Αυτοκίνητο στις φλόγες και κατεστραμένο σπίτι μετά από ρωσική επίθεση στην Ζαπορίζια | Press service of the National Police of Ukraine/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ουκρανία: Τουλάχιστον 37.000 άνθρωποι αγνοούνται από την αρχή του πολέμου

Σε αυτούς συγκαταλέγονται άμαχοι και στρατιώτες, αλλά όχι οι αγνοούμενοι στις περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία, στα ανατολικά, οι οποίες αποτελούν σχεδόν το 20% της ουκρανικής επικράτειας
Protagon Team

Η Ουκρανία έχει ταυτοποιήσει σχεδόν 37.000 αμάχους και στρατιώτες που αγνοούνται από την αρχή της ρωσικής εισβολής,τον Φεβρουάριο του 2022.

Σε αυτούς, δεν συγκαταλέγονται όσοι αγνοούνται στην ανατολική Ουκρανία, στα κατεχόμενα απότη Μόσχα εδάφη, που αποτελούν σχεδόν το 20% της ουκρανικής επικράτειας.

«Σχεδόν 37.000 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι: παιδιά, άμαχοι και στρατιώτες», ανέφερε ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ουκρανίας, Ντμίτρο Λούμπινετς.

Τον Φεβρουάριο, το Κίεβο είχε ανακοινώσει πως 31.000 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο.

«Οι αριθμοί αυτοί μπορεί να είναι πολύ υψηλότεροι», υπογράμμισε, καθώς η απογραφή είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Μετά τη ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου 2022, έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, άμαχοι και στρατιώτες, αλλά δεν υπάρχει συνολικός απολογισμός από αξιόπιστη πηγή.

Οι διαδικασίες για την ταυτοποίηση νεκρών ή αγνοουμένων συχνά διαρκούν μήνες.

Ο ρωσικός στρατός πολύ σπάνια ανακοινώνει τις στρατιωτικές του απώλειες και αυτοί οι αριθμοί θεωρείται ότι είναι πολύ χαμηλότεροι από τους πραγματικούς.

Ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι επίσης άγνωστος γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη αξιόπιστη πληροφόρηση σε σχέση με τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία από την έναρξη της εισβολής, η οποία οδήγησε στην καταστροφή πόλεων και χωριών.

Η περίπτωση της Μαριούπολης, που πολιορκήθηκε την άνοιξη του 2022 από τις ρωσικές δυνάμεις και πλέον είναι κατεχόμενο έδαφος, είναι εμβληματική. Σύμφωνα με το Κίεβο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν εκεί και θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια ή σε ομαδικούς τάφους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ντμίτρο Λούμπινετς, σχεδόν 1.700 Ουκρανοί «κρατούνται παράνομα» από τη Ρωσία.

Τέλος, το Κίεβο υπολογίζει ότι τουλάχιστον 20.000 παιδιά έχουν εκτοπιστεί από την Ουκρανία στη Ρωσία, κυρίως από τα κατεχόμενα εδάφη, τα δύο αυτά χρόνια.

Σύμφωνα με το Κίεβο, λιγότερα από 400 έχουν επαναπατριστεί από τις ουκρανικές αρχές.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης την άνοιξη του 2023 κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και της επιτρόπου για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, για τον ρόλο τους στον εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία προς τη Ρωσία.