Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε εκ νέου την Τετάρτη την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, υπογραμμίζοντας ότι το Κίεβο επιτυγχάνει τον «στρατηγικό στόχο» της επιχείρησης.
Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που δημοσιοποιήθηκε μέσω Telegram, ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στους συμμάχους να επιτρέψουν στην Ουκρανία τη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας, τα οποία προμηθεύτηκε από τη Δύση, προκειμένου να εξαπολύσει επιθέσεις εντός του ρωσικού εδάφους.
Διότι «όσο πιο τολμηρές είναι οι αποφάσεις των εταίρων, τόσο λιγότερα μπορεί να κάνει ο (ρώσος πρόεδρος) Πούτιν» όπως το έθεσε ο ίδιος.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ιχορ Κλιμένκο είχε αναφερθεί στον στόχο της ουκρανικής εισβολής, λέγοντας πως το Κίεβο θέλει να δημιουργήσει μια «ουδέτερη ζώνη» στο Κουρσκ, με στόχο να προστατευθούν οι κάτοικοι της μεθορίου από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
«Η δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης στην περιοχή του Κουρσκ είναι ένα μέτρο που έχει ως στόχο να προστατευθούν οι μεθοριακές κοινότητες από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς του εχθρού» εξήγησε ο Κλιμένκο σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η άνευ προηγουμένου επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων λαμβάνει υπόψιν της τους αμάχους και από την άλλη πλευρά των συνόρων. «Οι κάτοικοι των κοινοτήτων που βρίσκονται στη ζώνη της αμυντικής επιχείρησης εγκαταλείφθηκαν από τη Ρωσία» και στερούνται «και τα πιο στοιχειώδη αγαθά» τόνισε.
Το Κίεβο θα τους παράσχει τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα και άλλα προϊόντα υγιεινής, πρόσθεσε ο ουκρανός ΥΠΕΣ. Σχεδόν ταυτόχρονα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ ανακοίνωσε το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων στη ρωσική περιφέρεια αυτή, από όπου δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έφυγαν για να γλιτώσουν.
«Οι στρατιωτικές δυνάμεις μας προβλέπουν (…) να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση των αμάχων, τόσο προς τη Ρωσία όσο και προς την Ουκρανία», ανέφερε.
Υπενθυμίζεται πως στις 6 Αυγούστου οι ουκρανικές δυνάμεις διείσδυσαν στο Κουρσκ και κατέλαβαν εδάφη στη μεθόριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διείσδυση ξένου στρατού στο ρωσικό έδαφος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως τη χαρακτήρισαν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.
Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός ανακοινώνει σχεδόν καθημερινά ότι οι ουκρανικές απόπειρες διείσδυσης «απέτυχαν», με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει δώσει διαταγή στις δυνάμεις του να εκδιώξουν τους Ουκρανούς από το ρωσικό έδαφος.
Λόγω των μαχών έχουν φύγει από την περιοχή δεκάδες χιλιάδες άμαχοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων.