La Repubblica (έντυπη έκδοση)
Πτήσεις / «Ούνα ράτσα» στα κυβερνητικά αεροσκάφη
Εντάξει, το «ούνα φάτσα ούνα ράτσα» εδώ έχει και παραέχει νόημα. Γιατί υπάρχουν πρωθυπουργοί, αντιπρόεδροι κυβερνήσεων και υπουργοί στην Ιταλία που χρησιμοποιούν τα κυβερνητικά αεροσκάφη όχι μόνο όπως οι έλληνες ομόλογοί τους, αλλά όπως το τρόλεϊ Κολιάτσου – Παγκράτι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Repubblica, ο πρωταθλητής είναι ο υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του κόμματος «Νέα Κεντροδεξιά», Αντζελίνο Αλφάνο: ο σικελός πολιτικός χρησιμοποίησε τα κυβερνητικά αεροσκάφη 68 ολόκληρες φορές από τον περασμένο Αύγουστο έως σήμερα.
Ο προκάτοχός του και σημερινός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι είχε φτάσει τις 43 πτήσεις στις 12 Δεκεμβρίου οπότε ανέλαβε τα σημερινά του καθήκοντα – και σημειώστε εδώ ότι ως πρωθυπουργός στην Ιταλία δεν έχει την υποχρέωση να δίνει λογαριασμό πότε και για πού πετάει με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Ακολουθούν άλλοι υπουργοί, αλλά το συμπέρασμα είναι ένα: «ο κυβερνητικός στόλος πετάει συνέχεια στα σύννεφα».
Και πολλές φορές για μη κυβερνητικούς λόγους. Ο Αλφάνο είναι πρωταθλητής κι εδώ αφού από τις 68 φορές που χρησιμοποίησε κάποιο από τα κυβερνητικά αεροσκάφη, οι 27 ήταν για να πάει στην αγαπημένη του Σικελία.
Φαντάζεστε πόσοι θα ζήλευαν εδώ.
Φωτό: Ιταλοί πολιτικοί: Οι ουρανοί είναι δικοί τους. Πηγή: dicearco.it
Financial Times (έκδοση με συνδρομή)
Εκλογές / Το ανάχωμα βάφτηκε πράσινο
Ηταν την περασμένη Δευτέρα, μια ημέρα που έκανε αρκετό κρύο. Αλλά ο κόσμος περίμενε υπομονετικά στην ουρά για να μπει στην αίθουσα συναυλιών Gebre de Nobel στο Αμστερνταμ. Για να ακούσουν ποιον; Oχι κάποιον μουσικό, αλλά τον ηγέτη των ολλανδών Πράσινων Γιέσε Κλάβερ, ο οποίος πετάει στις δημοσκοπήσεις.
Ο 3οχρονος Κλάβερ μπορεί να πετύχει μια χωρίς προηγούμενο επίδοση στις βουλευτικές της ερχόμενης εβδομάδας: το κόμμα του αναμένεται να πενταπλασιάσει τις έδρες του και να φτάσει τις είκοσι, ξεπερνώντας πιθανότατα ακόμη και τους Εργατικούς, οι οποίοι παραδοσιακά είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Κεντροαριστεράς στην Ολλανδία.
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας των ολλανδών Πρασίνων; Σύμφωνα με τους Financial Times, ένας συνδυασμός φιλοευρωπαϊκών θέσεων και μιας κλασικής αριστερής ατζέντας. Το λάθος, λέει ο Γιέσε Κλάβερ, ήταν ο «Τρίτος Δρόμος». Το εφεύρημα αυτό έκανε τους δυο μεγάλους ιδεολογικούς σχηματισμούς, τη Δεξιά και την Αριστερά, να μοιάζουν υπερβολικά μεταξύ τους.
Το κόμμα «Πράσινη Αριστερά» ιδρύθηκε το 1989 από ένα χαρμάνι σοσιαλιστών, ευαγγελιστών, ριζοσπαστών και κομουνιστών. Και σήμερα μπορεί να παίξει το ρόλο του αναχώματος στην ακροδεξιά του Γκέερτ Βίλντερς. Ενα ανάχωμα στους τόνους του πράσινου – του χρώματος, σύμφωνα με ένα αμερικανικό ινστιτούτο, της χρονιάς.
Φωτό: Και να χαιρετάς μουσουλμάνα και να πετάς στις δημοσκοπήσεις. Πηγή: FT/AFP
Spiegel
Κόλπα / Αμυνα στους χάκερ με τα… παλιά Nokia
Δύο πράγματα δεν πήραν μαζί τους οι δανοί βουλευτές που ταξίδεψαν στη Μόσχα για να συναντήσουν συναδέλφους τους από τη ρωσική Δούμα: Τα κινητά τους τηλέφωνα και τα tablets τους. Με άλλα λόγια, οποιαδήποτε συσκευή θα τους έδινε τη δυνατότητα να συνδέονται στο Διαδίκτυο. Γιατί; Επειδή αυτό θα τους καθιστούσε ευάλωτους στην παρακολούθηση. «Αντίο smartphone» έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρα Μάρτιν Λίντεγκααρντ. Ο Λίντεγκααρντ παρηγορήθηκε παίρνοντας μαζί του ένα παλιό, καλό Nokia.
Την απαγόρευση, μας πληροφορεί το Spiegel, επέβαλε στους βουλευτές το τμήμα πληροφορικής του δανέζικου κοινοβουλίου, ως μέτρο πρόληψης κατά ενδεχόμενης απόπειρας παρακολούθησης. Οπως ανέφερε ένας άλλος δανός πολιτικός, ο Νικολάι Φίλουμσεν, μιλώντας στη δανική εφημερίδα Berlingkse, τα προληπτικά μέτρα δεν ήρθαν από το πουθενά.
Οπως αποκάλυψαν σε πρόσφατη αναφορά τους οι ειδικοί ασφαλείας της δανέζικης κυβέρνησης, στη διάρκεια του 2015 και του 2016, ομάδες χάκερς που κατευθύνονταν από ξένη κυβέρνηση επιτέθηκαν επανειλημμένα σε δανέζικα υπουργεία. Η αναφορά δεν διευκρινίζει για ποια ξένη κυβέρνηση πρόκειται. Επισημαίνει, πάντως, ότι η Ρωσία και η Κίνα τυχαίνει να έχουν μεγάλες δυνατότητες κυβερνοκατασκοπείας.
Μήπως το Nokia δεν ξαναβγήκε μόνο για λόγους νοσταλγίας;
Φωτό: Στη Ρωσία πας με ακόμη πιο παλιά τεχνολογία. Πηγή: Reuters/Paul Hanna
Altreconomia
Καμπανάκι / Η φύση χάνει τη φωνή της
«Εάν μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, ένας ήχος αξίζει χίλιες εικόνες». Ο Μπέρνι Κράους συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους της βιοακουστικής. Είναι ένας ακαταπόνητος κυνηγός φυσικών ήχων και ιδρυτής, τη δεκαετία του ’60, του Wild Sanctuary, του πιο σημαντικού αρχείου ήχων στον κόσμο. Για να καταλάβουμε την ποικιλία και την πολυπλοκότητα των φυσικών συστημάτων, λέει, είναι αναγκαία μια προσέγγιση που δεν θα βασίζεται στο οπτικό τοπίο, αλλά θα λαμβάνει υπόψη της την ηχητική διάσταση της φύσης.
Τα νέα, όμως, δεν είναι καλά. Στην τελευταία του αποστολή στον Ισημερινό, ένας συνάδελφός του, ο Ντέιβιντ Μονάκι, διαπίστωσε ότι η ανθρώπινη παρέμβαση καταστρέφει τον ήχο της φύσης. Κι αυτό σε μια περιοχή με τη «μεγαλύτερη συγκέντρωση βιοποικιλότητας στον πλανήτη». Οπως είπε ο ίδιος στην επιθεώρηση Altreconomia, «οι πρώτες ημέρες δουλειάς ήταν μια απογοήτευση, έφτασα στο σημείο να αμφιβάλω για την σκοπιμότητα του ταξιδιού μου».
Η κατάσταση βελτιώθηκε κάπως όταν ο ερευνητής έφτασε σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Εκεί μόνο έπιασε «μοναδικούς και ανεπανάληπτους» ήχους. Αλλά η ουσία δεν αλλάζει: η φύση χάνει τη φωνή της. Ή μάλλον κάποιος την κάνει να την χάσει. Και είναι ο συνήθης ύποπτος.