όρους μάλιστα τηλεοπτικού θεάματος. Και αναφερόμενος στην κατάσταση με τις πυρκαγιές, εκτίμησε ότι η σχετική πρόταση «θα πρέπει να ιδωθεί υπό το φως των νέων δεδομένων, αφού ενδεχόμενη διεξαγωγή του μέσα σε αυτό το κλίμα θα έδειχνε αδιαφορία για την κοινωνία και τις πραγματικές της ανάγκες».
Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα όταν ο κ. Τσακαλώτος αντιπρότεινε μία «ανοιχτή συζήτηση» μεταξύ των τεσσάρων (και πιθανότατα πέντε) υποψηφίων υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η συγκεκριμένη πρόταση «έγινε δεκτή» απ’ όλες τις πλευρές – κάτι που διαψεύστηκε σχεδόν αμέσω από την πλευρά του Στέφανου Τζουμάκα.
Απο την πλευρά τους, συνεργάτες του κ. Παππά διευκρίνιζαν με νόημα, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», πως «αυτή τη στιγμή, από τις τέσσερις υποψηφιότητες, υπάρχει μία αρνητική και δύο θετικές τοποθετήσεις όσον αφορά την τηλεοπτική συζήτηση».
Πλέον τα βλέμματα όλων στην Κουμουνδούρου στρέφονται στην Πολιτική Γραμματεία της Τετάρτης όπου και θα καθοριστούν οι όροι της συζήτησης που θα γίνει στο Συνέδριο αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα οργανωθούν οι εσωκομματικές κάλπες. Παράλληλα θα υπάρξει συνάντηση των επιτελείων των υποψήφιων προέδρων με τη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, και τον αναπληρωτή γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη, χωρίς πάντως να διαφαίνεται κάποια συμφωνία για το θέμα του ντιμπέιτ.
Συνέδριο χωρίς Τσίπρα;
Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας -που επέστρεψε από τις διακοπές του στην Καλιφόρνια- δεν θα είναι παρών στην κορυφαία αυτή εσωκομματική διαδικασία, επιθυμώντας έτσι να μην επηρεάσει με την παρουσία του ούτε στο ελάχιστο τη διεξαγωγή της.