«Η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σχετικά με τα όρια για την ανάπτυξη πυραύλων» είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν |
Επικαιρότητα

Ουκρανικό: Αχτίδα φωτός στο τούνελ

Ο Ολαφ Σολτς δήλωσε πως το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «δεν είναι στην ατζέντα» και η αίσθηση είναι πως κατ' αρχήν ικανοποίησε τα «θέλω» του Κρεμλίνου, με τον Πούτιν να ζητεί εδώ και τώρα διαπραγμάτευση για οριστική επίλυση του ζητήματος
Protagon Team

Οι αναλυτές που στοιχημάτιζαν υπέρ της θετικής έκβασης της μεσολάβησης Σολτς στο Ουκρανικό, φαίνεται πως δικαιώνονται. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από τα γεγονότα. Διότι από το πέρας της συνάντησης του γερμανού καγκελάριου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και έπειτα, οι εξελίξεις δείχνουν πως εντοπίστηκε μια χαραμάδα η οποία μπορεί να φωτίσει, αμυδρά έστω, το τούνελ…

«Ενας νέος καγκελάριος λογικά θα απέφευγε μια ενδεχόμενη αποτυχία στην αρχή της θητείας του και μάλιστα σε μια υπόθεση όπου τα συμφέροντά του είναι μοιρασμένα», έλεγαν οι αναλυτές  και προσέθεταν πως «αποκλείεται να πηγαίνει ο Σολτς σε ραντεβού στα τυφλά με τον Πούτιν. Κάτι (πρέπει να) έχει στα χέρια του…». H απόσυρση μέρους των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από το πεδίο, που προηγήθηκε, ίσως να μην ήταν σύμπτωση. Ποιος – εκτός από τους δύο τους – ξέρει;

Η πρώτη αχτίδα φάνηκε όταν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε μόνος του το ερώτημα και έδωσε και την απάντηση: «Θέλουμε πόλεμο; Φυσικά όχι. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο καταθέσαμε προτάσεις για μια διαδικασία διαπραγμάτευσης η οποία θα πρέπει να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει ίση ασφάλεια για όλους, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε ότι οι διαβεβαιώσεις της Δύσης ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να ενταχθεί σύντομα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία «δεν ήταν ικανοποιητικές», γι’ αυτό και έπρεπε το ζήτημα αυτό «να επιλυθεί τώρα» ενώ έβαλε στο τραπέζι (για ακόμη μία φορά) και την ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών πυραυλικών συστημάτων στην ευρύτερη περιοχή: «Η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σχετικά με τα όρια για την ανάπτυξη πυραύλων».

Από αυτό το σημείο και έπειτα τα πράγματα φαίνεται πως πήραν τον δρόμο τους. Μερικά λεπτά αργότερα ο Ολαφ Σολτς μιλώντας σε δημοσιογράφους άφησε να διαφανεί πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μπαίνει στον πάγο, τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα. «Ολοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω. Δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση για ένα ζήτημα που δεν είναι καν στην ατζέντα» ανέφερε, σύμφωνα με τον Αντόν Τροϊανόφσκι, επικεφαλής του γραφείου των New York Times στη Μόσχα.

Τη σκυτάλη πήρε λίγα λεπτά αργότερα, με ανάρτησή του στο Twitter ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ανέφερε πως συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Σεργκέι Λαβρόφ και του επανέλαβε την δέσμευση της Ουάσιγκτον για εξεύρεση διπλωματικής λύσης. «Υπογράμμισα εκ νέου την ακλόνητη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», συμπλήρωσε αλλά αυτή η αποστροφή μάλλον είχε αποδέκτες αφ’ ενός στο εσωτερικό των ΗΠΑ και αφ’ ετέρου στο Κίεβο. Ουδείς θέλει τον πόλεμο αλλά και ουδείς επιθυμεί να φανεί σαν αυτός που έκανε πίσω…

H oυσία είναι πως τα δύο στρατόπεδα που με τις δηλώσεις τους έκαναν τα τύμπανα του πολέμου να χτυπούν όλο και πιο δυνατά τις τελευταίες μέρες, αποφάσισαν να γυρίσουν τον δίσκο από την άλλη πλευρά. Κι εκεί υπάρχει το «Give peace a chance».