Ουκρανοί στρατιώτες εξετάζουν τα συντρίμμια ενός νέου τύπου ρωσικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους που συνετρίβη σε ουκρανικό χωριό | Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS
Επικαιρότητα

Ουκρανία: Σε μία ακόμα πόλη στρατηγικής σημασίας εισήλθαν οι Ρώσοι

Συνεχίζουν να προελαύνουν οι δυνάμεις της Μόσχας στο Ντονμπάς, αποκόπτοντας σημαντικές διόδους επιμελητειακής υποστήριξης του ουκρανικού στρατού, αυτή τη φορά στο Τορέτσκ. Απανωτές επιθέσεις με πυραύλους σε ουκρανική αεροπορική βάση και εμπορικά πλοία στην Οδησσό
Protagon Team

Ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στα περίχωρα της πόλης Τορέτσκ, η οποία βρίσκεται στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την πτώση του Βουχλεντάρ.

«Η κατάταση είναι ασταθής, μάχες διεξάγονται κυριολεκτικά σε κάθε είσοδο (της πόλης)», δήλωσε στο ουκρανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο η Αναστασίια Μπομποβνίκοβα, εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων.

«Οι Ρώσοι μπήκαν στα ανατολικά προάστια της πόλης», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε σχόλιο από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, το οποίο είχε ανακοινώσει νωρίτερα τη Δευτέρα, ότι οι δυνάμεις του προκάλεσαν ζημιές σε έμψυχο και άψυχο υλικό κοντά σε αρκετούς οικισμούς στην περιοχή, περιλαμβανομένου του Τορέτσκ.

Ρώσοι μπλόγκερ στρατιωτικών θεμάτων, περιλαμβανομένης μιας ομάδας στρατιωτικών αναλυτών στο κανάλι Rybar του Telegram, ανέφεραν πως ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται προς το κέντρο της πόλης.

Η Ρωσία, η οποία ελέγχει τώρα λίγο λιγότερο από το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους, προωθούσε από τον Αύγουστο τις δυνάμεις της προς το Τορέτσκ, καταλαμβάνοντας το ένα χωριό μετά το άλλο με πεζικό, που υποστηριζόταν από την όλο και πιο εντατική χρήση πολύ καταστροφικών τηλεκατευθυνόμενων βομβών.

Καθώς η Ουκρανία χάνει όλο και περισσότερα εδάφη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέταξε τους κορυφαίους αξιωματικούς του «να κάνουν ό,τι μπορεί να γίνει» για να ελαχιστοποιήσουν την προώθηση της Μόσχας κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.

Για την Ουκρανία, το Τορέτσκ είναι εδώ και 10 χρόνια μια πόλη στη γραμμή του μετώπου, καθώς βρίσκεται κοντά στα ουκρανικά εδάφη που καταλήφθηκαν το 2014 από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές.

Για τη Μόσχα, η κατάληψη της πόλης, η οποία ήταν γνωστή μέχρι το 2016 με τη σοβιετική ονομασία Τζερζίνσκ, από το όνομα του Φέλιξ Τζερζίνσκι, ιδρυτή της σοβιετικής μυστικής αστυνομίας, θα φέρει πιο κοντά τον στόχο του Βλαντίμιρ Πούτιν να καταλάβει την περιφέρεια του Ντονμπάς.

Η πτώση του Τορέτσκ που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, λένε ουκρανοί στρατιωτικοί αναλυτές, θα επιτρέψει στη Μόσχα να αποκλείσει σημαντικές οδούς επιμελητειακής υποστήριξης που συνδέουν τα επιχειρησιακά μετόπισθεν των δυνάμεων του Κιέβου στην περιοχή με τη ζώνη των μαχών, περιλαμβανομένης της μείζονος οδού Ποκρόφσκ-Κοστιαντινίφκα.

Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε ακόμη ένα χωριό κοντά στο Ποκρόφσκ.

