Καθώς οι ρωσικές επιθέσεις στα ρωσοουκρανικά σύνορα συνεχίζονται, ολοένα περισσότεροι άμαχοι Ουκρανοί, φοβούμενοι για τη ζωή τους εξαιτίας του μπαράζ βομβαρδισμών, επιβιβάζονται σε λεωφορεία για να μεταφερθούν σε ασφαλέστερα σημεία.
Σε σχετικό ρεπορτάζ του, ο απεσταλμένος των New York Times Tζέφρι Τζέτλμαν περιγράφει «μια ηλικιωμένη γυναίκα που παλεύει να κρατήσει δυο μεγάλα σκυλιά που βρίσκονται σε εμφανή σύγχυση, ένα αγόρι που κρατάει σφιχτά στα χέρια του το πιστοποιητικό γέννησής του, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που μαλώνει για το ποιος από τους δύο θα κουβαλήσει τη βαριά βαλίτσα, μια άλλη γυναίκα που κρατάει με επιφυλακτικότητα το κλουβί με τον πράσινο παπαγάλο της», καθώς προσπαθούν να μπουν στα βαν της διάσωσής τους όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Aκόμα και το πουλί, λέει η ιδοκτήτριά του, Νατάσα Ραντσένκο, ήταν τόσο τρομαγμένο που αρνιόταν να βγει έξω από το κλουβί. «Ετρεμε», λέει, «και κρυβόταν»
Μετά από δύο ατελείωτα χρόνια, ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να επεκτείνεται σε νέες ζώνες δυστυχίας. Την Παρασκευή και το Σάββατο, μερικές χιλιάδες πολιτών που βίωσαν πραγματικά δύσκολες στιγμές, εγκατέλειψαν τελικά τα σπίτια τους στη βορειοανατολική Ουκρανία, καθώς οι Ρώσοι έχουν ανοίξει εκεί ένα νέο μέτωπο.
Κατά το ξημέρωμα της Παρασκευής, ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια γενικευμένη επίθεση, με τη συμμετοχή μαχητικών αεροπλάνων και δυνάμεων του Πυροβολικού και του Πεζικού, σε συνοριακές περιοχές κοντά στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Αυτή τη στιγμή οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές δίνουν σκληρές μάχες, διεκδικώντας κάποια χωριά, μόλις λίγα μίλια εντός της ουρανικής επικράτειας, σημειώνει ο ρεπόρτερ των NYT.
Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου δεν ήταν ξεκάθαρο ποιος νικούσε. Ο ρώσος υπουργός Αμυνας ισχυρίστηκε πως είχαν καταλάβει πέντε συνοριακούς οικισμούς, κάτι που η ουκρανική πλευρά έσπευσε να διαψεύσει, με αξιωματούχους να δηλώνουν ότι οι Ρώσοι δεν έχουν προελάσει περισσότερο από τρία μίλια εντός της ουκρανικής επικράτειας.
Στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι αυτή η ρωσική έφοδος μπορεί να αποτελεί μέρος μιας πονηρής στρατηγικής από πλευράς Μόσχας, με στόχο, όχι κατ’ ανάγκην να ανοίξουν μια νέα γραμμή επίθεσης προς το Χάρκοβο, αλλά να απομακρύνουν ουρανικά στρατεύματα που είναι ήδη ταλαιπωρημένα, από άλλα πεδία μάχης.
«Αν και επί του παρόντος οι ρωσικές επιθέσεις φαίνονται να είναι μικρής κλίμακας, ο στόχος της Μόσχας είναι να ρίξει το ηθικό των Ουκρανών, τόσο των πολιτών όσο και των στρατιωτών» σχολίασε ο αυστραλός πρώην στρατηγός και νυν στρατιωτικός αναλυτής Μικ Ράιαν, προσθέτοντας πως «αν οι Ουκρανοί αποφασίσουν να κρατήσουν εδάφη πάση θυσία, κινδυνεύουν να χάσουν περισσότερα από τα ολοένα μειούμενα στρατεύματά τους». «Κάτι τέτοιο», είπε, «θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια από τις πιο δύσκολες φάσεις που έχει περάσει η Ουκρανία μέχρι σήμερα σε αυτόν τον πόλεμο».
Αλλοι αναλυτές, πάντως, αμφισβητούν τη δυνατότητα των Ρώσων, μέσω του νέου μετώπου, να παρελάσουν στους δρόμους του Χαρκόβου –και αυτό λόγω των σοβαρών μέτρων αποτροπής για τα οποία έχουν μεριμνήσει οι Ουκρανοί υπερασπιστές γύρω από την πόλη, όπως μίλια τάφρου και κοφτερού σύρματος, νάρκες, αλλά και χωμάτινα αναχώματα που θα δυσκολέψουν την επέλαση των τανκς.
Από την άλλη, η Ουρανία οφείλει να είναι προσεκτική στη διαχείριση του στρατιωτικού εξοπλισμού της. Το πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ έχει μεν φτάσει στη χώρα, όμως μόλις άρχισε η μεταφορά του στην πρώτη γραμμή, όπου τα στρατεύματα, μετά από μήνες συνεχών μαχών, είναι πιο ευάλωτα από ποτέ, σημειώνει στους NYT o Tz;efri.