Ο νεαρός Γιούρα είπε στη Repubblica ότι οι Ρώσοι σκότωσαν εν ψυχρώ τον πατέρα του στην Μπούτσα και τραυμάτισαν τον ίδιο | Repubblica
Επικαιρότητα

Ουκρανός: «Σκότωσες τον μπαμπά μου!» Ρώσος: «Θα έρθω να σε βρω»

Ο 16χρονος Γιούρα έστειλε μήνυμα στον ρώσο αξιωματικό που πυροβόλησε και σκότωσε τον (άμαχο) πατέρα του και του είπε: «Ζώο, με θυμάσαι; Είμαι ακόμα ζωντανός. Θα πας φυλακή!» Η απάντηση του δολοφόνου της Μπούτσα ήταν: «Είσαι θύμα του συστήματος»
Protagon Team

Ακριβώς ύστερα από έναν χρόνο ο 16χρονος Γιούρα βρήκε τον αριθμό τηλεφώνου του άνδρα που σκότωσε τον πατέρα του στην Μπούτσα. Ετσι, τον περασμένο Μάρτιο έστειλε μήνυμα στον Αλεξέι, αξιωματικό του ρωσικού στρατού που συμμετείχε στην πολιορκία του Κιέβου και συμμετείχε στη σφαγή της Μπούτσα. Την ιστορία αυτή, σταλμένη από το Κίεβο, δημοσίευσε η Repubblica.

Ο Γιούρα είχε υποσχεθεί στον εαυτό του να διατηρήσει την ψυχραιμία του, να μη δείξει συναισθηματισμό ή αδυναμία. Αλλά είναι μόλις 16 χρόνων και ορφανός από πατέρα, πώς να τον κατηγορήσεις; «Γεια σου, γαμημένο ζώο, με θυμάσαι; Είμαι ο Γιούρα, ήμουν στην Μπούτσα, μπροστά στο δημαρχείο, πριν έναν χρόνο. Ησουν εκεί. Σκότωσες τον πατέρα μου μπροστά στα μάτια μου. Μετά πυροβόλησες και εμένα. Αλλά, τι έκπληξη, ζω! Είμαι ζωντανός και εσύ και τα άλλα ζώα σαν και του λόγου σου θα πάτε φυλακή!»

Ο ρώσος αξιωματικός απάντησε, αλλά προτού αναφέρουμε το μήνυμά του, το οποίο δείχνει τι παλιάνθρωπος είναι, αφού δεν αντιλαμβάνεται τις φρικαλεότητες που διέπραξε, πρέπει να δώσουμε στον Γιούρα τη δυνατότητα να αφηγηθεί την τραγωδία του. Επιστρέφουμε, λοιπόν, στο πρωινό της 17ης Μαρτίου 2022, όταν καταλήφθηκε η Μπούτσα.

«Ο πατέρας μου και εγώ πήγαμε με το ποδήλατο στο δημαρχείο για να πάρουμε φαγητό και νερό. Φορούσα ένα μπουφάν με κουκούλα. Κάποια στιγμή ένας ρώσος στρατιώτης ήρθε κοντά μας και μας διέταξε να σταματήσουμε. Εμείς κατεβήκαμε από το ποδήλατο και σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Μας ρώτησε πού πηγαίναμε. Του είπαμε. Δύο βολές, και είδα τον πατέρα μου να πέφτει. Μετά τρίτη βολή, αυτή τη φορά προς το μέρος μου. Ενιωσα το αριστερό μου χέρι να καίει, έπεσα. Οταν ήμουν στο έδαφος, ρώτησα τον στρατιώτη αν μπορούσα να πάω στον πατέρα μου και εκείνος με πυροβόλησε ξανά».

Ο Γιούρα τα θυμάται όλα. Στο μυαλό του εξακολουθεί να βλέπει το τραύμα στον βραχίονά του. Το περιγράφει με αυτά τα λόγια. «Η σάρκα ήταν… ανάκατα. Το μέσα ήταν έξω και το έξω μέσα. Εριξε ξανά. Η τελευταία βολή ήταν πάλι για τον πατέρα μου. Το αίμα του με πιτσίλισε».  Ο ιταλός ανταποκριτής στο Κίεβο έγραψε ότι ο Ρώσος πείστηκε ότι τους είχε σκοτώσει βλέποντας τα αίματα στα ρούχα τους. «Μόλις απομακρύνθηκε, σηκώθηκα και έτρεξα. Στο σπίτι έβγαλα το μπουφάν και συνειδητοποίησα ότι είχα μια τρύπα από σφαίρα και στην κουκούλα. Είχε πυροβολήσει και στο κεφάλι μου».

Την κουκούλα και το μπουφάν και όλα τα στοιχεία τα έχει η μυστική υπηρεσία της Ουκρανίας SBU, η οποία ερευνά εγκλήματα πολέμου, συνέχισε ο Ιταλός. Ο Γιούρα πήγε σε νοσοκομείο και το χέρι του σώθηκε. Τώρα συνεργάζεται με τους ερευνητές για την ταυτοποίηση των 458 θυμάτων – τόσοι είναι, λέει η κυβέρνηση του Κιέβου, οι σκοτωμένοι άμαχοι, αν και αυτός ο αριθμός δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητες πηγές. Ο Γιούρα είδε τον δολοφόνο του πατέρα του στα γραφεία της SBU, όπου του έδειξαν φωτογραφίες ρώσων στρατιωτών που κατέλαβαν την Μπούτσα. «Φορούσε μάσκα, όμως αναγνώρισα αμέσως τα μάτια και τη μύτη του».

Στο έντυπο της SBU αναφέρονταν το ονοματεπώνυμο και η μονάδα του Αλεξέι. Υστερα άρχισε η αναζήτηση στο web από τον αδελφό του Γιούρα. Αυτός εντόπισε τον Αλεξέι μέσω των ρωσικών σόσιαλ μίντια. Βρήκε τον αριθμό τηλεφώνου του. Ακουσαν και ένα ηχογραφημένο μήνυμά του. «Ναι, αυτή είναι η φωνή του!» Ετσι φτάσαμε στο μήνυμα του Γούρα, τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Αλεξέι απάντησε ως εξής στο μήνυμα του Γιούρα: «Παιδιά, είμαι πολύ απασχολημένος τώρα. Μην κάνετε την ανοησία να με καλέσετε στο τηλέφωνο, διότι κάποια μέρα θα επιστρέψω στο Κίεβο. Να θυμάστε μόνο ένα πράγμα: είστε θύματα του συστήματος». Σε ποιο σύστημα αναφερόταν, δεν το διευκρίνισε, σχολίασε ο Ιταλός. Και ερμήνευσε το μήνυμα του Ρώσου ως ξεκάθαρη απειλή πως θα ολοκληρώσει τη δουλειά που άφησε μισοτελειωμένη πριν από ενάμιση χρόνο στην Μπούτσα.

Το κείμενο της Repubblica κατέληξε με ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Τον Γιούρα ανέλαβε ανθρωπιστική ΜΚΟ και θα τον στείλει στις ΗΠΑ για κολεγιακές σπουδές. Ισως γίνει και αυτός δικηγόρος, όπως ήταν ο πατέρας του. Προς το παρόν, ο Γιούρα σκέφτεται τον Αλεξέι. Θέλει να τον δει στη φυλακή, αργά ή γρήγορα.