«Χάρη στην αποφασιστική δράση των μονάδων της ομάδας Κέντρο, το χωριό Γκροντίφκα απελευθερώθηκε», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Η κοινότητα αυτή βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά του Ποκρόφσκ.

Ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος εναντίον αεροπορικής βάσης

Τη Δευτέρα, ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος έπληξε την περιοχή της σημαντικής αεροπορικής βάσης Σταροκοστιαντίνιφ, ανέφερε το Κίεβο σε μια σπάνια παραδοχή, ενώ μια επίθεση με πυραύλους και drones έθεσε επίσης στο στόχαστρο την πρωτεύουσα.

Το πιο πρόσφατο πλήγμα στην αεροπορική βάση Σταροκοστιαντίνιφ στη δυτική περιφέρεια Χμελνίτσκι, στην οποία επιτίθεται συχνά η Ρωσία, σημειώθηκε μία ημέρα αφότου ο ολλανδός υπουργός Άμυνας είπε πως η Ολλανδία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με περισσότερα μαχητικά F-16 τους ερχόμενους μήνες.

Η Ουκρανία, που παρέλαβε μια παρτίδα F-16 το καλοκαίρι έπειτα από πολύμηνη άσκηση παρασκηνιακής πολιτικής πίεσης στη Δύση, κρατά την τοποθεσία των μαχητικών της άκρως απόρρητη προκειμένου να τα προστατεύσει από πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς που η Ρωσία διεξάγει καθ΄όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Η Πολεμική Αεροπορία, που σπάνια αποκαλύπτει ζημιές σε στρατιωτικούς στόχους, δεν ανέφερε αν το πλήγμα προκάλεσε ζημιές στην αεροπορική βάση, όμως η παραδοχή ενός πυραυλικού πλήγματος στην περιοχή γύρω από τη βάση δεν είναι κάτι συνηθισμένο.

Δεν υπάρχουν απώλειες μεταξύ των αμάχων ή ζημιές σε κρίσιμης σημασίας υποδομές, δήλωσε ο κυβερνήτης Σέρχιι Τιούριν.

Δύο πύραυλοι Κινζάλ καταρρίφθηκαν επίσης στην περιοχή του Κιέβου. Θραύσματα έπεσαν σε τρεις περιοχές της ουκρανικής πρωτεύουσας, χωρίς να αναφερθούν απώλειες ή σημαντικές ζημιές καθώς η αντιαεροπορική άμυνα αντιμετώπισε τους εισερχόμενους στόχους.

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε επίσης 32 ρωσικά drones ενώ άλλα 37 χάθηκαν από τα στρατιωτικά ραντάρ, κάτι που σημαίνει ότι εξουδετερώθηκαν από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ανέφερε η πολεμική αεροπορία.

Ρωσικές επιθέσεις σε εμπορικά πλοία

Εξάλλου, ρωσικό πυραυλικό πλήγμα προκάλεσε ζημιές σε πολιτικό πλοίο με σημαία Σεντ Κιτς και Νέβις που μετέφερε φορτίο με καλαμπόκι στην ουκρανικό λιμάνι Πιβντένι την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Αποκατάστασης.

Το υπουργείο ανέφερε στο Facebook πως κανένα από τα 15 μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε.

«Ευτυχώς κανένα από τα 15 μέλη του πληρώματος, πολίτες της Αιγύπτου και της Συρίας, δεν έχει τραυματιστεί. Συνολικά, το πλοίο ήταν φορτωμένο με περίπου 6.000 τόνους ουκρανικού καλαμποκιού. Είναι πολιτικό φορτίο», είπε.

Το υπουργείο ανέφερε πως είναι το 20ό πολιτικό πλοίο που υφίσταται ζημιές από ρωσικές επιθέσεις.

«Πρόκειται για προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει την επιτυχή λειτουργία του ουκρανικού θαλάσσιου διαδρόμου τροφίμων και να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ολέξιι Κουλέμπα.

