Ρώσοι στρατιώτες σε ασκήσεις στην περιοχή του Ροστόβ της Ρωσίας, την Παρασκευή | REUTERS/Sergey Pivovarov
Επικαιρότητα

Ουκρανία: Ο Πούτιν παγιδεύτηκε με το ρίσκο του

Η κίνηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Ευρώπη, σε αντίθεση με το αίτημα της Μόσχας, έχει ανεβάσει το πολιτικό και οικονομικό κόστος για το Κρεμλίνο που είναι, πλέον, πολύ δύσκολο να κάνει πίσω
Protagon Team

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απάντησαν στη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, με την αποστολή δυνάμεων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, προκαλώντας σημαντική πτώση στις ρωσικές αγορές και απομακρύνοντας το ενδεχόμενο να κάνει πίσω ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο Αντριου Ροθ του Guardian, έγινε πλέον δύσκολο για τη Ρωσία να υποχωρήσει μετά την επιθετική απάντηση της Δύσης. Αν το κάνει, το Κρεμλίνο θα φανεί ο μεγάλος χαμένος της αντιπαράθεσης και θα έχει προκαλέσει την ενίσχυσης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη γειτονιά του, ενώ επιζητούσε ακριβώς το αντίθετο.

Η Μόσχα βέβαια κατηγορεί τη Δύση για «υστερία» και υπερβολικές αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει την ένταση και την πτώση στις αγορές.

Φταίνε οι ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση των δυνάμεών του στην Ανατολική Ευρώπη, είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Σας παρακαλούμε, σημειώστε ότι όλα αυτά δεν συμβαίνουν εξαιτίας του τι κάνουμε εμείς, η Ρωσία. Συμβαίνουν λόγω των πράξεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και τις πληροφορίες που δημοσιοποιούν».

Πολλοί αναλυτές ήταν ήδη πεπεισμένοι μετά την πρωτοφανή συσσώρευση στρατευμάτων στα ρωσικά σύνορα με την Ουκρανία και στη Λευκορωσία, ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει τον πόλεμο. Ετσι κι αλλιώς, δεν είχε τύχη το αίτημα των Ρώσων να αποχωρήσουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τις χώρες που μπήκαν στη συμμαχία το 1997, σημειώνει ο Guardian.

Τακτική υποχώρηση

Ο Πούτιν έχει ακόμα την επιλογή να υποχωρήσει. Θα ήταν ντροπιαστική για αυτόν και θα έκανε τη Δύση λιγότερο ανήσυχη στο μέλλον, κάθε φορά που εκτοξεύει απειλές. Ομως, στο εσωτερικό της χώρας του δεν θα είχε απώλειες και θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι πήρε αυτός την πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ομως, η Μόσχα πήρε ένα μεγάλο ρίσκο και τώρα αρχίζει να διαβλέπει τις σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες. Οι δυτικές κυβερνήσεις έδειξαν ότι πήραν στα σοβαρά τις απειλές για πόλεμο, προειδοποίησαν για σκληρές κυρώσεις και ξεκίνησαν ακόμα και την εκκένωση των οικογενειών των διπλωματών από το Κίεβο.

Οι ρωσικές αγορές σημείωσαν πτώση καθώς τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ολοένα και πιο δυνατά. Οι εταιρείες Sberbank και Gazprom έχασαν το 10% της αξίας των μετοχών τους τη Δευτέρα, ενώ το ρούβλι έπεσε 6% έναντι του δολαρίου τον Ιανουάριο και η ρωσική κεντρική τράπεζα διέκοψε προσωρινά την αγορά ξένων χαρτονομισμάτων.

Ενισχυμένο το ΝΑΤΟ

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ αυξάνει αντί να μειώνει την παρουσία του κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. «Φτάνουμε στο σημείο στο οποίο το ΝΑΤΟ πρέπει να λάβει αντίμετρα για τη συγκέντρωση στρατού της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Ηρθε η ώρα να αυξηθεί η παρουσία των δυνάμεων της Συμμαχίας στο ανατολικό μέτωπο», είπε χαρακτηριστικά ο Εντγκαρς Ρίνκιεβιτς, υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας.

Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ ήδη έστειλαν ή υποσχέθηκαν να στείλουν ενισχύσεις στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ 8.500 αμερικανοί στρατιώτες τέθηκαν σε επιφυλακή, ενδεικτικό των προθέσεων της Δύσης και σημάδι ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι έτοιμες να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή. Ο Μπάιντεν λέγεται ότι ετοιμάζει την αποστολή δεκαπλάσιας αμερικανικής δύναμης, αν ο Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι Ρώσοι μπορεί να επιμένουν πως οι Δυτικοί εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να δημιουργήσουν μία τεχνητή κρίση και ότι η ρωσική απειλή είναι προϊόν της φαντασίας της Δύσης, αλλά το σίγουρο είναι ότι το πολιτικό και οικονομικό κόστος για τη Μόσχα ανεβαίνει, κάτι που σημαίνει ότι ίσως το Κρεμλίνο θεωρήσει πως έφτασε η ώρα να δράσει, καταλήγει ο Guardian.