Πλέον πολλοί Δυτικοί φοβούνται ότι το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία είναι αναπόφευκτο, και αυτό επειδή εκτιμούν πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται για αυτόν τον σκοπό. Κάθε κίνησή του αυτό δείχνει, λένε, και μαζί τους συμφωνεί και ο αρμόδιος για θέματα διεθνούς ασφαλείας συντάκτης του Axios Ζάκαρι Μπάσου.
Ο δημοσιογράφος έκρινε ότι ένας μήνας διπλωματικών συνομιλιών δεν πέτυχε απολύτως τίποτα, δεν εμπόδισε καν την αύξηση της «ανησυχητικής συσσώρευσης στρaτευμάτων» της Ρωσίας στη ουκρανορωσική μεθόριο και στα πέριξ. Πόσο μάλλον που ο ίδιος ο Πούτιν, στα πρώτα δημόσια σχόλιά του σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης, που έκανε την περασμένη Τρίτη, κατηγόρησε τη Δύση ότι ωθεί τη Ρωσία σε σύγκρουση για το Ουκρανικό.
Τα πραγματολογικά στοιχεία που ανέφερε ο Μπάσου και αφορούν τη στρατιωτική προπαρασκευή του πολέμου από πλευράς Ρωσίας είναι τα εξής: δίπλα στην Ουκρανία και επί ρωσικού εδάφους βρίσκονται περί τους 130.000 στρατιώτες – ένας σχηματισμός μάχης που συνεχίζει να αυξάνεται σε πλήθος και μέσα.
Και όχι μόνο: υπάρχουν και άλλοι 5.000 στρατιώτες της Ρωσίας οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της Λευκορωσίας – αυτοί «δίνουν τη δυνατότητα στον Πούτιν για απευθείας κίνηση προς το Κίεβο, καθώς η ουκρανική πρωτεύουσα απέχει μόλις 225 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας». Ο Μπάσου έδωσε και την επιπλέον πληροφορία ότι τα τανκς και τα τεθωρακισμένα του Πεζικού θα κινηθούν απρόσκοπτα «σε έναν πρόσφατα ασφαλτοστρωμένο αυτοκινητόδρομο».
Ο δημοσιογράφος του Axios χρησιμοποίησε και τα στοιχεία που προέκυψαν από την άκαρπη, όπως αναμενόταν, αλλά και ιδιαιτέρως έντονη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκείνη της περασμένης Δευτέρας την οποία ζήτησαν οι Αμερικανοί. Εκεί η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, είπε ότι «υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία σκοπεύει να αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της στη Λευκορωσία στους 30.000 άνδρες», άμεσα κιόλας, κάτι που ενδεχομένως έχει γίνει ήδη.
Και οι εκτιμήσεις των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων, όπως είναι το Reuters, συμπίπτουν με αυτές του Μπάσου περί επικείμενης ρωσικής εισβολής: διακινούν τις πληροφορίες αμερικανών αξιωματούχων που επιμένουν ότι η Ρωσία έχει ήδη μεταφέρει στα σύνορα με την Ουκρανία προμήθειες του Υγειονομικού, όπως φιάλες αίματος, φαρμάκων και γενικού ιατρικού υλικού, αλλά και μονάδες πρώτης γραμμής εφοδιασμένες με κινητά χειρουργεία.
Υπάρχουν, φυσικά, και οι ενδείξεις που έρχονται από την απέναντι πλευρά: το Πεντάγωνο έχει θέσει 8.500 στρατιώτες του, μονάδων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, σε κατάσταση «αυξημένης ετοιμότητας προς ανάπτυξη», ανάπτυξη που ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι «θα συντελεστεί στο εγγύς μέλλον». Εξάλλου η Ουκρανία έλαβε την έκτη αποστολή αμερικανικών όπλων την περασμένη Τρίτη ως μέρος της μεγάλης παρτίδας στρατιωτικής βοήθειας αξίας 200 εκατ. δολαρίων και βάρους 500 τόνων.
Χωρίς πυξίδα οι Ουκρανοί
Η Βρετανία, η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν μεταφέρει επίσης όπλα και εκπαιδευτές στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι τυχόν ρωσική εισβολή θα είχε αποτελέσματα «ντόμινο» σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με αυτούς συμφώνησε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παλαιός κωμικός της TV, ο οποίος σε συνέντευξή του την περασμένη Τρίτη είπε ότι «δεν θα είναι ένας πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αλλά μια γενικευμένη ευρωπαϊκή σύρραξη».
Μέχρι στιγμής το ουκρανικό πολιτικό προσωπικό έχει κρατήσει μία γραμμή περίεργη, που κινήθηκε στα άκρως αντίθετα σημεία: οι Ουκρανοί άλλες φορές υποβάθμισαν τη ρωσική απειλή και την πιθανότητα του πολέμου και άλλες φορές απηύθυναν έκκληση για αποστολή βοήθειας από τη Δύση. Ο Ζελένσκι εξέφρασε και την ενόχλησή του από την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τις οικογένειες των διπλωματών τους από το Κίεβο: κατηγόρησε τη Δύση ότι προκαλεί «πανικό» και βλάπτει την οικονομία της Ουκρανίας.