Τη Δευτέρα, ρωσικός πύραυλος χτύπησε ένα εμπορικό πλοίο με σημαία Παλάου στο λιμάνι της Οδησσού, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ουκρανός και να τραυματιστούν πέντε αλλοδαποί, ανακοίνωσε μέσω του Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Ολεχ Κίπερ.

Είναι η δεύτερη επίθεση εναντίον πλοίου στη νότια Ουκρανία σε ισάριθμες ημέρες.

Νεκροί και τραυματίες σε Χερσώνα και Χάρκοβο

Ρωσική επίθεση στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, είχε ως αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και πέντε άλλοι να τραυματιστούν, δήλωσε την Τρίτη ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Το χωριό Αντονίβκα δέχθηκε επίθεση, σύμφωνα με ανάρτηση του κυβερνήτη Ολεξάντρ Προκούντιν στο Telegram. Τέσσερις τραυματίες νοσηλεύονται.

Την ίδια ώρα, ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία προκάλεσε σήμερα τον τραυματισμό τουλάχιστον 21 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεχούμποφ δήλωσε ότι η επίθεση προκάλεσε ζημιές σε υποδομές και ότι οι αρχές προσπαθούν να ταυτοποιήσουν το είδος του όπλου που χρησιμοποιήθηκε.

Ο ίδιος και ο δήμαρχος του Χαρκόβου, ο Ιχόρ Τέρεχοφ, δήλωσαν ότι αυτό που πιθανόν επλήγη ήταν μη στρατιωτική παραγωγική μονάδα. Ο Τέρεχοφ είπε ότι στο σημείο ξέσπασε πυρκαγιά.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι 17 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά την επίθεση, συμπεριλαμβανομένου ενός 16χρονου.

Οι Ουκρανοί κατέστρεψαν ναρκαλιευτικό

Παράλληλα, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε ρωσικό ναρκαλιευτικό που έχει την βάση του στην Βαλτική Θάλασσα και συγκεκριμένα στην περιοχή Καλίνινγκραντ της Ρωσίας, και το έθεσε εκτός δράσης.

Η υπηρεσία στρατιωτικής κατασκοπείας γνωστή ως GUR, ανακοίνωσε ότι είναι η δεύτερη επίθεση που πραγματοποίησε εφέτος σε ρωσικό πολεμικό πλοίο στην Βαλτική Θάλασσα.

Η υπηρεσία δεν αναφέρει με ποιο τρόπο πραγματοποίησε την τελευταία επιχείρηση, αλλά υποστήριξε ότι το νερό εισήλθε στις μηχανές του ναρκαλιευτικού «Αλεξάντερ Ομπκούροφ» κλάσσης Αλεξαντρίτ, μέσω «μιας μυστηριώδους οπής» σε σωλήνα αερίου.

«Το πλοίο, που είχε την βάση του στην πόλη Μπαλτίισκ και προορίζονταν για μάχιμη υπηρεσία, υπέστη σοβαρές ζημιές», ανέφερε η GUR σε ανάρτηση της στην εφαρμογή Telegram.

Ο θύλακας της Καλίνινγκραντ βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση της GUR αναφέρει ότι στο πλοίο γίνονται μεγάλες επισκευές μετά το περιστατικό.

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο από τις 3 Οκτωβρίου, το οποίο δείχνει την μηχανή του πλοίου να χρειάζεται επισκευή μετά την είσοδο του νερού. Το δεύτερο μέρος του βίντεο υποτίθεται ότι τραβήχτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου και δείχνει τη μικροσκοπική τρύπα.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές το βίντεο ή τους ισχυρισμούς της GUR.

Η GUR και μια φίλα προσκείμενη στο Κίεβο ρωσική στρατιωτική ομάδα ανέλαβαν την ευθύνη νωρίτερα εφέτος μιας εμπρηστικής επίθεσης εναντίον ενός ρωσικού πολεμικού πλοίου στη Βαλτική Θάλασσα τον Απρίλιο.