Στρατιώτης του ουκρανικού πυροβολικού, στο μέτωπο (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Valentyn Ogirenko
Επικαιρότητα

Ουκρανία: Πύραυλοι ATACMS εναντίον της Κριμαίας – στις φλόγες ρωσικό διυλιστήριο

Σφοδρές επιθέσεις σημειώθηκαν και από τις δύο πλευρές, το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή. Δεκάδες drones αναχαιτίστηκαν τόσο από τους Ρώσους όσο και από τους Ουκρανούς. Βομβαρδίστηκε ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο και ναρκαλιευτικό. Τέσσερις νεκροί στο Χάρκοβο
Protagon Team

Η Ουκρανία εξαπέλυσε εννέα αμερικανικούς πυραύλους ATACMS κατά της Κριμαίας και τουλάχιστον 60 drones κατά περιοχών στη Ρωσία.

Μία από τις επιθέσεις είχε στόχο στρατιωτικό αεροδρόμιο και άλλη διυλιστήριο στη νότια Ρωσία, η λειτουργία του οποίου διακόπηκε, δήλωσαν την Κυριακή Ρώσοι αξιωματούχοι.

Συγκεκριμένα, drones της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας SBU και του στρατού έπληξαν ένα διυλιστήριο πετρελαίου και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή Κρασνοντάρ της νότιας Ρωσίας στη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης, δήλωσε σήμερα πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Είναι η δεύτερη επίθεση με drones της SBU στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Κουστσέφσκα και στο διυλιστήριο στη Σλαβιάνσκ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες», δήλωσε η πηγή αυτή.

Ο ίδιος είπε πως δεκάδες αεροσκάφη διαφόρων τύπων στάθμευαν στο αεροδρόμιο, μεταξύ των οποίων Su-34, Su-25, Su-27, MiG-29.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι έξι drones έπεσαν στο έδαφος διυλιστηρίου πετρελαίου στην Σλαβιάνσκ στην περιφέρεια Κρασνοντάρ στη νότια Ρωσία. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ μετέδωσε ότι η λειτουργία του διυλιστηρίου διακόπηκε μετά την επίθεση. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε, επικαλούμενο ρώσους αξιωματούχους, ότι δεν προκλήθηκαν πυρκαγιές στο διυλιστήριο από την επίθεση.

Το διυλιστήριο στην Σλαβιάνσκ είναι ένα ιδιωτικό εργοστάσιο με δυνατότητες παραγωγής τεσσάρων εκατομμυρίων μετρικών τόνων πετρελαίου το χρόνο, περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Παράλληλα, η αντιαεροπορική άμυνα των ρωσικών δυνάμεων κατέρριψε τους εννέα ATACMS που εξαπολύθηκαν κατά της Κριμαίας, όπως και τα 57 drones που εξαπολύθηκαν κατά της περιφέρειας Κρασνοντάρ στη Ρωσία και τα τρία drones που εξαπολύθηκαν κατά της περιφέρειας Μπέλγκοροντ επίσης στη ρωσική επικράτεια, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία ανέφερε αύξηση των ουκρανικών επιθέσεων στο έδαφός της από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν ένα νέο μέτωπο στην περιφέρεια του Χαρκόβου στη βορειοανατολική Ουκρανία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα δημιουργεί εκεί μια ουδέτερη ζώνη για να προστατεύσει τη χώρα από τέτοιου είδους επιθέσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τη Ρωσία, δημιουργούν τον κίνδυνο να πυροδοτηθεί ένας ευρύτερος πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, αν η Ουκρανία κάνει χρήση δυτικών όπλων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης, το Σάββατο, ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Σταρίτσια, στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Στο μεταξύ, το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό ανέφερε σήμερα πως ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν ναρκαλιευτικό του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

«Χθες βράδυ οι Ουκρανικές Αμυντικές Δυνάμεις κατέστρεψαν το ναρκαλιευτικό Project 266-M Kovrovets του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε το ουκρανικό ΠΝ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram.

Τέσσερις νεκροί στο Χάρκοβο – χτύπησαν αμάχους «στα τυφλά» οι Ρώσοι

Ρωσικά αεροπορικά πλήγματα σκότωσαν τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους οκτώ στο Χάρκοβο την Κυριακή, όπως ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι.

Ανταποκριτές του Reuters στο σημείο του χτυπήματος είδαν καταστροφές σε μια περιοχή για αναψυχή αφού διασώστες στο σημείο είπαν πως σημειώθηκε μια ισχυρή έκρηξη, την οποία ακολούθησε ένα δεύτερο «διπλό χτύπημα» περίπου 15 λεπτά αργότερα.

Το πτώμα ενός άνδρα κείτονταν κάτω από τα ερείπια αυτού που λίγο πριν ήταν ένα πολυσύχναστο εστιατόριο δίπλα στη λίμνη μια ηλιόλουστη μέρα.

Μια γυναίκα σε κατάσταση σοκ περπατούσε ανάμεσα στα ερείπια ψάχνοντας την τσάντα της.

«Η κατοχική δύναμη επιτέθηκε στην περιοχή όπου οι κάτοικοι περνούσαν μερικές ώρες χαλάρωσης», ανέφερε ο κυβερνήτης του Χαρκόβου, Ολεχ Σινεχούμποφ, στην εφαρμογή Telegram.

Τις τελευταίες εβδομάδες η πόλη Χάρκοβο και η ομώνυμη επαρχία βομβαρδίζονται συνεχώς από ρωσικούς πυραύλους και κατευθυνόμενες βόμβες, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εξαπολύσει επίθεση στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας.

Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις της Ουκρανίας κατέρριψαν και τα 37 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας εναντίον της χώρας οι ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.

«Ως αποτέλεσμα της αντιαεροπορικής μάχης, και τα 37 Shahed (ιρανικά drones) καταρρίφθηκαν στο Κίεβο, την Οδησσό, το Μικολάιφ, το Σούμι, την Βινίτσια, το Ζιτόμιρ, το Τσερκάσι και περιοχές της Χερσώνας», δήλωσε.

Ο κυβερνήτης της Οδησσού Οχ Κίπερ ανέφερε παράλληλα σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ότι 20 drones καταρρίφθηκαν στην περιφέρεια της Οδησσού.

Σπίτι που καταστράφηκε από ρωσικό βομβαρδισμό σοτ Χάρκοβο, το Σάββατο – EPA/SERGEY KOZLOV

«Διοικητικό κτίριο στην περιοχή της Οδησσού καταστράφηκε από τα συντρίμμια που έπεσαν. Στην Οδησσό, τα συντρίμμια έπεσαν σε αυλή σε κατοικημένη περιοχή. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί», διευκρίνισε.

Ο στρατός ή οι αρχές δεν ανέφεραν απώλειες ή ζημιές σε άλλες περιοχές.