Το ρεστοράν που έπληξαν οι Ουκρανοί στο Ντονμπάς: εκεί τραυματίστηκαν πολλοί, μεταξύ τους οι Ρογκόζιν και Χοτσένκο, ενώ σκοτώθηκαν δύο άλλοι | REUTERS/Alexander Ermochenko
Επικαιρότητα

Ουκρανοί παρτιζάνοι πίσω από τον τραυματισμό Ρογκόζιν και Χοτσένκο

Την επομένη της αφίξεως του Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον οι Ουκρανοί έπληξαν «υψηλούς στόχους» στο Ντονέτσκ, έχοντας εσωτερική πληροφόρηση από την περιοχή που ελέγχουν οι Ρώσοι. Τραυματίστηκαν στελέχη του Κρεμλίνου
Protagon Team

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για μία συγκεκριμένη επίθεση που εξαπέλυσε στο Ντονέτσκ, στη σάλα του εστιατορίου ενός ξενοδοχείου, επειδή οι απώλειες που υπέστη εκεί ήταν σημαντικές: από τις εκρήξεις σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν, μάλλον ελαφρά, «δύο εξέχουσες προσωπικότητες της Ρωσίας» όπως έγραψε η The Wall Street Journal, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν και ο άνθρωπος που διόρισε το Κρεμλίνο ως επικεφαλής των Αρχών του Ντονέτσκ, ο Βιτάλι Χοτσένκο.

Οι Ρώσοι θεωρούν ότι η ουκρανική επίθεση καθοδηγήθηκε επιχειρησιακά από πληροφοριοδότες. Μάλιστα οι Ουκρανοί χτύπησαν μία ημέρα μετά την επίσκεψη του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον όπου προέτρεψε τις ΗΠΑ να αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθειά τους προς την κυβέρνηση του Κιέβου ώστε να ενισχύσουν τον αγώνα της κατά της Ρωσίας.

Η WSJ σχολίασε ότι το περιστατικό «αποδεικνύει πως η Ουκρανία έχει την ικανότητα να αποκτά πληροφορίες για να χτυπήσει υψηλής σημασίας στόχους στο Ντονέτσκ», μάλλον επειδή υπήρξε συγχρονισμός στο συγκεκριμένο χτύπημα: «Οι εκρήξεις σημειώθηκαν 10 λεπτά μετά την άφιξη του Χοτσένκο στο σημείο, όπως λένε οι ίδιοι οι Ρώσοι».

Το αμερικανικό Μέσο έβγαλε το συμπέρασμα ότι «παρά τον σχεδόν δεκαετή έλεγχο της περιοχής από τη Μόσχα», τελικά «το Κίεβο έχει εσωτερική πληροφόρηση από εκεί». Μάλιστα η WSJ έκανε λόγο για «ουκρανούς παρτιζάνους». Και να πού προσδιόρισε τη δράση τους: «Οι ουκρανοί παρτιζάνοι σε περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία παίζουν κρίσιμο ρόλο στις στοχεύσεις των Ουκρανών. Μάλιστα συνεργάστηκαν με ειδικές δυνάμεις για να δολοφονήσουν κορυφαίους συνεργάτες».

Σχολιάζοντας τις εκρήξεις στο Ντόνετσκ, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, πρώην επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos, είπε ότι τραυματίστηκε από ένα μικρό μεταλλικό θραύσμα στην πλάτη του και ότι χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Ο Ρογκόζιν, ο οποίος τώρα ηγείται μίας ομάδας ρώσων στρατιωτικών συμβούλων, έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ότι μαζί του τραυματίστηκαν και πολλοί άλλοι, όλοι άτομα του στενού κύκλου του.

«Κάποιος έδωσε πληροφορίες, και γύρω στις 19:45 υπήρξαν πολλά χτυπήματα υψηλής ακρίβειας, συμπεριλαμβανομένου εκείνου στο σημείο όπου ακριβώς βρισκόμασταν» είπε. «Η έρευνα θα καθορίσει το ποιος, το πώς και το πού». Τις τελευταίες ημέρες οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει καίρια πλήγματα στους Ρώσους, έστω σε ατομικό και συμβολικό επίπεδο. Το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι σε διάφορες επιθέσεις, ακόμη και του είδους σαμποτάζ, δηλαδή με παγιδεύσεις αυτοκινήτων, κ.ά. παρόμοια, σκοτώθηκαν στελέχη της διοίκησης στο Ντονμπάς.